Przed nami już tylko kilka godzina do rozpoczęcia festiwalu Restaurant Week. Od ponad dwóch tygodni przedstawiam Wam najciekawsze menu zaproponowane przez restauracje biorące udział w imprezie. W sumie, w trzeciej wrocławskiej odsłonie największego festiwalu kulinarnego w kraju udział wezmą 22 restauracje ze stolicy Dolnego Śląska, wśród nich m.in. Restauracja Patio, Pappatore, Włoszczyzna, Alyki, La Maddalena, Villa Bianco, La Folie, Restauracja Spichlerz i Brasserie 27. Pora na kolejną restaurację wnoszącą gastronomię w centrach handlowych na wyższy poziom – Vivian Restaurant.
MENU RESTAURACJI VIVIAN
Przystawka
Zielone szparagi • truskawki • jajko w koszulce • emulsja z palonego masła • bułeczka parmezanowa
Danie główne
Karmelizowana pierś z kaczki • purre z fioletowej marchewki • polenta • sos z wina madera
lub
Filet z Molwy sous vide • czarna soczewica • olej słonecznikowy z Olejarni • purre szpinakowe
Deser
Pascha • lody jeżynowe • beza • ziemia czekoladowa • sos jeżynowy
Rezerwacji stolika na WROCŁAW RESTAURANT WEEK możecie dokonać na stronie www.restaurantweek.pl
Choć na wrocławskiej scenie gastronomicznej Vivian gości od niedawna, to dzięki unikalnej atmosferze restauracja znajdująca się w Magnolii zyskała stałe grono klientów.
Vivian Restaurant to pasja do prawdziwego gotowania, szacunek do produktu oraz ścisła współpraca z lokalnymi dostawcami. Szef kuchni i jego zespół to miłośnicy dobrego smaku, mający świeże spojrzenie na techniki obróbki produktów oraz wybór najlepszych naturalnych składników. Całość zawsze wieńczy wyjątkowa kompozycja na talerzu, która przy stoliku gości otrzymuje status dzieła sztuki, a delikatny aromat staje się przewodnikiem kulinarnej podroży.
Nazwa i wystrój restauracji to hołd złożony znakomitej amerykańskiej fotograf – Vivian Maier, niani urodzonej w Nowym Jorku, która w latach 50-tych w chwilach wolnych od pracy fotografowała otaczający świat, głównie Chicago. Zdjęcia dopiero niedawno ujrzały światło dzienne i od razu stały się hitem, choć sama Vivian już tego nie doczekała.
Vivian to miejsce zapewniające spokój ciała i duszy z dala od zgiełku centrum handlowego, nie tylko podczas zakupów. To świetne miejsce na śniadanie i obiad, a także na aromatyczną kawę ze znajomymi. Tu nie ma miejsca na tanie kompromisy rodem z sąsiadujących fast foodów. Vivian wywołuje uśmiech na twarzy podczas jedzenia, o czym przekonałem się dwukrotnie wcześniej, próbując zarówno śniadania, jak i lunchu.
Festiwalowe menu przygotowane przez Szefa Kuchni Vivian Restaurant to pokaz jego umiejętności przygotowywania dań przy użyciu różnych technik kulinarnych oraz zabaw z teksturą i smakiem. Zaskakuje już przystawka, somponowana ze szparagów, truskawek i jajka w kozulce, ale prawdziwe uderzenie przychodzi wraz z daniem głównym, a właściwie jego dwoma wersjami. Pierwsza to uwielbiana w Vivian kaczka, drugą jest molwa z czarną soczewicą i puree szpinakowym, a więc ryba niieczęsto stosowana w polskich restauracjach. Ciekawostką jest także deser w formie wielkanocnej paschy.
LISTA RESTAURACJI BIORĄCYCH UDZIAŁ W FESTIWALU WROCŁAW RESTAURANT WEEK
Vivian Restaurant
Legnicka 58