Przed nami już tylko kilka godzin do rozpoczęcia festiwalu Restaurant Week. Od ponad dwóch tygodni przedstawiam Wam najciekawsze menu zaproponowane przez restauracje biorące udział w imprezie. W sumie, w trzeciej wrocławskiej odsłonie największego festiwalu kulinarnego w kraju udział wezmą 22 restauracje ze stolicy Dolnego Śląska, wśród nich m.in. Restauracja Patio, Pappatore, Włoszczyzna, Alyki, La Maddalena, Vivian Restaurant, Villa Bianco, La Folie, Restauracja Spichlerz i Brasserie 27. Na koniec, pora na jedną z najpopularniejszych restauracji we Wrocławiu – Dinette.
MENU RESTAURACJI DINETTE
Przystawka
przystawka :
fasola | awokado | mięta | czosnek | limonka
zupa:
burak | marchew | trawa cytrynowa | mleczko kokosowe | grejpfrut | prażony sezam
Danie główne
łopatka wieprzowa ras el hanout | puree z buraka | palony bakłażan | piklowane warzywa | migdał | pieczony seler
lub
risotto | pietruszka | jabłko | bazylia | migdały | rukiew wodna
Deser
krem kataloński | sorbet mandarynkowy | tymianek
Rezerwacji stolika na WROCŁAW RESTAURANT WEEK możecie dokonać na stronie www.restaurantweek.pl
O Dinette napisano już chyba wszystko, zresztą osobiście zrobiłem to także ja. Znajdująca się w Sky Towerze restauracja to chyba najlepszy przykład dla tych dopiero wchodzących na rynek gastronomiczny. Zarówno właścicieli, jak i kucharzy. Nauka na temat tego jak postępować z klientem, jak obchodzić się z produktem oraz w jaki sposób komponować menu, a przede wszystkim – jak tworzyć klimat wokół restauracji.
Dinette to miejsce z charakterem, stylowe i pełne życia, choć przecież tak niewielkie i usytuowane w nietypowym miejscu. Powstało z przyjemności, jaką daje pyszny posiłek, z radości odkrywania nowych smaków, z umiłowania prostoty i naturalności w tym, co i jak jemy oraz satysfakcji z twórczego i zdrowego gotowania. Serwowane w Dinette dania, to wariacje na temat współczesnej kuchni międzynarodowej. Autorskie, lekkie i inspirujące menu oparte na świeżych i naturalnych produktach, w którym klasycznym, dobrze znanym smakom, towarzyszą intrygujące składniki.
O sile Dinette stanowi także postać kucharza, Pawła Bieganowskiego, który pracuje tu od początku, po części tworzył restaurację, a wraz ze swoim zespołem odpowiada za sezonowe, zmieniające się co jakiś czas menu. Swoje pierwsze szlify na kuchni zbierał w Wielkiej Brytanii, a najważniejszą naukę pobrał w Amsterdamie, w hotelu Sofitel The Grand, który swoim nazwiskiem sygnował Albert Roux. W swojej pracy stawia na krótką kartę opartą o dobre składniki, prostą kuchnię i lokalne produkty. Nieprzypadkowa jest także stała obecność ryb w karcie Dinette, których Szef Kuchni jest wielbicielem.
LISTA RESTAURACJI BIORĄCYCH UDZIAŁ W FESTIWALU WROCŁAW RESTAURANT WEEK
Dinette
Sky Tower