Pierwszy odcinek codziennego cyklu – Lunch we Wrocławiu przypadł Wam do gustu, podpowiedzieliście mi sporo ciekawych miejsc i pomysłów, więc kontynuujemy. Zapraszam na zestawienie wszystkich czwartkowych opcji lunchowych. Smacznego!
Lista obejmuje tylko te restauracje, bary, kawiarnie, które do godziny 12 uzupełniły swoje menu lunchowe na FB lub wysłały je bezpośrednio do mnie.
LOT KURY
Zupa: krem cebulowy z grzanką serową
Danie główne: panierowany filet z kury z grillowanymi warzywami
Cena: 20 zł | Godziny: | Ofiar Oświęcimskich 17
Papa Bar
Zupa:
- Pomidorowa z ryżem
- Krem brokułowy z jajkiem i śmietaną
- Minestrone z parmezanem
Danie główne:
- Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i serem pleśniowym
- Pomidory faszerowane kaszą jaglaną i serem, podawane na maślanej fasolce szparagowej
Cena: 22 zł | Godziny: 12-16 | Rzeźnicza 32/33
Pappatore
Zupa: fasolowa/ żebro/ zioła
Danie główne: maczanka pappatoriańska/ schab/ kurki/ sos holenderski
Cena: 30 zł | Godziny: 12.30-16.00 | Wietrzna 24
Le Chef
Zupa: jarzynowa z kwaśną śmietaną
Danie główne: calzone z salami i pieczarkami podane z sałatą
Cena: 28 zł | Godziny: 12-16 |Więzienna 31
La Scala
Zupa: pieczarkowa
Danie główne: filet drobiowy z grilla, ryż, warzywa
Cena: 23 zł | Godziny: 12-17 | Rynek 38
BARBARA
Zupa: żurek, jajko – 8,50 zł
Danie główne:
- placki ziemniaczane ze śmietaną – 15,50 zł
- mielone, ziemniaki z pieca, mizeria – 15,50 zł
Godziny: 12- | Świdnicka 8c
Karavan
Zupa: caldo verde
Danie główne: arroz de polvo – potrawka z ośmiornicy
Cena: 20 | Godziny: | Św. Antoniego 40/1
Pochlebna
Zupa: orientalny bulion rybny
Przystawka: bruschetta z pieczonym batatem, twarożek kozi
Danie główne:
- grillowany kurczak, chutney śliwkowy, warzywa sezonowe, kasza bulgur
- cukiniowe placki z mąką z ciecierzycy, dip jogurtowy, tagliatelle marchewkowe
- kokosowa sałatka z pieczonymi batatami, miks sałat, karmelizowany ananas
Cena: przystawka / zupa + jedno z dan głównych 25 zł lub 30 zł z kieliszkiem wina lub espresso| Godziny: 12-16 | Św. Antoniego 15
OK Wine Bar
- Kozi ser / truskawki / dressing miodowy
- Vichyssoise / croutons
- Filet z suma milickiego / skorzonera / ragout porowo-grzybowe / zielony groszek
Cena: 2 dania – 33 zł, 3 dania – 39 zł | Godziny: 12-16 | Ks. Witolda 1
Food Art Gallery
Zupa: (do wyboru)
- gazpacho, baby kalmary, grzanki
- agnolotti z ogonem wołowym, szpinak, grana padano
Danie główne: (do wyboru)
- smażony łosoś, puree z pietruszki, jarmuż, sos pomarańczowy
- pierś z kaczki, cykoria, puree z daktyli, sos porto
Deser: (do wyboru)
- panna cotta cytrynowa, maliny, biała czekolada, beza
- selekcja domowych lodów i sorbetów
Cena: 2 dania – 45 zł, 3 dania – 49 zł | Godziny: 12-16 | Ks. Witolda 1
Szynkarnia
Zupa: chowder warzywny z kukurydzą
Danie główne: wołowina w sosie cebulowym ze szpeclami i surówką z młodego selera
Cena: 20 zł | Godziny: 12-19 | Św. Antoniego 15
Mama Manousch
Przystawka: mini caprese
Danie główne: (do wyboru)
- sałata z ricottą, młodymi ziemniakami, fenkułem, soczewicą i pieczonymi pomidorami
- penne alla carbonara
Cena: 29 zł | Godziny: 12-16 | Świdnicka 4
Projekt Wieża
Dania:
- ziemniak z gzikiem
- zupa cebulowa
- quesadilla
- pieguski
Cena: 3 dania – 34 zł, 4 dania – 39 zł | Godziny: | Wiwulskiego 27
Browar Stu Mostów
Zupa: ramen z wieprzowiną i jajkiem
Cena: 22 zł| Godziny: 12-16 | Długosza 2
Domowe obiady w Times
Zupa:z pora i kapusty
Danie główne: karkówka marynowana w musztardzie francuskiej, ziemniaki opiekane i surówka z ogórka
Cena: 17 zł | Godziny: 12-16 | Kazimierza Wielkiego 1
Alyki
Zupa: krem czosnkowy, fasolka szparagowa
Danie główne: smażony ser w panierce, pieczone ziemniaki, sos tatarski, surówka z białej kapusty
Danie Szefa Kuchni: gulasz wołowy z ciemnym Skalakiem, kasza gryczana, ogórek kiszony
Cena: zestaw dnia – 24 zł, zestaw szefa kuchni – 31 zł | Godziny: 12-17 | Sky Tower
Ślepy Zaułek
- Kanapka, grillowany kurczak, ser blue, ogórek, mix sałat, sos cezar 8 zł
- Zupa szczawiowa z jajkiem 8 zł
- Penne z szynką parmeńską i pieczarkami 18 zł
Godziny: 12- do ostatniego dania | Św. Antoniego 2/4
Bułka z Masłem
Zupa: zupa luizjańska z krewetkami i chilli
Danie główne: burger wołowy z mozzarellą, grillowanym pomidorem, pesto z rukoli i musem balsamicznym
Cena: 26 zł | Godziny: 12-16 | Włodkowica 8a
BezOporów
Zupa: szpinakowa
Danie główne: pizza z grillowaną cukinią, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym
Cena: 28 zł | Godziny: 12-18 |Solskiego 6
Yemsetu
Uramaki z węgorzem w tempurze i arbuzem + futomaki Szczepan
Cena: 35 zł | Godziny: 12-17 |Pl. Piłsudskiego 5
Sukiennice 7
Zupa: prowansalska
Danie główne:
- Kurczak z warzywami w sosie słodko- chili, ryż
- Risotto z warzywami
Deser: jabłecznik z malinami
Cena: 2 dania – 22 zł, 3 dania – 26 zł | Godziny: 12-16 | Sukiennice 7
Wrocławska Gastropub
Zupa: szczypiorkowa
Danie główne: schab z grilla z sosem rozmarynowym, ziemniaki, surówka z selera
Cena: 19 zł | Godziny: 12-17 |Szewska 59-60
Cza Ku Bistro
Zupa: zupa z kalafiora
Danie główne: placki ziemniaczane z gulaszem
Cena: 19 zł | Godziny: 13-19 | Krzywoustego 315
Podpowiadam jeszcze jedną miejscówkę – Parish Gastropub, bo mimo faaatalnej obsługi, lunche są naprawdę solidne 🙂 z tym, że nie mam pewności, czy mają menu dzienne, czy raczej tygodniowe.
I co Ty na to, aby wrzucać alfabetyczną kolejnością nazw knajp? Miałoby to jakąś swoją systematykę.
Pozdrowienia!
Nad kolejnością jezcze myślę:) Co do parish, to wiem, ale nie dają menu na FB.
Pobite gary z Drzewieckiego też korpoluncze podają, za 17zł 🙂
A jak ktoś nie jest z korpo?