Najbardziej w prowadzeniu bloga lubię takie małe sukcesiki. Codziennie od tygodnia wrzucam w południe wpis – LUNCH WE WROCŁAWIU. Zdążyła go już skopiować Gazeta Wyborcza, ale cieszy mnie przede wszystkim jedno – właściciele restauracji, a przynajmniej większość, nie wrzucają już menu lunchowego na FB o 14. Robią to grubo przed południem i może trochę sobie dopowiadam, ale coś czuję, że dołożyłem do tego jakąś małą cegiełkę.
Przy okazji, jeśli macie chwilkę, możecie mi pomóc w wygraniu konkursu Blog Day Wrocław na najlepszy wrocławski blog według internautów. Wystarczy W TYM MIEJSCU zagłosować na Wrocławskie Podróże Kulinarne. Z góry dzięki!
Pappatore
Zupa: Chłodnik pomidorowy/sorbet pomidorowy/zioła
Danie główne: Tortilla z ogonem wołowym/ kiszone warzywa
Cena: 30 zł | Godziny: 12.30-16.00 | Wietrzna 24
La Scala
Zupa: jarzynowa z zacierką
Danie główne: karczek w sosie pieczeniowym, kluski śląskie, sałata
Cena: 23 zł | Godziny: 12-17 | Rynek 38
Karavan
Zupa: krem z kalarepy
Danie główne: panierowany camembert z żurawiną
Cena: 20 | Godziny: | Św. Antoniego 40/1
BARBARA
Zupa: marchewkowa z soczewicą – 8,50 zł
Danie główne:
- kotlety z twarogu, ryż, sos pieczarkowy – 15,50 zł
- gulasz wieprzowy, tagliatelle z młodą kapustą, smiatana – 15,50 zł
Godziny: 12-16 | Świdnicka 8c
Zamek Topacz
Starter:
- cukinia/curry kokos/kolendra/pomidor
- halibut/ziemniaki/chlli/bakłażan/jogurt/pietruszka
Dania Główne:
- okoń morski/brokuły/pak choi/kapusta włoska/rybne veloute
- duszona wieprzowina/puree ziemniaczane/marchewka/rabarbar/pietruszka
- grillowana polenta/kurki/rukola/parmezan/bazylia
Desery:
- baba rum
- tort szwarcwaldzi
Cena: 42 zł | Godziny: 13-16 | Ślęża, Główna 12
Food Art Gallery
Zupa: (do wyboru)
- gazpacho, baby kalmary, grzanki
- agnolotti z ogonem wołowym, szpinak, grana padano
Danie główne: (do wyboru)
- smażony łosoś, puree z pietruszki, jarmuż, sos pomarańczowy
- pierś z kaczki, cykoria, puree z daktyli, sos porto
Deser: (do wyboru)
- panna cotta cytrynowa, maliny, biała czekolada, beza
- selekcja domowych lodów i sorbetów
Cena: 2 dania – 45 zł, 3 dania – 49 zł | Godziny: 12-16 | Ks. Witolda 1
Szynkarnia
Zupa: jarzynowa z cukinią i białą papryką
Danie główne: frittata z ziemniakami i serem gouda z Przemkowa, z grillowana piersią z kurczaka i sosem jogurtowym
Cena: 20 zł | Godziny: 12-19 | Św. Antoniego 15
Mama Manousch
Przystawka: krem z selera z gorgonzolą i karmelizowanym jabłkiem
Danie główne: (do wyboru)
- panierowane boczniaki z makaronem gryczanym, glonami, sezamem, czerwona soczewicą i sosem orzechowym
- grillowany schab z boczkiem z Niemczy, młodymi ziemniakami, jajkiem i kwaśną śmietaną
Cena: 29 zł | Godziny: 12-16 | Świdnicka 4
Projekt Wieża
Dania:
- parfait z wątroby
- krem z cukinii
- kanapka z kaczką i sosem bbq
- lody waniliowe
Cena: 3 dania – 34 zł, 4 dania – 39 zł | Godziny: | Wiwulskiego 27
Le Chef
Zupa: krem z marchwi z chilli i kolendrą
Danie główne: grillowany rostbef z masłem ziołowym, młodymi ziemniakami i sałatą
Cena: 28 zł | Godziny: 12-16 | Więzienna 31
Browar Stu Mostów
Zupa: ramen z kurczakiem i marynowanym jajkiem
Cena: 22 zł| Godziny: 12-16 | Długosza 2
Domowe obiady w Times
Zupa: pikantna z fasolą
Danie główne: pałki z kurczaka w ziołowej marynacie, ziemniaki opiekane oraz sałatka z białej kapusty
Cena: 17 zł | Godziny: 12-16 | Kazimierza Wielkiego 1
Alyki
Zupa: grzybowa z łazankami
Danie główne:tagliatelle, podgrzybki, wino, czosnek, por, mascarpone
Danie Szefa Kuchni: indyk sous-vide, sos kurkowy, pieczone ziemniaki, sałatka z malinami i lazurem
Cena: zestaw dnia – 24 zł, zestaw szefa kuchni – 31 zł | Godziny: 12-17 | Sky Tower
Ślepy Zaułek
- Kanapka, bekona, jajko sadzone, sos Tatarski, roszponka, ser mimolette, marynowana pieczarka, ogórek 8 zł
- Krem z kalafiora z grzankami 8 zł
- Penne z wędzonym łososiem, cukinią w sosie śmietanowo-koperkowym 18 zł
Godziny: 12- do ostatniego dania | Św. Antoniego 2/4
Bułka z Masłem
Zupa: gazpacho
Danie główne: konfitowane żeberka ze śliwkami, puree z marchewki, mała sałatka
Cena: 29 zł | Godziny: 12-16 | Włodkowica 8a
Yemsetu
- futomaki z tatarem z tuńczyka
- uramaki z krewetką w tempurze
- miso z tofu
Cena: 35 zł | Godziny: 12-17 |Pl. Piłsudskiego 5
Sukiennice 7
Zupa: Kapuśniak z młodej kapusty
Danie główne:
- Karkówka pieczona w ziołach, sos pieczeniowy, kluski, sałatka z ogórków
- Sałatka z wędzonym łososiem, sos chrzanowo – cytrynowy, pieczywo
Deser: Sorbet malinowy z biszkoptem
Cena: 2 dania – 22 zł, 3 dania – 26 zł | Godziny: 12-16 | Sukiennice 7
Wrocławska Gastropub
Zupa: fasolowa
Danie główne: pierś z kurczaka zapiekana z serem i pomidorami, ziemniaki
Cena: 19 zł | Godziny: 12-16 |Szewska 59-60
Mania Smaku
- salsa verde – 24 zł
- tempeh – 24 zł
W zestawie z margheritą – 32 zł
Godziny: 13-19 | Ślężna 217
Kiss The Cook
Zupa: krem z cukinii
Danie główne: potrawka z królika z domowymi kopytkami
Cena: 34 zł | Godziny: 12-16 | Borowska 266
WineStone Wrocław
Zupa: żurek z kurkami i białą kiełbasą
Danie główne: grillowany kurczak, puree ziemniaczane, brokuły z migdałami
Cena: 19,90 zł | Godziny: 12-15 | Pl. Dominikański 1
Sztrass Burger
Zestaw I – WegeBułgar lub Czisburger, małe frytki, surówka, mały sok – mały 15 zł, duży 18 zł
Zestaw II – WegeBułgar lub Czisburger, surówka, mała zupa – mały 14 zł, duży 17 zł
Godziny: 12-15 | Psie Budy
Papa Bar
Zupa do wyboru:
- Chłodnik jabłkowy z żurawiną
- Minestrone z parmezanem
Danie główne do wyboru:
- Lasagne z kurczakiem i wędzonym boczkiem
- Linguine w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Cena: 22 zł | Godziny: 12-16 | Rzeźnicza 32/33
Dobra Karma II
Zupa: Chłodnik z botwinki z musem truskawkowym
Danie mięsne: Makaron ryżowy smażony z kurczakiem i warzywami z sosem słodko-ostrym + limonka i arbuz
Danie wege: Burger dyniowy ze słonecznikiem, bułka własnego wypieku, sos śliwkowy z cynamonem, majonez tymiankowy, gorgonzola, pomidor, cebula + frytki
Cena: zupa + danie mięsne – 25 zł, zupa + danie wege – 21 zł | Godziny: 12-16 | Kościuszki 23
Tacos Locos
15% zniżki w godz. od 12 do 15 przy okazaniu identyfikatora z pracy. Oferta ważna tylko w lokalu.
Cybulskiego 1
Kaczka Dziwaczka
Zupa: barszcz czerwony
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa w sosie własnym/ryż/buraczki
Cena: 18 zł | Godziny: 12-16 | Kiełczowska 58
Lot Kury
Zupa: kapuśniak na wędzonce
Danie główne: pieczone udko z kurczaka z sałatką wiejską z jajkiem i kurczakiem
Cena: 20 zł | Godziny: 12-16 | Ofiar Oświęcimskich 17
Niezły Kocioł
Zupa: ogórkowa
Danie główne: Devolay z ziemniakami i bukietem suróweka
Cena: 14,90 zł | Godziny: 12-16 | Słowiańska 1b
Restaurant Lot Kitchen
Zupa: żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem
Danie główne: gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym
Cena: 24 zł | Godziny: 12-16 | Goetla 11
Szajnochy 11
Lunch ciepły:
Zupa: krem z pieczonego czosnku z ośmiornica
Danie: Grillowany dorsz z domowymi frytkami
Deser: sernik z lodami
lub
Zupa: Pikantny chłodnik z pomidorów
Danie: Makaron alkaliczny z kurkami
Deser: Lody z salsą owocową
Cena: 40 zł | Godziny: 12-16 | Szajnochy 11
Buddha Lounge
- Hot & Sour Chicken Soup – Slodko-kwasna zupa z kurczakiem
- Yellow Curry Chicken – Pasta curry w mleku kokosowym z kurczakiem
- Paneer Mutter – Indyjskie ser z groszkiem w sosie curry
- Rice – ryz
- Naan – Indyjskie placki pszenne.
Cena: 20 zł | Godziny: 12-16 | Rzeźnicza 28/31
VEGA Bar
Zupa: minestrone
Danie główne: bakłażanowa lasagne z czerwoną soczewicą, pomidorami, papryką i serowym sosem beszamelowym
Cena: 23 zł | Godziny: 12-16 | Rynek 27 a
Vivere Italiano
Zupa: minestrone
Danie główne: Spaghetti alla puttanesca
Cena: 24 zł | Godziny: 12-16 | Ofiar Oświęcimskich 21