Ostatni weekend września przed nami, studenci powoli zjeżdżają się do miasta, a Wrocław budzi się z letniego lenistwa, choć ciężko oczywiście powiedzieć, że w najcieplejsze miesiące roku nic się nie działo. Dzisiaj pięć moich propozycji, ale zapraszam Was także na moją nową stronę wroclovefood.pl, gdzie postaram się prezentować Wam najciekawsze wydarzenia na bieżąco przez cały tydzień.
Ale Impreza 2016
AleBrowar Wrocław, Włodkowica 27/1 a, 1 października | FB
AleBrowar Wrocław się nie zatrzymuje, organizując niemal co tydzień imprezy specjalne. W poprzednich tygodniach były to kranoprzejęcia, szkolenia sensoryczne, a ten weekend poświęcony zostanie samemu AleBrowarowi. Właściciele browaru rzemieślniczego i dwóch lokali – we Wrocławiu i Gdyni, zapraszają na premierę nowego piwa – Imperial Smoky Joe w wersji barrel aged, a także ogłoszenie kilku ciekawostek i newsów z życia browaru. Jeśli lubicie piwo, warto wpaść do AleBrowaru w sobotę.
Restaurant Day w Parku Tołpy
Park Stanisława Tołpy, 1 październikaod 15 do 18 | FB
Kolejne kulinarne wydarzenie pod chmurką, w którym każdy może poprowadzić swoją „restaurację” i pokazać swoje umiejętności. Tym razem chętni spotkają się w sobotnie popołudnie w Parku Tołpy.
Zakończenie sezonu na Placu Społecznym
Plac Społeczny, 30 września od 15.00 | FB
Plac Społeczny jest jedną z moich ulubionych plenerowych miejscówek w mieście, gdzie wpadam raz na jakiś czas, aby posiedzieć, poczillować i zjeść streetfoodowe jedzenie. Niestety, to już ostatnia impreza w tym sezonie, dlatego wypadałoby uczcić ją wyjątkowo i hucznie. Na Placu nie zabraknie oczywiście muzyki, dobrego piwa i oczywiście food trucków – pojawią się i będą karmić Panczo, Food Mania, gofreak i Kram.
Odra-zamykany – koniec lata
Odra-Pany, Ks. Witolda 28, 30 września od 20.00 | FB | wydarzenie na wroclovefood.pl
Powoli dobiega końca letnia historia popularnej wrocławskiej plaży Odra-Pany. W piątek każdy fan tego miejsca będzie mógł ostatni raz napić się tu piwa, zjeść pizzę i posłuchać muzyki na żywo.
Wine Tasting z Pierre Lemos (Quinta de Lemos) w Taszka Wine&Petiscos
Taszka, Rynek 53-55, 2 października od 18 do 22 | FB
Taszka Wine&Petiscos to nowe miejsce na kulinarnej mapie Wrocławia i choć powoli się rozgaszcza na salonach, udowadnia, że może stać się jedną z najciekawszych restauracji w mieście. W karcie dominują portugalskie specjały, a uwagę zwracają także organizowane w lokalu wydarzenia. Najbliższym będzie niedzielna degustacja win z ekskluzywnej plantacji Quinta de Lemos. Takiego wydarzenia nie powinien przegapić żaden z fanów portugalskiego trunku.