Kilka tygodni temu napisałem na Facebooku, że tęskno mi już za foodtruckowym sezonem. Pomimo jeszcze wcześniejszego nieco krytycznego tekstu skierowanego do właścicieli gastrowozów, w dalszym ciągu uwielbiam uliczne jedzenie, związany z tym klimat, a co za tym idzie także atmosferę zbliżającej się wiosny, a w dalszej perspektywie lata. Póki co choćby do wiosny jeszcze daleko, dopiero co pożegnaliśmy arktyczne chłody, ale kalendarz jest nieubłagany – w weekend 10 i 11 marca startuje streetfoodowy sezon w stolicy Dolnego Śląska. Na Placu Nowy Targ w trakcie Wrocław Food Truck Festival pojawi się 25 aut z całego kraju, aby karmić wygłodniałych wrocławian. Prognozy są więcej, niż optymistyczne – w sobotę zapowiada się słoneczne 10 stopni, a w niedzielę już nawet 14. W takim razie – nogi za pas, dzieci do wózków i na food trucki marsz.
Kto zawita na weekend do Wrocławia? Zapraszam na ekspresowy przegląd.
AZJA
HulThai
Nasi dobrzy znajomi z Wrocławia, specjalizujący się jak sama nazwa wskazuje, w tajskich daniach w streetfoodowym wydaniu. Pad thai, curry z krewetkami czy tom yum, to ich największe specjały. Będzie aromatycznie i ostro, kolorowo i szybko, a przy tym rozgrzewająco. Jak najbardziej zalecam.
Wrocław | FB
ROTI Food truck
Kuchnia orientalna, fusion właściwie. Ramen, sushi wrapy, sajgonki i pierożki gyoza. Zapowiada się interesująco, do sprawdzenia.
Momo Smak – pierogi tybetańskie
Pierożki parowane w specjalnych bambusowych koszykach, do których zawsze ustawia się ogromna kolejka. Dostępne wersje mięsne, warzywne oraz z owocami morza. Mocna ekipa!
Warszawa | FB
Zjem Bao
Właściwie gospodarze imprezy. Wrocławski food truck z parowanymi bułkami w azjatyckim stylu oraz pierożkami gyoza. Do wyboru sześć różnych bułek, każda w innym kolorze i z ciekawymi dodatkami – kurczak w tempurze, kaczka, krewetka, boczek czy tofu.
Wrocław | FB
Anuszka truck
Dwie zupy – ramen i kimchi, a także kanapki z pulled pork przywiozą ze sobą właściciele auta z Tomaszowa Mazowieckiego.
BURGERY
Punkt G
Meatzza, to brzmi intrygująco. Jeśli chodzi o technikalia, to połączenie pizzy oraz burgera. Takim specjałem chwali się food truck Punkt G, ale poza tym w ofercie posiada dość klasyczne burgery, które wyglądają nieco foodpornowo.
Się je – burgery
Bielsko-Biała | FB
Johnny Burger
Tychy | FB
Gastruś
Streetfood z portugalskim sznytem w postaci bifan, a więc kanapek z szarpaną wołowiną. Dobrych kanapek.
Wrocław | FB
TEX-MEX
Panczo
Polecam tego Allegrowicza. Wrocławski team, który rozpoczynał od food trucka, w dalszym ciągu odpowiednio go pielęgnuje, a przy tym prowadzi lokal stacjonarny. Jeśli najdzie Was chęć na tex-mex, nie powinniście się zawieść.
Wrocław | FB
PIZZA
Eataly – pizza
Nowa wrocławska pizzeria na kółkach z piecem opalanym drewnem. Czyżby następcy Happy Little Truck?
Wrocław | FB
PALUCH food truck
Kolejna wrocławska formacja, wyspecjalizowała się w drożdżowych paluchach wypiekanych na bieżąco z przeróżnymi dodatkami. Wśród nich pojawiają się m.in. z salami i jalapeno, samym serem czy serem i pieczarkami.
Wrocław | FB
KUCHNIA ŻYDOWSKA
Świder Food Truck
Myślę, że do nich skieruję pierwsze kroki. Kuchnia żydowska brzmi interesująco, a widząc takie pozycje jak czulent z wołowiną, gęsie pipki, falafle w picie czy wołowinę ze Świdra w picie z hummusem i miętą, robię się podwójnie głodny. Pozycja obowiązkowa, choćby z ciekawości.
Otwock | FB
SŁODKOŚCI
Złote Paluchy Churros
Coś specjalnie dla miłośników słodkości spod znaku hiszpańskiej kuchni. Smażone w głębokim tłuszczu paluchy z czekoladą lub cukrem pudrem mogą przyjemnie osłodzić cały dzień obżarstwa.
Wadowice | FB
Słodki smak Azji
Lody tajskie każdorazowo przyciągają spore grono gości zainteresowanych całym procesem ich przygotowania. Czy specjalne rolowane lody sprawdzą się w trochę mroźniejszym klimacie?
Owoczek
Bogusiowe Kurtosze
Węgierskie drożdżowe wypieki w formie walca to domena Bogusiowych Kurtoszy. Coś dla osób wielbiących słodkości.
Katowice | FB
Wintydż
Wprost z nieodległego Opola przyjedzie Wintydż, serwujący słodkie szejki oraz gorące czekolady. Jeśli znajdziecie jeszcze trochę miejsca na coś słodkiego, ich oferta wygląda mocno foodpornowo i na pewno mało dietetycznie, ale w końcu kto by pamiętał o diecie w trakcie weekendu.
Opole | FB
KLASYCZNY FASTFOOD
Migrand – frytki belgijskie
Klasyka każdego zlotu – frytki belgijskie. Grube, mięsiste i chrupiące.
Lubish Langosh
Kolejna stołeczna ekipa, do której zazwyczaj ustawiają się długie kolejki. Jako pierwsi w Polsce rozpoczęli sprzedaż węgierskich, smażonych drożdżowych langoszy z różnymi dodatkami. W menu znajdziecie zarówno opcje wegetariańskie, z serem, jak i mięsne.
Warszawa | FB
Scoobnij
Często piszecie mi w komentarzach, że brakuje Wam hot dogów we Wrocławiu. No więc za sprawą auta z Gdańska pojawia się świetna okazja, aby ich spróbować. Do wyboru pozostaje kilka wersji – z chorizo, boczkiem, wurstem, ale i z parówką sojową dla wegetarian.
Gdańsk | FB
KUCHNIA FRACUSKA
Patati Patata
Przyznam, że jeszcze nie spotkałem się chyba z kuchnią francuską w food trucku, dlatego z tym większą ciekawością zerknę w stronę Patati Patata. W menu m.in. kalmary, mule, krewetki tygrysie flambirowane na oczach klienta czy żabie udka.
KUCHNIA WŁOSKA
Toscania & Grill
Jeśli tęsknicie za zlikwidowaną niedawno wrocławską budką Z ziemi włoskiej, Toscania&Grill choć częściowo może poprawić Wam humor. Piadiny w kilku odsłonach to ciekawy pomysł na początek streetfoodowego weekendu.
INNE
Kołowóz
Lubicie kurczaki w chrupiącej panierce? Kołowóz powinien się Wam spodobać.
Góralskie Jadło
Coś dla fanów grillowanej golonki z aromatycznym chrzanem oraz zasmażaną kapustą, rozpływającego się w ustach pstrąga, pachnącej z daleka kiełbasy, okraszonego żurawiną oscypka i tym podobnych smakowitości.
WROCŁAW FOOD TRUCK FESTIVAL
10-11 marca 2018
pl. Nowy Targ
od 12 do 22