Gastro Miasto tak mocno wpisało się w kalendarz wrocławskich imprez gastronomicznych, że już zaraz po skończeniu poprzedniej edycji, myślę o kolejnej. O tym co się wydarzy, o tym co zjem, o tym kogo poznam. Bo muszę Wam przyznać, że jedna strona, to to, co przeżywacie Wy – jecie, chilujecie, pijecie, bawicie się z dzieciakami. Druga to integracja ludzi z gastronomii, niespotykana dotychczas na taką skalę. Wystarczy powiedzieć, że w czwartej edycji niektórzy z wystawców zamiast wystawiać się ze swoimi stoiskami, przyjdą pomagać innym. Mnie zdarzyło się to zresztą podczas ostatniej edycji, kiedy w chwilach największego ruchu wspomagałem chłopaków z browaru WBrew. Podobnie uczynił zresztą m.in. Bartek Deryło z Krasnolóda, a Maciej z Mo’jo Sandwiches udzielał się w Curry Karma. Fajne to, ale dość kulisów. Pora na konkrety, a tych jest sporo. Od 3 do 5 sierpnia w Browarze Mieszczańskim odbędzie się czwarta impreza spod znaku Gastro Miasto. Zapowiadana jest typowo letnia, ponad trzydziestostopniowa pogoda, na imprezie pojawi się ponad dwudziestu wystawców, w tym także ja. Powracam do kooperacji z Krystianem Skwierzem i przygotujemy dla Was naszą interpretację kebabu z baraniny.
Więcej na temat samej imprezy dowiecie się tutaj i tutaj, natomiast Gastro Miasto 4 rusza w piątek o 17, a w sobotę i niedzielę zjeść i chillować się będzie można od 12. Co działo się na pierwszej edycji, możecie dowiedzieć się z tego tekstu.
LEGENDA:
- danie wege
- danie dla dzieci
SeaFood Bar&Market
#owocemorza #ostrygi #kanapki
Menu:
- kanapka z ośmiornicą w bułce maślanej z sosem mango-chili
- ostrygi francuskie z salsą na bazie cytrusów i miętą
- krewetki w tempurze 2 lub 4 sztuki
- lobster roll
Mania Smaku
#pizza #wegańska
- margherita – sos z pomidorów mutti, mozzarella fior di latte, oliwa bazyliowa z własnego tłoczenia (12 zł)
- peperoni – sos z pomidorów mutti, mozzarella fior di latte, podwójna kiełbasa peperoni (17 zł)
- Christopher – sos z pomidorów mutti, mozzarella fior di latte, szynka parmeńska DOP, rukola, suszone pomidory, parmezan DOP (20 zł)
- melanzana – sos na bazie suszonych pomidorów, pieczony bakłażan, szynka parmeńska DOP, parmezan DOP (25 zł)
Raj Pstrąga
#ryby
- Chłodnik z wędzonym pstrągiem 12 zł
(rosół / jogurt grecki / ogórek / koper / czosnek / wędzony pstrąg) - Pajda z pastą z wędzonego pstrąga 12 zł
(Chleb śnieżnicki opieczony na babcinym piecu / pasta / kapary / zioła / musztarda) - wędzonki goszowskie 16 zł
(3 rodzaje wędlin domowo wędzonych / sos musztardowy / sos chrzanowy / młoda kapusta kiszona) - Pstrąg grillowany 25 zł
(pstrąg rano łowiony / masło czosnkowo-pietruszkowe / grzanka / małosolny) - Pstrąg dla dorosłych 25 zł
(pstrąg rano łowiony / cebulka / rodzynki w % / śliwka suszona / siwucha / słonina - Pstrąg wędzony („Najlepszym Smakiem Dolnego Śląska 2018” nagrodzony) 25 zł
(pstrąg tradycyjnie wędzony / sos chrzanowy / grzanka / małosolny) - Pierogi z wędzonym pstrągiem 20 zł
(wędzony pstrąg / koper / sos chrzanowy)
Mo’jo Sandwiches
#kanapki
- Bourbon po boy z wołowiną
- koreańskei żebro
- kreweta
KRASNOLÓD
#lody
Smaki:
- belgijska czekolada
- śmietanka
- mango marakuja
Pampooch
#pampuchy
- pulled pork, sos BBQ, sałata, ogórek konserwowy, prażona cebulka (18 zł)
- jamaican jerk chicken, sos jogurtowy z ananasem i kolendrą, pomidor, dymka (18 zł)
- vege, leczo (15 zł)
- na słodko, czekoaronia (15 zł)
- zestaw PAMPOOCH VEGE lub SŁODKI oraz BÓB Z GREMOLATĄ (20 zł)
- zestaw PAMPOOCH PULLED PORK lub JAMAICAN JERK CHICKEN oraz BÓB Z GREMOLATĄ (23 zł)
Kebab u brodaczy – WPK & Krystian Skwierz
#kebab #chłodnik
- kebab z baraniny, naleśnik, pomidory, ogórek, mięta, sos jogurtowy, kolendra
- chłodnik z pomidorów, arbuza, malin z granitą z czarnych porzeczek
Taszka Wine&Petiscos
#wino #kanapka
- Peixinhos de horta (fasolki w tempurze)
- Sandes de pernil com queijo da serra – kanapka z wolno pieczona wieprzowiną i serem serra de estrella
- Pastel de nata – lizbońskie tarty jajeczne
SeeSea
#owocemorza
- Krewetki Koko Limo – specjalność SEESEA, według autorskiego przepisu szefowej kuchni, krewetki w tempurze i panierce z wiórkami kokosowymi i skórką limonki
- Porcja degustacyjna – mix owoców morza (befsztyk z kalmara, ośmiorniczki i krewetki) w stylu bałkańskim z bakłażanem w sosie winnno-pomidorowym
- szaszłyk z kalmarem i kukurydzą
- Szakszuka z owocami morza
Plastrami
#pastrami
Menu:
- Ruben – kapusta kiszona, cheddar, wołowina, sos rosyjski
- Kovalski – sos musztardowy, rukola, pikle wołowina.
- Pulled joe – szarpana wieprzowina, coleslaw mango, sos BBq, czerwona cebula / duża 26 zł, mała 14 zł
- Zupa ruben – kwaśnica staropolska z pastrami i cheddarem
Głodne Wilki
#kanapki
Menu:
- Gazpacho 10 zł
- Meksykański bulion limonkowy z kurczakiem, kolendrą i czerwoną cebulką 10 zł
- Bagieta z grillowaną karkówką, przygotowaną metodą SOUS VIDE, sos własny, szczypior, ser PORTER cheddar, korniszon i w gratisie chips z młodych ziemniaków 14/25 zł
- Grillowane żeberka sous vide, kukurydza, słodko-kwaśna glazura, chipsy z młodych ziemniaków, małosolny ogórek 14/25 zł
- BROWNIE w cenie 10 zł
Dim Sum Garden
#azja
- miks smażonych sajgonek z kaczką (2 szt.) i chrupiących wieprzowych wontonów (2 szt.)
- fresh rolls – dwie gotowane krewetki z warzywami zawinięte w papier ryżowy oraz 2 x świeże warzywa, sałata i mango zawinięte w papier ryżowy
- miks tradycyjnych chińskich pierożków dim sum (10 szt. po dwa w każdym smaku) – wołowina/ kurczak/ wieprzowina/ krewetki/ dynia
Chingu – Korean BBQ (tylko piątek i sobota)
#koreańska
Menu:
- kubełek z wołowiną bulgogi (porcja standarowa 24 zł/porcja degustacyjna 14 zł)
- kubełek z wieprzowiną Jeyukbokkeum (22/12)
- kubełek z kurczakiem à la Yangnyeom (21/11)
- Korean curry rice (9/17 zł)
Pici Pasta
#makaron
- Zielone tagliatelle z kurkami w kremowym sosie N: 20 zł, D: 15 zł
- Spaghetti alle vongole veraci N: 23 zł
- Pierożki panzerotti z salsicia picante, mozarellą i pomidorami N: 3 szt. 18 zł, D: 2 szt. 13 zł
- Penne z sosem ze świeżych pomidorów: 16 zł.
Wartburger
#kanapki
- Cyburg – mięso wołowe, ser mimolette, duszona czerwona cebula z tymiankiem, pikantny sos chipo, roszponka
- Poszarpaniec – szarpany boczniak, sos spicy bbq, cheddar, kolesław, roszponka, sałata. Pozycja zapożyczona z siostrzanej Wartburger Wege – wegetariański ulubieniec naszych gości.
- Porque – mięso, pieczony boczek, sałatka z pora i kiszonego ogórka, sos musztardowy-mango, cheddar, sałata lodowa. Kanapka przygotowana z okazji trzeciej edycji Gastro Miasto.
Wyłowione
#ryby #owocemorza
- box seafood
- smażone kalmary w panierce
- krewetki w chlebowej panierce
- zupa Seafood
- smażone sardele
- fish corn dog
Modra Odra
#owocemorza #raki
- krem z cukinii i groszku z akcentem kolendry, mięsem kalmara i mulami
- raki po polsku z grzankami
- mini rybki smażone z sosem tatarskim
- burger z szarpaną wieprzowiną i frytkami
- sernik na patyku z owocami
Curry Karma
#indyjska
- chicken tikka – marynowane kawałki kurczaka w paście paprykowo-pomidorowe
- haryali tikka – marynowana pierś w paście miętowej
- malai tikka – marynowane w paście z orzechów nerkowca (wszystkie dania z chlebkiem naan)
- miks wege pakora – cukinia, bakłażan, ziemniaki, cebula,kalafior w panierce z mąki cieciorkowej
zjemBAO
#azja
- kimchi
- pierożki dim sum z wołowiną
- pierożki dim sum wege z kapustą, grzybami, marchewką, szczypiorkiem i olejem sezamowym
Petits Fours
#słodkości
- rzemieślnicze makaroniki w kilku smakach i kolorach
- torciki bezowe
- ptysie
Tradycyjnie za piwo odpowiada ekipa browaru WBrew, mocnymi alkoholami zajmie się Rumbar, a najlepsze portugalskie wina doradzi Taszka.
GASTRO MIASTO – czwarty weekend
3-5 sierpnia 2018
Godziny otwarcia:
Piątek: 17.00 – 1.00
Sobota: 12.00 – 1.00
Niedziela: 12.00 – 20.00
KONKURS
Przy okazji mojej współpracy z Gastro Miasto możecie zyskać również i Wy, bo otrzymałem 12 voucherów, każdy o wartości 30 zł, do wykorzystania podczas czwartej edycji (3-5.8.2018).
Co zrobić, aby wygrać jeden z dwunastu voucherów na jedzenie w jednej z restauracji podczas Gastro Miasto? Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku (tutaj) wymienić nazwę restauracji spośród wystawców czwartej edycji #GastroMiasto, w której chciałbyś zjeść najchętniej, z krótkim komentarzem dlaczego właśnie w tej.
Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę dwanaście, których autorzy otrzymają vouchery do wykorzystania w trakcie pierwszego weekendu z Gastro Miasto
Konkurs trwa do godziny 10.00 w piątek 3 lipca 2018