1.1 C
Wrocław
piątek, 13 grudnia, 2024

Gęsina na św. Marcina we Wrocławiu – 2018

Dla jednych świętowanie polskiej niepodległości kojarzy się z rogalami, dla innych listopad, a zwłaszcza jego jedenasty dzień nie może istnieć bez gęsiny, która powoli, krok po kroku zyskuje należne jej miejsce po latach niebytu na stołach pomiędzy Odrą a Bugiem. Od dekady organizowana jest akcja Gęsina na św. Marcina, promowana głównie przez Slow Food Polska, ale i województwo Kujawsko-Pomorskie, gdzie hodowla gęsi jest największa. Akcja, która rozrosła się do tego stopnia, że udział w niej biorą restauracje z całej Polski, przygotowując coś specjalnie na tę okazję. Tym razem start miesięcznej akcji zaplanowano na 9 listopada.

Skąd całe to zamieszanie z gęsią? Otóż jeszcze w XIX wieku pieczona gęś zajmowała poczesne miejsce wśród listopadowych przysmaków na ziemiach polskich. Do tej pory polskie gęsi nie mają sobie równych w całej Europie, są niezwykle cenione i stanowią świetny towar eksportowy, nie do końca doceniany u samych gospodarzy, bo spożycie tego rodzaju drobiu w naszym kraju można właściwie pominąć milczeniem. A szkoda, bo to niezwykle wartościowe, a przede wszystkim bardzo smaczne mięso. Cieszy fakt, że akcja porusza coraz więcej restauracji, dlatego też postanowiłem podrzucić Wam listę miejsc we Wrocławiu, które przygotowują coś specjalnego na przedłużony weekend zwieńczony obchodami setnej rocznicy odzyskania niepodległości.

Gdzie zjeść gęsinę we Wrocławiu?

Dinette

Menu:

  • Amouse bouche: foie gras/domowa brioche/chutney z żurawiny i jabłka
  • Po pierwsze mniejsze: bulion z gęsiny i grzybów | gęś/suszone grzyby/marchew/petruszka/majeranek/żołądki gęsie confit/olej majerankowy
  • Po drugie większe: gęś z kaszą jęczmienną | smażona pierś z gęsi/udko gęsie confit/kasza jęczmienna/suszone grzyby/borówka brusznica/świeże jabłko/majeranek
  • Po trzecie słodkie: lody piernikowe/kruszonka

Gdzie: Pl. Teatralny 6

Kiedy: 9-11 listopada

Cena: 99 zł (w cenie kieliszek wina, piwo lub ciepły napój)

Pappatore

Menu:

  • pierożki z gęsiną/ogórek kiszony/podroby
  • pierś z gęsi/jarmuż/wiśnie/salsefia/krokiet ziemniaczany
  • czekolada/krem cytrynowy/kruszonka

Gdzie: Wietrzna 24

Kiedy: 9-16 listopada

Cena: 49 zł za set

Dobra Karma

Menu:

  • Terrina gęsia / owocowa galaretka / sałatka z winogron (23 zł)
  • Mandarynkowy krem / gęsie jajka (18 zł)
  • Luzowane gęsie udko / glazura z jabłek / kaszanka / liście brukselki (48 zł)

Gdzie: Kościuszki 23

Kiedy: 9 listopada – 9 grudnia

Drevny Kocur

Menu:

  • udko z gęsi z modrą kapustą i knedlikami

Gdzie: Podwale 83

Kiedy: 11 listopada

Cena: 49,90 zł

Karczma Młyńska

Menu:

  • Consommé z gęsi i borowików z kluseczkami tymiankowymi (16 zł)
  • Pieczone udo gęsi z grillowaną gruszką i pęczotto buraczanym w sosie własnym )64 zł)

Gdzie: Wyspa Słodowa 10

Kiedy: 9 listopada – 9 grudnia

Pod Papugami

Menu:

  • bulion z gęsi: suszona gęś/prażucha z musem z gęsiej wątróbki/warzywa/ kiszony czosnek niedźwiedzi (18 zł)
  • przystawki: carpaccio z gęsich żołądków (26 zł); pierogi z gęsiną (24 zł)
  • pierś z gęsi: szafranowa gruszka/ sos z trawy żubrowej, pigwy i marynowanych cebulek/tłuczone ziemniaki (68 zł)
  • konfitowane udko z gęsi: sos imbirowy/warzywa sezonowe/ czarna soczewica z ziarnami i ziołami (66 zł)

Gdzie: Sukiennice 9a

Kiedy: 9-12 listopada

Fuego Restaurant & Bar

Menu:

  • bulion z gęsi (32 zł
  • gęsie udo: pistacje/siano z palonego pora/ciemne piwo/dynia/wiśniowy BBQ/jarmuż (75 zł)

Gdzie: pl. Wolności 10

Kiedy: 10-11 listopada

Zwycięska 9

Menu:

  • pierogi z gęsiną
  • rosół z gęsiny
  • konfitowane udko z gnocchi dyniowymi i zasmażaną czerwoną kapustą z cynamonem i pomarańczą

Gdzie: Zwycięska 9

Kiedy: 10-11 listopada

OKWine Bar

Menu:

  • gęś/seler/zielone jabłko/topinambur/gorczyca/lukrecja/pęczak

Gdzie: Ks. Witolda 1

Kiedy: stałe menu

Cena: 66 zł

Grape Restaurant

Menu:

  • consomme z gęsi/tortellini z confitowanym gęsim udem/grzyby (25 zł)
  • pierś z gęsi/ragout z gęsich żołądków/czerwona kapusta (65 zł)
  • rogal świętomarciński (15 zł)

Gdzie: Parkowa 7

Kiedy: od 5 do 30 listopada

Restauracja Aroma

Menu:

  • Confit z gęsiego udka z zasmażanymi buraczkami i pieczonymi ziemniaczkami z patelni
  • Pieczona pierś z gęsi na karmelizowanych jabłkach z konfiturą z czerwonej cebuli i domowymi kluseczkami

Gdzie: Ślęza, Szyszkowa 6

Kiedy: brak danych

Oda Bistro

Menu:

  • konfitowane udo gęsi/pieczone marchewki/jarmuż/gęsi jus z octem ze śliwki/miód/lawenda

Gdzie: Cybulskiego 17/1 a

Kiedy: brak danych

La Maddalena

Menu:

  • Assiette z gęsi: Trufla z wątróbki gęsiej i foie gras
  • Pączek z konfiturą z żołądków gęsich i boczku
  • Ciastko kruche z konfitowanym udkiem z gęsi

Gdzie: Włodkowica 9

Kiedy: od 10 do 12 listopada

Mama Manousch

Menu:

  • Pierś z gęsi/ sos z białej czekolady/ knedel/ granola/ konfitura z żurawiny

Gdzie: Świdnicka 4

Kiedy: od 10 do 12 listopada

Foto – pożyczone od restauracji biorących udział w akcji.

Total 2 Votes
0

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły