Dla jednych świętowanie polskiej niepodległości kojarzy się z rogalami, dla innych listopad, a zwłaszcza jego jedenasty dzień nie może istnieć bez gęsiny, która powoli, krok po kroku zyskuje należne jej miejsce po latach niebytu na stołach pomiędzy Odrą a Bugiem. Od dekady organizowana jest akcja Gęsina na św. Marcina, promowana głównie przez Slow Food Polska, ale i województwo Kujawsko-Pomorskie, gdzie hodowla gęsi jest największa. Akcja, która rozrosła się do tego stopnia, że udział w niej biorą restauracje z całej Polski, przygotowując coś specjalnie na tę okazję. Tym razem start miesięcznej akcji zaplanowano na 9 listopada.
Skąd całe to zamieszanie z gęsią? Otóż jeszcze w XIX wieku pieczona gęś zajmowała poczesne miejsce wśród listopadowych przysmaków na ziemiach polskich. Do tej pory polskie gęsi nie mają sobie równych w całej Europie, są niezwykle cenione i stanowią świetny towar eksportowy, nie do końca doceniany u samych gospodarzy, bo spożycie tego rodzaju drobiu w naszym kraju można właściwie pominąć milczeniem. A szkoda, bo to niezwykle wartościowe, a przede wszystkim bardzo smaczne mięso. Cieszy fakt, że akcja porusza coraz więcej restauracji, dlatego też postanowiłem podrzucić Wam listę miejsc we Wrocławiu, które przygotowują coś specjalnego na przedłużony weekend zwieńczony obchodami setnej rocznicy odzyskania niepodległości.
Gdzie zjeść gęsinę we Wrocławiu?
Dinette
Menu:
- Amouse bouche: foie gras/domowa brioche/chutney z żurawiny i jabłka
- Po pierwsze mniejsze: bulion z gęsiny i grzybów | gęś/suszone grzyby/marchew/petruszka/majeranek/żołądki gęsie confit/olej majerankowy
- Po drugie większe: gęś z kaszą jęczmienną | smażona pierś z gęsi/udko gęsie confit/kasza jęczmienna/suszone grzyby/borówka brusznica/świeże jabłko/majeranek
- Po trzecie słodkie: lody piernikowe/kruszonka
Gdzie: Pl. Teatralny 6
Kiedy: 9-11 listopada
Cena: 99 zł (w cenie kieliszek wina, piwo lub ciepły napój)
Pappatore
Menu:
- pierożki z gęsiną/ogórek kiszony/podroby
- pierś z gęsi/jarmuż/wiśnie/salsefia/krokiet ziemniaczany
- czekolada/krem cytrynowy/kruszonka
Gdzie: Wietrzna 24
Kiedy: 9-16 listopada
Cena: 49 zł za set
Dobra Karma
Menu:
- Terrina gęsia / owocowa galaretka / sałatka z winogron (23 zł)
- Mandarynkowy krem / gęsie jajka (18 zł)
- Luzowane gęsie udko / glazura z jabłek / kaszanka / liście brukselki (48 zł)
Gdzie: Kościuszki 23
Kiedy: 9 listopada – 9 grudnia
Drevny Kocur
Menu:
- udko z gęsi z modrą kapustą i knedlikami
Gdzie: Podwale 83
Kiedy: 11 listopada
Cena: 49,90 zł
Karczma Młyńska
Menu:
- Consommé z gęsi i borowików z kluseczkami tymiankowymi (16 zł)
- Pieczone udo gęsi z grillowaną gruszką i pęczotto buraczanym w sosie własnym )64 zł)
Gdzie: Wyspa Słodowa 10
Kiedy: 9 listopada – 9 grudnia
Pod Papugami
Menu:
- bulion z gęsi: suszona gęś/prażucha z musem z gęsiej wątróbki/warzywa/ kiszony czosnek niedźwiedzi (18 zł)
- przystawki: carpaccio z gęsich żołądków (26 zł); pierogi z gęsiną (24 zł)
- pierś z gęsi: szafranowa gruszka/ sos z trawy żubrowej, pigwy i marynowanych cebulek/tłuczone ziemniaki (68 zł)
- konfitowane udko z gęsi: sos imbirowy/warzywa sezonowe/ czarna soczewica z ziarnami i ziołami (66 zł)
Gdzie: Sukiennice 9a
Kiedy: 9-12 listopada
Fuego Restaurant & Bar
Menu:
- bulion z gęsi (32 zł
- gęsie udo: pistacje/siano z palonego pora/ciemne piwo/dynia/wiśniowy BBQ/jarmuż (75 zł)
Gdzie: pl. Wolności 10
Kiedy: 10-11 listopada
Zwycięska 9
Menu:
- pierogi z gęsiną
- rosół z gęsiny
- konfitowane udko z gnocchi dyniowymi i zasmażaną czerwoną kapustą z cynamonem i pomarańczą
Gdzie: Zwycięska 9
Kiedy: 10-11 listopada
OKWine Bar
Menu:
- gęś/seler/zielone jabłko/topinambur/gorczyca/lukrecja/pęczak
Gdzie: Ks. Witolda 1
Kiedy: stałe menu
Cena: 66 zł
Grape Restaurant
Menu:
- consomme z gęsi/tortellini z confitowanym gęsim udem/grzyby (25 zł)
- pierś z gęsi/ragout z gęsich żołądków/czerwona kapusta (65 zł)
- rogal świętomarciński (15 zł)
Gdzie: Parkowa 7
Kiedy: od 5 do 30 listopada
Restauracja Aroma
Menu:
- Confit z gęsiego udka z zasmażanymi buraczkami i pieczonymi ziemniaczkami z patelni
- Pieczona pierś z gęsi na karmelizowanych jabłkach z konfiturą z czerwonej cebuli i domowymi kluseczkami
Gdzie: Ślęza, Szyszkowa 6
Kiedy: brak danych
Oda Bistro
Menu:
- konfitowane udo gęsi/pieczone marchewki/jarmuż/gęsi jus z octem ze śliwki/miód/lawenda
Gdzie: Cybulskiego 17/1 a
Kiedy: brak danych
La Maddalena
Menu:
- Assiette z gęsi: Trufla z wątróbki gęsiej i foie gras
- Pączek z konfiturą z żołądków gęsich i boczku
- Ciastko kruche z konfitowanym udkiem z gęsi
Gdzie: Włodkowica 9
Kiedy: od 10 do 12 listopada
Mama Manousch
Menu:
- Pierś z gęsi/ sos z białej czekolady/ knedel/ granola/ konfitura z żurawiny
Gdzie: Świdnicka 4
Kiedy: od 10 do 12 listopada
Foto – pożyczone od restauracji biorących udział w akcji.