Gdzie zjeść gęsinę na św. Marcina we Wrocławiu – 2019


Czy gęsina już na dobre wróciła na polskie stoły? Tak dobrze jeszcze nie jest, ale to specyficzne mięso, którego święto obchodzimy dokładnie w rocznicę odzyskania niepodległości, coraz częściej pojawia się w restauracjach w okolicach 11 listopada. Żeby jednak nie było tak kolorowo, zdecydowana część produkcji gęsiego mięsa trafia za naszą zachodnią granicę. Oby restauracje na dobre zaznajomiły się z tym drobiowym produktem i przygotowywały nam go z odpowiednią dbałością. Czas na ważne pytanie:

Gdzie zjeść gęsinę we Wrocławiu?

Pod Papugami

Menu:

  • Żołądki gęsie z rydzami, truflą i pieczywem
  • Konfitowana noga z gęsi z czarną soczewicą, sosem imbirowym, pieczonym pomidorem i zielonym groszkiem
  • Pierś z gęsi z szafranową gruszką i ziemniakami gratin
  • Pierś z gęsi z blinami, ślimakami i kawiorem

Gdzie: Sukiennice 9a

Kiedy: 9-11 listopada

Pinola

Menu:

  • Consomme z gęsi z kiszonymi burakami i pierożkami z gęsiną
  • Pâté z gęsi z marynowanymi kurkami, śliwkami i ogórkiem kiszonym
  • Filet z gęsi z puree dyniowym, śliwkami, dyniowymi kluskami śląskimi, piklowaną dynią i brukselką
  • Konfitowana noga z gęsi z krokietami z kozim serem, espumą z jabłek, burakiem, jarmużem, chrzanem i orzechami laskowymi

Gdzie: Świeradowska 51-57

Kiedy: 9-11 listopada

Młoda Polska Bistro&pianino

Menu:

  • sznytki z metką z gęsi, masło orzechowe, korniszon, marynowana dynia
  • zupa gulaszowa z gęsich żołądków, grzyby, pieczona papryka, pieczywo od Dudały
  • konfitowane udo z gęsi, szare kluski, prażona gryka, czerwona kapusta z mango i marchwią

Gdzie: Plac Solny 4

Kiedy: od 11 listopada

Zwycięska 9

Menu:

  • Zupa z gęsiny z warzywami, świeżym tymiankiem i ziemniaczkami
  • Gęsia wątróbka z trawą żubrową, sosem wiśniowym, na żytnim pieczywie własnej roboty
  • Carpaccio z półgęska wędzonego z piklowanymi grzybami, cydrowym winegretem, rukolą i plastrami pieczonego buraka
  • Sałatka z gęsiną z pieczoną kalarepą, rukiew wodną, pomidorkami koktajlowy i malinami
  • Konfitowane udko z gęsi z dyniowymi kopytkami, musem z modrej kapusty, warzywami okopowymi i sosem śliwkowym
  • Tagliatelle z pieczoną gęsiną z kasztanami, buraczkiem oraz pesto na bazie orzechów i natki pietruszki

Gdzie: Zwycięska 9

Kiedy: od 8 listopada

Wydział Kulinarny

Menu:

  • gęsie żołądki w glazurze z piwa pszenicznego
  • rosół z gęsiny z pierożkami z gęsiną
  • pierś z gęsi z gęsimi żołądkami, z burakami w hibiskusie, duszonym pasternakiem i młodym jęczmieniem

Gdzie:  pl. Uniwersytecki 7

Kiedy: 9-11 listopada

Yemsetu

Menu:

  • Ramen z gęsiny z piersią z gęsi, z wolno pieczonym pomidorem i dodatkami

Gdzie: pl. Piłsudskiego 5

Kiedy: 9-11 listopada

Petits Fours Cafe

Menu:

  • Pampuch z konfitowanym gęsim udkiem, kapustą czerwoną z żurawiną i majonezem lubczykowym oraz chips z ziemniaka.
  • Parfait z gęsiej wątróbki z chutneyem z gruszki i majeranku, z brioche
  • Foie Gras z piklowaną czerwoną cebulą na brioche

Gdzie: Sienkiewicza 30 d

Kiedy: 9-11 listopada

Mama Manousch

Menu:

  • Pierożki z gęsi owsianej z grzybami, popcornem z kaszy gryczanej, śmietaną i musztardowcem

Gdzie: Świdnicka 4

Kiedy: do 11 listopada

Kulinarny Park Restauracja

Menu:

  • terrina z gęsi z konfiturą z jarzębiny
  • consome z gęsi i kury zagrodowej z kluskami lanymi
  • konfitowane gęsie udo z pieczonymi ziemniakami i roszponką
  • filet z gęsi, chutney z jabłka, puree grzybowe, glazurowana marchewka

Gdzie: Królewiecka 161

Kiedy: 9-11 listopada

Miło Mi Wysoka

Menu:

  • carpaccio z gęsiny z roszponką, orzechami laskowymi i płatkami parmezanu

Gdzie: Chabrowa 6F, Wysoka

Kiedy: 9-11 listopada

Nafta Neo Bistro

Menu:

  • Terrine z gęsiny, czerwona porzeczka i musztardowiec
  • Filet z gęsi, kasza owsiana i puree dyniowo-brzoskwiniowe

Gdzie: Krakowska

Kiedy: 9-11 listopada

Dinette

Menu degustacyjne:

  • pate z gęsich wątróbek, domowa brioche z truflą, borówka brusznica
  • selerowe ravioli z gęsiną i ravioli z selera, gęsie szyjki, gęsie żołądki, dynia, bulion
  • gęś z orzechowym risotto i smażona pierś z gęsi, marynowana w pierniku, ryż carnaroli, mascarpone, orzechy laskowe, skórka z cytryny, tymianek cytrynowy
  • paris brest i ciasto ptysiowe, krem z orzecha laskowego, trawa żubrowa, śliwka, rokitnik

Gdzie: Plac Teatralny 4

Kiedy: 8-11 listopada

La Maddalena

Menu:

  • rilette z gęsi, foie gras, grzyby, cebula perłowa, świeże zioła
  • żur karkonoski, żołądki z gęsi, jajko przepiórcze, boczek złotnicki, kwaśna śmietana
  • filet z gęsi, pietruszka, kapusta czerwona, żurawina

Gdzie: Pomorska 1a

Kiedy: 9-11 listopada

Art Hotel

Menu:

  • Pierś z gęsi na sposób hamburski, podawana z ziemniakami księżniczki

Gdzie: Kiełbaśnicza 120

Kiedy: 9-18 listopada

Hotel Tumski

Menu:

  • consomme z ziemniaka pieczonego w ognisku na wędzonej gęsi ze smażonym borowikiem i kluseczkami
  • konfitowane udo gęsi, glazurowane rokitnikiem, buraczane kopytka, palony jarmuż, sos z cydru jabłkowego

Gdzie: Wyspa Słodowa 10

Kiedy: do 1 grudnia

Sofa Lounge & Restaurant

Menu:

  • ravioli z gęsią confit z białą kaszą gryczaną, palone masło, szpinak
  • consomme z gęsi z tortellini z kaszą gryczaną i grzybami
  • udo z gęsi, kluski śląskie, glazurowany burak, kasztan, sos z czarnej porzeczki

Gdzie: Paderewskiego 35

Kiedy: 9-17 listopada

Dobra Karma

Menu:

  • Spring rollsy z konfitowaną gęsią nogą / sałatka z jabłek i selera / sos Hoisin
  • Piersi z polskiej gęsi owsianej / modra kapusta / kluski śląskie / puree z jabłek / ziołowy sos
  • Zapiekane jabłka na gęsim smalcu / kruszonka owsiana / tradycyjny sos angielski / cukier puder z gęsiej skóry

Gdzie: Kościuszki 23

Kiedy: 8 listopada – 11 grudnia 

Cena: 

Grape Restaurant

Menu:

  • duszone gęsie żołądki, puree z czerwonej kapusty, warzywa okopowe, placek ziemniaczany
  • pierś z gęsi owsianej, kasza pęczak w emulsji maślanej, cebula confit, szara reneta, piana z cydru

Gdzie: Parkowa 8

Kiedy: 11-17 listopada

Restauracja Aroma

Menu:

  • Confit z gęsiego udka z zasmażanymi buraczkami i pieczonymi ziemniaczkami z patelni
  • Pieczona pierś z gęsi na karmelizowanych jabłkach z konfiturą z czerwonej cebuli i domowymi kluseczkami

Gdzie: Szyszkowa 6, Ślęza

Kiedy: od 2 listopada

Drevny Kocur

Menu:

  • rosół z gęsi z makaronem
  • udo z gęsi z malinami, knedlami i modra kapustą
  • gęsie żołądki, knedle, sos majerankowy

Gdzie: Podwale 83

Kiedy: 11 listopada

Bistro Syta Micha

Menu:

  • Gęsi bulion z makaronem naleśnikowym
  • Pulpeciki z gęsiny w sosie mango-kafir plus dodatki
  • Gęsie pipki z dodatkami

Gdzie: Główna 146 b

Kiedy: 9-10 listopada

Targowa – Craft Beer&food

Menu:

  • Zupa grzybowa na bulionie z gęsiny z kluskami
  • Żołądki gęsie duszone w winnych jabłkach z borówkami i jałowcem, kopytka ziemniaczane, ćwikła z chrzanem
  • Noga z gęsi konfitowana w smalcu gęsim, sos piernikowy, kopytka ziemniaczane, czerwona kapusta marynowana z pomarańczą

Gdzie: Piaskowa 17

Kiedy: listopad

Total 5 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments