18.1 C
Wrocław
piątek, 12 kwietnia, 2024

Sushi Takai, czyli japońskie przysmaki

W ostatnim czasie mam okazję próbować sporo ciekawego jedzenia, poznaję nowe, oryginalne smaki, ale od dawna nie było mi po drodze z sushi. Potrawą niezwykle popularną w naszym kraju, a której to popularność – sądząc po ilości barów – zdaje się nie maleć. W ramach siódmego już Tygodnia Restauracji organizowanego przez firmę Groupon wybrałem się z mamą, której doświadczenia z sushi są niewielkie, do Sushi Takai, aby nieco przełamać swoją niechęć do japońskiego specjału.

sushi takai 6Sushi Takai to niewielki bar znajdujący się na ulicy Rzeźniczej, tuż obok Mexico Baru. W lokalu jest kilka stolików oraz centralnie położony spory bar, który wydaje się być najważniejszym elementem całości. Jak na mój gust w środku brakuje nieco więcej światła, ale i tak jest przyjemnie, mimo że dość kameralnie.

Nasz bon z Grouponu za 98,99 zł o wartości 163 zł obejmował duży zestaw, specjalnie przygotowany na potrzeby Tygodnia Restauracji, a w jego skład wchodziły:

  • 2 x zupa miso z grillowanym łososiem
  • 6 x krewetka smażona w tempurze
  • 6 x futomak z grillowanym łososiem, polany sosem kabayaki
  • 6 x futomak w tempurze z surowym tuńczykiem
  • 8 x uramak z grillowanym łososiem i awokado
  • 8 x uramak z surowym tuńczykiem i awokado
  • 2 x nigiri z łososiem

Zajęliśmy stolik, kelnerka od razu zaproponowała napoje, wśród których bardzo ucieszyła mnie obecność soków z Maciejowego Sadu. Mama wybrała herbatę i już nie mogliśmy doczekać się pierwszej potrawy, mającej niebawem trafić na nasz stolik.

sushi takai 1W zupie znajdowało się sporo łososia, który nadał wywarowi mocno rybnego posmaku, który jednak nie dominował, a stanowił odpowiednie uzupełnienie całości. Delikatnie słonawą zupę wyróżniała duża wyrazistość i różnorodność smakowa, zapewniona m.in. przez prażony sezam i chili. Egzotyczna alternatywa dla swojskiego rosołu, nie każdemu musi smakować, natomiast ja zostałem pozytywnie zaskoczony i z chęcią następnym razem spróbuję raz jeszcze.

sushi takai 2Jeszcze przed podaniem zestawu głównego, ale ledwo po przełknięciu zupy, otrzymaliśmy krewetki w tempurze. Niezwykle delikatna, puszysta panierka okazała się genialna, nienasączona tłuszczem. Do tego spore krewetki i mamy przystawkę idealną.

sushi takai 3 sushi takai 4Zestaw ogromny jak na dwie osoby, zwłaszcza takie, które przed chwilą zjadły pożywną zupę i krewetki w tempurze. Uważam jednak, że jest to odpowiednie zestawienie smaków dla początkujących sushiżerców. Bez specjalnych udziwnień, standardowe, ale smakowicie wyglądające i ładnie podane.

sushi takai 5 sushi takai 7 sushi takai 8Najbardziej przypadło mi do gustu futomaki – a jakżeby inaczej – smażone w tempurze z surowym tuńczykiem. W ogóle pozycje z surowymi rybami wypadają lepiej, o wiele bardziej pasują do sushi, dlatego też z wielką chęcią skosztowałem futomaki z tuńczykiem w zestawieniu z łososiem i tamago, polane słodkim sosem kabayaki. Niezwykle zróżnicowana opcja. Niewątpliwie jednak obecność sushi z usmażonym łososiem wydaje się być dobrym pomysłem, zwłaszcza kiedy na obiad udajemy się z dzieckiem.

Samo sushi jest w Takai naprawdę niezłe. Mogę wręcz powiedzieć, że przekonało mnie do częstszych odwiedzin w sushi barach. Składniki w każdym z rodzajów rolek smaczne, dobrane w uczciwych proporcjach ryby do warzyw. Ryż ugotowany idealnie, nie za twardy, a przede wszystkim w odpowiedniej ilości.

Tydzień Restauracji Groupon to okazja do okrywania nowych i ciekawych restauracji w danym mieście za pół ceny z menu. Siódma edycja imprezy jest tym bardziej godna uwagi, że 10 zł od każdego wykupionego Grouponu wspiera SOS Wioski Dziecięce.

ranking3

Sushi Takai

ul. Rzeźnicza 34/1 D

facebook.com/SushiTakai

Total 2 Votes
1

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły