Pierwszą część nowego cyklu Piwna rewolucja z WPK poświęciłem głównie piwom z szeroko rozumianego województwa dolnośląskiego, także z Wrocławia. Dzisiaj chciałbym Wam przedstawić, a zarazem zaproponować piwa z browarów rzemieślniczych z obszaru całego kraju, bo choćby na siłę, to zafiksowanie się jedynie na miejscowe browary kraftowe nie może wyjść na dobre. Oczywiście prym wiodą piwa mocno nachmielone, takie, które lubię najbardziej.
400 – Pracownia piwa
Piwo, które miałem okazję spróbować pierwszy raz w multitapie 4hops, szybko okazało się jednym z moich ulubionych z całego kraftowego wachlarza. Może niezbyt obfita, ale długo utrzymująca się piania oraz cudnie uderzający zaraz po nalaniu nieco iglasty, cytrusowo-kwiatowy aromat. Doskonała, wyraźna goryczka i niezauważalny w smaku alkohol, którego w piwne nie jest mało. Nie polecam zaczynać od 400! wieczoru w multitapie, bo po tej degustacji nic już nie będzie takie samo.
Styl: Imperial IPA
Chmiele: equinox, mosaic, tomahawk
Ekstrakt: 18%
Alkohol: 8,2%
White IPA – Browar Artezan
Osoba pijąca to piwo pierwszy raz może pomyśleć, że White IPA z Browaru Artezan to bardziej napój o smaku grejpfrutowym. Bo właśnie gerejpfruty odgrywają tutaj pierwszoplanową rolę, w dodatku zakończone silną goryczką. Jak dla mnie połączenie idealne, bardzo pijalne i orzeźwiające.
Styl: India Pale Ale
Chmiele: Galaxy, Citra, Magnum
Ekstrakt: 14%
Alkohol: 5,6%
Pacific – Artezan
Kolejne udane piwo z Browaru Artezan, jasne, z wyraźnie zaznaczoną goryczką i przyjemnym aromatem. Udana kompozycja mango i cytrusów w aromacie oraz grepfruta i pomarańczy z delikatną żywicznością w smaku. Goryczka bardzo znośna, krótka i owocowa.
Styl: American Pale Ale
Chmiele: amarillo, chinook, cascade i pacific jade
Ekstrakt: 11,5%
Alkohol: 5%
Molly IPA – Doctor Brew
Jedno z bardziej udanych piw od doktorów. Solidna piana, przyjemne cytrusowe z delikatną słodową podbudową i tradycyjne dla Doctor Brew zmętnienie. Wyraźnie zaznaczona, trochę zalegająca, oceniona na 95 IBU goryczka z nutami żywicznymi.
Styl: India Pale Ale
Chmiele: chinook, centennial, mosaic, ella, topaz
Ekstrakt: 16%
Alkohol: 7,1%
Marwari – Browar Roch
Jeszcze jedno udane piwo od bolkowskiego browaru, tym razem zgodnie z piwną rewolucją, z mocno zaznaczonymi amerykańskimi chmielami. Intensywny, rześki, cytrusowy aromat. Wysokie wysycenie i iglasty goryczkowy finisz, przy jednoczesnym tropikalno-cytrusowym smaku. Niezbyt lekkie, może niekoniecznie sesyjne, ale dobrze się pije. Minusik za brak pełnego składu (chmiele) na etykiecie.
Styl: India Pale Ale
Chmiele: b.d.
Ekstrakt: 15%
Alkohol: 6%
Hoplaaga – Browar Pinta
Pinta to na polskim rynku piw rzemieślniczych prawdziwi weterani, prekursorzy używania nowofalowych chmieli zza oceanu. HopLaaga zadebiutowała w lipcu 2015 jako kolejne piwo z serii „Pinta Miesiąca”, natomiast ja miałem okazję wypić je dopiero w styczniu 2016, kiedy pojawiło się w Drink Hali. Bardzo żółte, delikatnie zmętnione, po przelaniu z butelki pokryte solidną warstwą piany. Niesamowicie treściwe, lekko słodowe, rześkie i przede wszystkim z bardzo wyraźnie zaznaczonymi cytrusami, pochodzącymi z amerykańskich chmieli. Lager, ale nie nudny eurolager.
Styl: India Pale Lager
Chmiele: zeus, citra, simcoe.
Ekstrakt: 15,1%
Alkohol: 6,5%