-1.1 C
Wrocław
piątek, 14 lutego, 2025

Menu WROCŁAW RESTAURANT WEEK – Pappatore

Do rozpoczęcia trzeciej wrocławskiej edycji festiwalu kulinarnego  Restaurant Week coraz mniej czasu, pędzę więc, aby przedstawić Wam najciekawsze propozycje menu w restauracjach biorących udział w imprezie. W sumie, w trzeciej wrocławskiej odsłonie największego festiwalu kulinarnego w kraju udział weźmie 21 restauracji ze stolicy Dolnego Śląska, wśród nich m.in. Restauracja Patio i Brasserie 27, o których pisałem już wcześniej. Dzisiaj kolej na Pappatore, a więc jeden z moich ulubionych punktów na gastronomicznej mapie Wrocławia.

12803209_1294998853850785_1136593879927551592_n

MENU RESTAURACJI PAPPATORE

Przystawka

Łosoś/żołędzie/woda brzozowa

Danie główne

Wędzona makrela/risotto ze słonecznika/fasola

lub

Serce wołowe/risotto ze słonecznika/liście

Deser

Pudding chlebowy/lody/bimber – palone masło

Rezerwacji stolika na WROCŁAW RESTAURANT WEEK możecie dokonać na stronie www.restaurantweek.pl

Przygotowane przez Szefa Kuchni, Krystiana Skwierza, menu imponuje oryginalnością oraz nieoczywistymi składnikami. Przystawka ma zaprezentować produkty, które pojawiają się na początku kwietnia. Połączenie gotowanego w woskowinie łososia z młodymi pędami żołędzi i wodą brzozową, powinno stanowić wyjątkowe przeżycie. Użyte produkty kojarzą się z przedwiośniem, w trakcie którego przyroda budzi się do życia. Niespodziankę stanowi także danie główne, pokazujące pomysłowość Szefa Kuchni. Jak widać, risotto niekoniecznie musi być z ryżu. Propozycja Pappatore jest nieco inna. Słonecznik w połączeniu z sercem wołowym i młodymi liśćmi ma nawiązywać do budzącej się przyrody.

Pappatore to nietuzinkowa restauracja, bazująca na fundamencie kuchni włoskiej, w której spotkacie się z kulinarnymi klasykami, jak również daniami inspirowanymi najnowszymi trendami, z wykorzystaniem produktów regionalnych i sezonowych. W ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week, Pappatore głosami Gości zostało wybrane drugą najlepszą restauracją imprezy. To miejsce stworzone przez grupę Food Concept, a więc ludzi z wielką pasją i miłością do kulinariów. Wielkim atutem Pappatore jest fakt, że oprócz prowadzenia restauracji, grupa zajmuje się produkcją żywności najwyższej jakości przy współpracy z producentami, którzy pozyskują i wykonują produkty od lat, niezmienną, klasyczną techniką. Dlatego też sery, śmietana, oleje, octy, a także warzywa i owoce, które jecie w Pappatore pochodzą z upraw dedykowanych tylko i wyłącznie tej restauracji. Sytuacja właściwie niespotykana na wrocławskim rynku.

Fundamentem Pappatore jest młoda zaangażowana załoga. Tak jak kucharze dopracowują swoje pomysły do perfekcji, kelnerzy starają się, aby ich serwis był coraz lepszy z dnia na dzień, o czym miałem okazję przekonać się za każdym razem, kiedy odwiedzałem restaurację na Wietrznej. Poziom obsługi właściwie nieosiągalny dla większości wrocławskich restauracji.  

Dodatkowo, początek trzeciej edycji festiwalu Restaurant Week zbiega się z wyjątkowym terminem w historii Pappatore. W dniu rozpoczęcia RW, a więc 1.04.2016, Pappatore będzie obchodzić swoje drugie urodziny. 

piękny krystuś

Szefem Kuchni Pappatore jest Krystian Skwierz, który od jedenastu lat związany jest z gotowaniem. Swoją przygodę z gastronomią rozpoczynał we Wrocławiu, aby następnie wyruszyć w świat w poszukiwaniu inspiracji.  Między innymi w Szwecji, Norwegii, Hiszpani i Korei poznawał filozofię gotowania w restauracjach, które zostały docenione przez najbardziej prestiżowy przewodnik kulinarny na naszym globie – Michelin. W 2010 r.  wraz z Narodową Reprezentacją Polski Juniorów zdobył brązowy medal na Kulinarnym Pucharze Świata w Luxemburgu. Na kolejne zawody w roku 2012 /Kulinarna Olimpiada w Erfurcie / pojechał wraz z Narodową Reprezentacją Polski jako senior, gdzie jego drużyna, jako pierwsza w historii zdobyła brązowy medal na tak prestiżowej imprezie.

LISTA RESTAURACJI BIORĄCYCH UDZIAŁ W FESTIWALU WROCŁAW RESTAURANT WEEK

Pappatore

Wietrzna 24

facebook.com/pappatorepl

www.pappatore.pl

Total 1 Votes
0

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły