Coraz chętniej przeglądacie mój weekendowy przegląd wydarzeniach kulinarnych we Wrocławiu i okolicach, więc nie zamierzam poprzestawać na kilku pierwszych częściach cyklu. Dzisiaj kolejny odcinek, tym razem zerkniemy, jakie miejsca warto odwiedzić w dniach od 13 do 15 maja, a będzie się działo całkiem sporo, głównie na Nadodrzu.
Majowa Noc Nadodrza 2016
Nadodrze, od 12.00 14 maja do 2.00 15 maja | FB
Noc Nadodrza, a więc 12 godzin wyjątkowych wydarzeń w 44 miejscach. Koncerty, wystawy, kiermasze, pokazy, no i oczywiście gastronomia, o której poniżej.
Food Stories Recollected
Nikiel Gallery, Łowiecka 9, 14 maja, 19.00 | FB
Wernisaż wystawy Food Stories Recollected, autorstwa Agaty Elsner, Marty Jagniewskiej i Marka Straszaka. Food Stories Recollected to multimedialna instalacja, będąca fuzją dwóch projektów: performansu „Historie kuchenne” Agaty Elsner i Marty Jagniewskiej oraz instalacji „Recollected” Marka Straszaka. Food Stories Recollected to zmysłowa opowieść o historii żywności i żywienia, która wyłoni się ze świata stworzonego przez obraz, zapach, dźwięk, smak i dotyk. Tropiąc różnorodne ciekawostki związane z historią jedzenia – za pomocą faktów, statystyk i liczb – autorzy pokażą rzeczywistość pełną absurdów kulinarnych, przesądów, stereotypów, wykluczeń, zapożyczeń oraz przypadków, które zadecydowały o wyglądzie świata, nie tylko w jego perspektywie gastronomicznej.
Noc Nadodrza w Od Koochni – Kiełbasiana buda z dawnego Breslau
Od Koochni, Oleśnicka 7 A, 14 maja od 1 do 22.00 | FB
Do majowej edycji Nocy Nadodrza dołącza również Od Koochni. W ten dzień bistro zamieni się w kiełbasianą budę z dawnego Breslau, inaczej nazywanego Wurststadt. Wrocławianie byli fanatykami kiełbas – mogli je jeść na śniadanie, obiad i kolacje. Dlatego kiełbasiana kultura kwitła tutaj znakomicie. W 1900 roku działało we Wrocławiu 136 masarzy, a w samym Rynku i na większości rogów ulic stały kiełbasiane budy, w których o każdej porze dnia i nocy można było kupić typową dla Wrocławia – mocno czosnkową i hojnie podlewaną piwem oraz lekko podwędzaną białą kiełbasę.
Te smaki zostaną przywołane w menu Od Koochni w trakcie Nocy Nadodrza. Specjalnie przygotowana kiełbasa w otoczeniu typowych breslauerskich dodatków przeniesie Was w klimat dawnego Breslau. Takie menu nie może obyć się bez dobrego piwa, którego również nie zabraknie. Od Koochni serwować będzie piwo warzone we wrocławskim Browarze Stu Mostów.
Start od 12.00, impreza trwać będzie do do 22.00, a na wszystkie zakupy dostajecie od razu 10% zniżki. Dodatkowo dla tych, którzy zrobią zakupy za ponad 50 zł – rabat 10% do wykorzystania w inny dzień.
Największa przerwa kawowa! Światowy Dzień Fairtrade w EkoCentrum
EKOCentrum Wrocław, Św. Wincentego 25, 14 maja, 12.00-22.00 | FB
Kolejna edycja Nocy Nadodrza zbiegnie się w EkoCentrum z obchodami Światowego Dnia Sprawiedliwego Handlu. Z tej okazji już od godziny 12.00 goście EKOCentrum zostaną nakarmieni wiedzą, kawą, yerbą i afrykańskimi smakołykami. Dodatkowo będzie można tu zobaczyć ciekawy film, wykonać niezwykły naszyjnik Masajki, a wieczorem wybrać się w podróż z przyrodnikiem po zaułkach dzikiej przyrody Nadodrza.
Program dnia:
12:00 – 18:00
SPRAWIEDLIWE KOŁO FORTUNY – wszystko, co chcielibyście wiedzieć o Sprawiedliwym Handlu, ale nie mieliście kogo zapytać.
12:00 – 18:00
Pizca del Mundo – polska marka etycznych i ekologicznych produktów zaprasza na wspólne prażenie ziaren kakaowca (w aurze czekoladowego zapachu!) oraz eksperymenty z kawą i yerba mate. Podczas warsztatów, dowiecie się, co łączy czekoladę i rugby, jak eksplodują ziarna kawy oraz w jaki sposób z fioletowych nasion kakaowca, ukrytych w białym miąższu, powstaje brązowy proszek.
16:00 – 20:00
NASZYJNIK MASAJKI – otwarte warsztaty upcyklingowe to niepowtarzalna okazja, by własnoręcznie wykonać piękną biżuterię – oryginalny naszyjnik w stylu etnicznym – przy użyciu starych podkoszulek i kolorowych włóczek.
12:00 – do ostatniego okruszka karmić będzie kolektyw Vega Mundi, który tym razem zabierze gości w kulinarną podróż po Afryce. Goście będą mogli skosztować smaków Mozambiku, Wybrzeża Kości Słoniowej, Sudanu, Libanu, Maroka i wielu innych krajów. W menu przewidziano m.in: fasolkę po mozambicku, mafe, lenga lenga, zestaw voo foo food, deser z tapioki i ananasa, ciasto marokańskie i libańska namura, koktajl bananowy z baobabem, probiotyczna karkade, kawa po beduińsku i fairtradowe herbaty.
ZIELONO MI – piknik miejski
WRO Art Center, Widok 7, 14 maja, 12.30 | FB
ZIELONO MI to hasło przewodnie pikniku miejskiego, który odbędzie się 14 maja, w Noc Muzeów, przed Centrum Sztuki WRO / WRO Art Center, a jego przygotowaniem zajmie się kolektyw Food Think Tank. A skoro FTT, powinno być dobrze.
Będzie świeżo, zielono, wiosennie i smacznie! Wegetariańsko i wegańsko. Będą lody rzemieślnicze od KrasnoLód i lemoniadę rabarbarową RABARBARA. W czasie przygotowywania tej inicjatywy społecznej, goście będą mogli skupić się na takich pojęciach jak właśnie natura, sztuka, technologia i miasto. Tego typu działania to elementy wpisujące się w obrany przez FTT nurt gastronomiczny, określony jako kuchnia Korzeń, łączący wykorzystanie starych technik kulinarnych, jak również użycie surowych, dzikich, nieprzetworzonych produktów oraz respektowanie wiedzy naukowej i świadomość kultury kulinarnej, kształtującej się na przełomie wieków.