24.7 C
Wrocław
poniedziałek, 27 maja, 2024

Gastro Miasto (6-8.07) – przewodnik po menu restauracji

Za nami dopiero pierwsza impreza spod znaku Gastro Miasto w Browarze Mieszczańskim, ale już chyba śmiało możemy powiedzieć, że to spory powiew nowej jakości imprez plenerowych. Świetna organizacja, kultowe miejsce i dużo dobrego jedzenia od zaroszonych restauracji. Czas pędzi jednak nieubłaganie, przed nami druga edycja, na którą przygotowałem specjalny przewodnik po tym, co każda z restauracji przygotowała dla Was.

Więcej na temat samej imprezy dowiecie się tutaj i tutaj, natomiast my przechodzimy do opisu #Gastro Miasto vol. 2. Co działo się na pierwszej edycji, możecie dowiedzieć się z tego tekstu.

LEGENDA:

  • śniadanie
  • danie wege
  • danie dla dzieci

SeaFood Bar&Market

#owocemorza #ostrygi #kanapki

Menu:

  • kanapka z ośmiornicą w bułce maślanej z sosem mango-chili
  • ostrygi francuskie z salsą na bazie cytrusów i miętą
  • krewetki w tempurze 2 lub 4 sztuki

El Gordito

#texmex

Menu:

  • kukurydziana quesadilla z kurczakiem w sosie pomidorowym z kwaśną śmietaną, ananasem i guacamole – cena 15 zł
  • tacos podawane na ręcznie robionych tortillach kukurydzianych (100% bez glutenu).
    Papas con chorizo – ziemniaczki przesmażane z cebulą i wieprzowiną w marynacie chili podawane na ręcznie robione tortilli
    Papas Adobadas – ziemniaczki w pikantnym sosie adobo, podawane z odświeżającą salsą pico de gallo. Pomidory, cebulka, kolendra i jalapeno skropione sokiem z limonki i plasterkami awokado. 2 szt. – 15 zł, 4 szt – 28 zł
  • burrito: sin carne z ryżem, pieczarkami, szpinakiem, cukinią, batatami i salsą mango oraz chilli con carne z wołowiną, czarną fasolą, sałatą, śmietaną i salsą mango – 20 zł
  • totopos – ręcznie robione chipsy z tortilli kukurydzianej podawane z guacamole – cena 10 zł.

Olszewskiego 128

#TopChef

Menu: 


Souvlaki Greek Truck

#grecja

Menu:

  • pita – Vege, klasyczna z souvlaki
  • souvlaki

KRASNOLÓD

#lody

Smaki:

  • belgijska czekolada
  • śmietanka
  • czarny kokos
  • truskawka
  • orzech laskowy z czekoladą
  • mango marakuja

Pochlebna

#makrela

Menu:

  • pankejki kakaowe z owocami lata, musem mango i cukrem pudrem
  • samosy orkiszowe z cukinią, papryką, cieciorką i ketchupem z chilli
  • makrela z grilla marynowana w chilli i rozmarynie z grzanką orkiszową
  • kiełbaski od Nowickich, ser koryciński, pasta z zielonego groszku i mięty z oliwą truflową, chleb żytni i orkiszowy, musztarda kcyńska, , konfitura z czarnej porzeczki

Plastrami

#pastrami

Menu:

  • pastrami Ruben
  • pastrami Kovalski
  • pastrami Gonzales – duża 26 zł, mała 14 zł

Głodne Wilki

#kanapki

Menu:

  • czipsy z batatow, domowy keczup, nuggetsy z kurczaka l
  • pierś z kaczki, czips z boczku, blanszowana marchew, puree malinowe, kasza pęczak
  • kanapka – kurczak w panierce z parmezanem
  • króliczy pasztet z pistacjami

Korba Kuchnia

#tatar

Menu:

  • chałka z serkiem straciatella i truskawkami kompresowanymi z syropem z kwiatów czarnego bzu
  • chałka z tatarem wołowym, jajkiem sadzonym , kiszonymi warzywami , cebulką i lokalnym olejem z czarnuszki
  • chałka z grillowanym serem dolnośląskim, rukolą, chutneyem z rabarbaru i orzechami w młodym miodzie akacjowym
  • chałka z wolno gotowaną kaczką, sałatką z czerwonej kapusty sezamem i chilli i cynamonem

Mariola Monczak Top Chef Polska & Wrocławskie podróże kulinarne

#kanapki #smażonyser #bób

Menu:

  • kanapka z żebrem wołowym – żebro, warzywa, chrzan, sos bearnaise – 21 zł
  • kanapka ze smażonym serem – smażony ser, chutney rabarbarowy, warzywa, sos dijon – 18 zł
  • kanapka ze smażonym serem i żebrem – 28 zł
  • bób, ocet z pędów sosny, kwiaty soli morskiej z grzybami, zioła  – 12 zł
  • śniadanie – jajko, pasta z bobu, pancakes, zioła, sos bearnaise – 16 zł

Mo’jo sandwiches

#kanapki

Menu:

  • koreańskie żebro – marynowane i siekane żeberko, kapusta kim chi, grillowana cukinia, ser żółty, sezam, kiełki fasoli mung
  • cubana – cytrusowy pulled pork, boczek, ser żółty, musztarda, majonez

PieRogi Vegan – Więzienna

#pierogi #wegańskie

Menu:

  • tradycyjne – ziemniaki, białą fasola, cebulka,
  • rustykalne – pieczarki, tofu, suszone pomidory, słonecznik
  • leśne – kapusta kiszona, podgrzybki
  • orientalne – batat, marchewka, pietruszka
  • ogrodowe – szpinak, brokuły, kasza bulgur, czosnek, pestki dyni
  • puddingowe – maliny, tapioka, mleko kokosowe
  • bajkowe – jagody, mleko kokosowe, płatki kokosowe
  • ruskie – twaróg, cebulka, ziemniaki

MANGO MAMA Rynek

#Indie

Menu:

  • chicken tikka masala
  • onion baji
  • butter makhani
  • samosa
  • veg kofta

TOSTruck- wgryź się

#tosty

Menu:

  • smażony ser, sos tatarski, bekon, sałata
  • grillowana krewetka, ser, rukola, sos mango, chilli
  • wieprzowina, duszona młoda kapusta z boczkiem, ser, sos koperkowy
  • ser, wieprzowina, sos koperkowy/czosnkowy

ToGo Sushi

#japonia

Menu:

  • okonomiyaki –  czyli obowiazkowa pozycja w świecie azjatyckiego streetfoodu. Nazywana japońską pizzą. Powstaje na bazie placka pszennego z dodatkiem drobno siekanej kapusty i aromatycznymi przyprawami. To Go Sushi Okonomiyaki serwuje z łososiem , słodko pikantną wieprzowiną marynowaną w miso bądź w opcji wege. Całość oprószona dodatkami w postaci skaczących płatków bonito

Thali

#Indie

Menu:

  • palak paneer – kawałki sera Paneer w sosie szpinakowym.
  • chicken tikka masala – kurczak z pieca tandoor w ostrym sosie pomidorowym.
  • garlic naan – indyjski chleb z pieca tandoor z czosnkiem

Chingu – Korean BBQ

Menu:

  • kubełek z wołowiną bulgogi (porcja standarowa 24 zł/porcja degustacyjna 14 zł)
  • kubełek z wieprzowiną Jeyukbokkeum (22/12)
  • kubełek z kurczakiem à la Yangnyeom (21/11)
  • pierożki mandu – 15 zł za 8 sztuk, 5 zł za 3 sztuki.

Petits Fours

#słodkości

  • rzemieślnicze makaroniki w kilku smakach i kolorach
  • torciki bezowe
  • ptysie

KONKURS

Przy okazji mojej współpracy z Gastro Miasto możecie zyskać również i Wy, bo otrzymałem 12 voucherów, każdy o wartości 30 zł, do wykorzystania podczas drugiej edycji (6-8.07.2018).

Co zrobić, aby wygrać jeden z dwunastu voucherów na jedzenie w jednej z restauracji podczas Gastro Miasto? Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku (tutaj) wymienić nazwę restauracji spośród wystawców drugiej edycji #GastroMiasto, w której chciałbyś zjeść najchętniej, z krótkim komentarzem dlaczego właśnie w tej.

Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę dwanaście, których autorzy otrzymają vouchery do wykorzystania w trakcie pierwszego weekendu z Gastro Miasto

Konkurs trwa do godziny 13.00 w piątek 6 lipca 2018

Total 5 Votes
1

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

2 KOMENTARZE

  1. Ja na pewno mam ochotę na Olszewskiego 128. Od dawna śledzimy z mężem wszystko co podaje się na Olszewskiego. Jadamy tam przynajmniej 4 razy w roku i nigdy się nie zawiedliśmy. Ostatnio widziałam właścicielkę p. Katarzynę w programie bodajże „Sposób na sukces’ prowadzonym przez Katarzynę Meller i znowy zachwyciłam się sposobem komponawania dań przez p.Katarzynę z Olszewskiego. Dowiedziałam się też, że jest ona architektem i wtedy zrozumiałam jak jej się udaje tak pięknie komponować dania. I do tego jej niespotykana umiejętność łączenia kilku smaków.
    Mam też ochotę na „Plastrami” Na pewno coś spróbuję. Wspaniale, że będą też małe porcje więc będzie można spróbować więcej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły