W okresie moich studiów, a że studiowałem nieco dłużej, niż zakładałem, było mi dane pracować na barze kilku popularnych wówczas miejsc. Mówiliśmy o sobie per barmani, ale z perspektywy czasu wiem, że byliśmy po prostu nalewaczami wódki z colą lub ewentualnie RedBullem. Owszem, do tej pory znam skład najbardziej znanych na świecie koktajli, ale połowa pierwszej dekady XXI wieku upłynęła pod znakiem mieszania czystej wódki i słodkiego napoju dla zabarwienia. W ostatnich latach zauważyć można już powolną zmianę kultury spożywania alkoholu, o czym pisałem Wam już kilka razy w przypadku piw rzemieślniczych. W związku z tym, że również w domach podczas imprez ze znajomymi nie spożywamy już tylko wódki na kieliszki, a znane brandy alkoholowe dostępne są już także w dyskontach, wspólnie z właścicielem popularnego wrocławskiego coctail baru z Placu Solnego – Incognito, przygotowaliśmy listę oraz przepisy i małe podpowiedzi, abyście mogli samodzielnie zaskoczyć własnych gości i wymieszać koktajle w domu.
Sebastian Kruk-Florkowski, właściciel Incognito, przeszedł podobną drogę do mnie jeśli chodzi o początki pracy na barze, ale już kontynuacja stanowi oddzielną historię. Cocktail bar by Incognito jest jednym z miejsc wpływających na zachodzenie pozytywnych przemian w kulturze picia koktajli. Kameralne, nieco schowane miejsce, w którym gość wchodzi w natychmiastową interakcję z barmanem mającym go zrozumieć i przygotować koktajl zgodny z preferencjami lub zaskakujący dla odważniejszych. My mamy dla Was sześć klasyków – dobrze wyglądających, smacznych i o skali trudności pozwalającej przygotować je wszystkim.
Oddaję głos specjaliście:
Kultura barmańska od kilku lat rozwija się bardzo szybko, jednak wokół niektórych klasycznych koktajli narosło wiele mitów, które odstraszają od próby przygotowania ich samemu. Zdecydowałem się wziąć na warsztat kilka z nich i zaadaptować ich receptury na potrzeby domowe. Nie bójmy się eksperymentować i tworzyć własne smaki. Na pewno mamy jakieś domowe nalewki, czy domowej roboty konfitury, które mogą okazać się świetnym dodatkiem koktajlowym. Na początek syrop, cukrowy oczywiście. Nie wyobrażam sobie pracy bez dobrego syropu cukrowego. W Incognito stosujemy sprawdzony przepis na syrop – rich sirup, przygotowany w proporcjach 2:1. Dodanie już niewielkiej ilości pozwala na uzyskanie pożądanego efektu.
SYROP CUKROWY
Składniki:
0,5 kg cukru
250 ml wody
Wodę doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z gazu. Dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania konsystencji syropu. Zbyt długie gotowanie wody sprawi, że wyparuje jej za dużo i przestaną nam się zgadzać proporcje.
Przygotowany syrop cukrowy najlepiej przechowywać w zamkniętych, szklanych naczyniach
w lodówce. Dzięki temu wytrzyma nawet 3-4 tygodnie. Syrop cukrowy można zastąpić np. miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy.
Old Fashioned
Jeden z najbardziej klasycznych koktajli. Świetnie podkreśla aromaty whisky, a nieprzyjemny posmak etanolowy chowa się za delikatnym ziołowym finiszem.
Profil smakowy: słodki – mocno alkoholowy, ziołowy
Szkło: short glass
SKŁADNIKI:
- 40 ml bourbon albo rye whisky
- 5 ml syropu cukrowego
- 8-10 kropel Angostury Bitters
- Skórka z pomarańczy
- Wiśnia koktajlowa
Na dno szkła wlewamy cukier i Angosturę bitters oraz whisky, a następnie wsypujemy lód. Całość mieszamy przez około 8-10 sekund. Na górę dodajemy skórkę z pomarańczy i wiśnie koktajlową.
Tip!
- Możemy wykorzystać dowolną whisky np. szkocką albo irlandzką
- Syrop cukrowy można zastąpić miodem albo syropem klonowym
- Brak Angostury bitters możemy zastąpić dowolnym likierem ziołowym np. Jaggermeister, ale równie dobrze może być to domowa nalewka ziołowa
Negroni
Koktajl mający swoje korzenie we Włoszech. Ukochany przez barmanów na całym świecie, świetnie spełni funkcję aperitifu, choć tak samo będzie smakować po ciężkim posiłku.
Profil smakowy: gorzki, mocno alkoholowy
Szkło: short glass
SKŁADNIKI:
- 30 ml Ginu
- 30 ml Campari
- 30 ml słodki wermut
- skórka z pomarańczy
Do szkła dodajemy kilka kości lodu. Następnie wlewamy wszystkie składniki. Delikatnie mieszamy i dodajemy skórkę z pomarańczy.
Tip!
- Jeżeli dla kogoś zbyt intensywny gorzki smak jest przeszkodą, polecam zamienić campari na aperol
- Możemy przygotować łagodniejszą wersję tego koktajlu. Gin zastępujemy prosecco, dopełniając zmieszane ze sobą Campari i słodki wermut.
- W razie problemu ze zdobyciem słodkiego wermutu możemy zastosować
szeroko dostępne Martini Rosso
Grog / Hot Toddy
Klasycznie grog był pijany przez marynarzy, na rozgrzewkę przed bitwą i w celu ochrony przed szkorbutem. Mimo że nikt nie szykuje się do walki taki trunek idealnie sprawdzi się w zimowe dni.
Profil smakowy: słodko – kwaśny
Szkło: Hot Toddy Glass, ale może być nasz ulubiony kubek
SKŁADNIKI:
- 40 ml rumu lub whisky
- 40 ml soku z cytryny
- łyżka stołowa miodu
- 100 ml gorącej wody
- Laska cynamonu / szczypta cynamonu
- plaster cytryny
Wlewamy wszystkie składniki do szkła i zalewamy gorącą (nie gotującą) się wodą. Mieszamy do rozpuszczenia się miodu. Wrzucamy laskę cynamonu, albo po prostu dodajemy szczyptę przyprawy. Jako ozdobę możemy również dodać gwiazdkę anyżu.
Tip!
- najlepiej sprawdzi się rum typu spiced
- zamiast miodu możemy zastosować syrop cukrowy albo syrop klonowy
New York Sour
Wariacja od klasycznego Whisky Sour. Garbniki zawarte w czerwonym winie idealnie łączą się z beczkowym posmakiem whisky.
Profil smakowy: słodko – kwaśny, zbalansowany i kompleksowy smak
Szkło: Short glass
SKŁADNIKI:
- 40 ml bourbonu
- 40 ml z cytryny
- 20 ml syropu cukrowego
- 8-10 ml Angostury Bitters
- Dopełnienie z czerwonego wina
- Białko jajka (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wszystkie składniki z wyjątkiem wina wlewamy do blendera. Dodajemy łopatkę lodu i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do szkła typu short zasypanego lodem. Całość dopełniamy czerwonym winem.
TIP!
- jeżeli nie dodamy wina, zrobimy klasyczne Whisky Sour
- oczywiście możemy użyć dowolnej ulubionej whisky
Frozen Strawberry Margarita
Sezon na truskawki już minął, ale podczas przygotowania tego koktajlu idealnie sprawdzą się mrożone owoce.
Profil smakowy: słodko-kwaśny
Szkło: Margarita glass / Short glass
SKŁADNIKI:
- 40 ml złotej tequili
- 20 ml likieru triple sec
- 40 ml soku z limonki
- 20 ml stołowa syropu cukrowy
- Garść mrożonych truskawek
Wlewamy wszystkie składniki do blendera, dodajemy lód i blendujemy przez około 15 sekund do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy wszystko do szkła. Na rant nabijamy plaster limonki
Tips!
- Mrożone truskawki wystarczą, jeżeli zabraknie nam lodu
- Możemy zastosować srebrną tequile
- Likier triple sec wydaje się obligatoryjny w przypadku Margarity, jednak jego brak nie może nam zepsuć planów na wieczór. W ostateczności możemy go pominąć.
- Zamiast truskawek możemy dodać łyżkę stołową dowolnej konfitury
Clover Club
Profil smakowy: słodko-kwaśny
Szkło: Coupette glass / Margarita glass / Short glass
- 40 ml Ginu
- 40 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu cukrowego
- Garść mrożonych malin
- Białko jajka (opcjonalnie)
Wlewamy wszystkiego składniki do blendera, dodajemy lód i blendujemy przez około 15 sekund do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy wszystko do szkła. Mrożoną malinę płuczemy pod letnia wodą i nabijamy na rant jako garnish.
Tip!
- Klasycznie stosuje się grenadynę albo likier z malin, jednak nie bójmy się eksperymentować z innymi owocami