Za pierwszym razem 15 tysięcy, później 50, rok temu 74, a w 2019, z okazji 27. finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, zapamiętanej z oczywistego, smutnego wydarzenia, akcja WROCŁAWSKA GASTRONOMIA DLA WOŚP przyniosła 81842,25 zł w sumie ze 144 aukcji. W żadnym wypadku nie chodzi tu o bicie rekordów, ale cieszy fakt przebicia kolejnej granicy. Zwłaszcza, że w tym roku, dość zaskakująco, wystawiłem aż 38 aukcji mniej, niż rok wcześniej. Wtedy było to 182, a i tak zebraliśmy mniejszą kwotę. Nie jest to co prawda 16 milionów, jak w facebookowej zbiórce na ostatnią puszkę prezydenta Adamowicza, ale wydaje mi się, że zebrana kwota to piękny rezultat.
Kilkadziesiąt podmiotów – restauracji, Szefów Kuchni, właścicieli, food trucków, kawiarni czy osób prywatnych. W tamtym roku średnia jednej aukcji wyniosła 407 zł, w tym… 568,34 zł. To jest kosmos, to jest niemożliwe. Niemożliwy jest rozmiar wielkich serc – osób, które przekazały coś od siebie, ale i tych licytujących. Piękna sprawa, serce rośnie, buzia się cieszy.
Przygotowałem zestawienie kwotowe wszystkich aukcji, żeby zobaczyć kto przeznaczył coś dla WOŚP. Z mojej strony, jako osoby scalającej to wszystko w jednym miejscu, ślę wielkie podziękowania dla wszystkich zaangażowanych i przepraszam moją rodzinę za kilka poświęconych na wystawianie aukcji nocy. Nie narzekam jednak, wiedząc, że pieniądze pochodzące od ludzi związanych z wrocławską gastronomią będą w stanie pomóc w wyposażeniu jakiegoś oddziału szpitalnego. Dziękuję, dziękuję, dziękuję! Wielcy jesteście.
Wszyscy uczestnicy akcji wraz z wylicytowanymi na aukcjach kwotami: (linki do wszystkich aukcji znajdziecie tutaj)
Grzegorz Firkowski i Stół na Szwedzkiej – 4510 zł i 4250 zł
Doctor Brew – 4250 zł
Pasibus – 3651 zł, 650 zł, 455 zł, 425 zł, 310 zł
Raj Pstrąga – 2938 zł, 452 zł
Mango Mama – 2649 zł
WPK i Piotr Gładczak – 1026 zł, 338 zł, 305 zł, 305 zł, 300 zł, 202,50 zł
Yemsetu – 2025 zł, 1650 zł, 1425 zł
RAGU – 1625 zł
Vertigo Jazz Club – 1595 zł
Restauracja Jadka – 1546,50 zł
Mania Smaku – 1525 zł
Taszka Wine&Petiscos – 1525 zł
Mateusz Zielonka – 1255 zł
Buduar Cafe – 1247 zł
Art Hotel – 1135 zł
I Love Sushi – 1124 zł
Browar Stu Mostów – 1080 zł
Petits Fours Cafe – 1025 zł, 455 zł, 255 zł
Akademia Kuraszków – 990 zł
KOI Sushi Bar – 990 zł
LeSer – 800 zł
Pochlebna 660 zł
KRASNOLÓD – 640 zł
Rumbar – 630 zł
Solny 20 – 610 zł
Targowa Craft&Food – 610 zł
Ajvar – 610 zł, 201,50 zł
Happy Little Truck – 600 zł
Minipizza.pl – 600 zł
Chopper Bar – 580 zł
SeaFood Bar&Market – 570 zł, 310 zł
PANCZO – 560 zł, 355,78 zł
Beer Geek Madness – 560 zł
Setka – 540 zł
Mercado Tapas&Bar – 530 zł
Drevny Kocur – 530 zł
Magazyn Kocioł – 530 zł
Szynkarnia – 515 zł, 355 zł
AleBrowar Wrocław – 510 zł
NAPA Restaurant – 510 zł
Kukmania – 510 zł
KEBZ – 470 zł
Browar Brewicz – 460 zł
OVO Bar&Restaurant – 455 zł
Hola Burrito&Taco – 455 zł
Jaffa Bar&Market – 415 zł
Studio Kulinarne Browar Mieszczański – 385 zł, 383 zł, 383 zł, 383 zł, 375 zł, 355 zł
Fine Dining Week – 380 zł
KONTYNUACJA – 365 zł, 301 zł, 215 zł
AniBabki – 365 zł
Glodny.pl – 363,40 zł, 350 zł, 76 zł,
Smakosz Wrocławski – 360 zł
Lody Naturalne z Krzyckiej – 355,01 zł, 235,50 zł, 205 zł, 202,50 zł,
Bernard – 355 zł, 335 zł, 325 zł
1450 smokehouse&coctail – 350 zł
Bistro 8 1/2 – 330 zł, 310 zł
Soczewka – 313,25 zł, 312,69 zł, 300 zł
Umami Dumplings&Pasta – 310 zł, 265 zł, 255 zł
Goma Sushi – 305 zł
Młyn Dobra – 281 zł
Chwila Moment – 256 zł, 112,50 zł, 81 zł
Alternatywy 4 – 255 zł
Tarta Poducha – 217,50 zł
TAKI Ramen – 212,50 zł
Frytki+sos – 203,50 zł
PRL – 192,50 zł
Kotlet Schabowy – 172,50 zł, 86 zł, 81 zł, 75 zł,
Mlekiem i Miodem – 164,90 zł, 162,50 zł, 155 zł, 152,50 zł, 152,50 zł
Ciepła Klucha – 162,50 zł, 46 zł, 46 zł
Palce Lizać – 153,50 zł
FitBabaki – 152,50 zł
VegeShot – 122,50 zł
Pierogarnia Momos – 107,50 zł, 102,5 zł, 102,50 zł, 101 zł, 100 zł
Gluten Appetit – 105 zł, 102,5 zł, 102,5 zł, 93 zł, 93 zł, 93 zł, 92 zł, 91 zł, 87 zł, 86 zł,
Ziołowe Syropy – 100 zł
Balkan Burger – 71 zł, 71 zł, 56 zł, 51 zł, 50,50 zł