3.7 C
Wrocław
czwartek, 13 lutego, 2025

Gastro Miasto (30.08-1.09) – co zjeść na zakończenie wakacji na Społecznym?

Wierzycie, że to już koniec wakacji? Szybko minęło, ale na całe szczęście pogoda nie pozwala nam o nich zapomnieć, a specjalną fetę z okazji kończącego się letniego okresu organizuje Gastro Miasto. Od 30 sierpnia do 1 września odbędzie się już piąta tegoroczna edycja Gastro Miasto na Placu Społecznym. Ponownie z udziałem 17 gastro konceptów – w tym ponownie kilku nowych.

Od piątku do soboty na Społecznym rozstawi się mini miasteczko z namiotami, food truckami, leżakami, miejscem do zabawy i chilloutu, a całość zostanie urozmaicona muzyką na żywo.

Zw względu na brak czasu tym razem zabraknie na GM mojego stoiska, ale co się odwlecze, to nie uciecze. Jeszcze będzie okazja. Wpadajcie przybić piątkę i pogadać, bo na pewno będę obecny na imprezie, aby w końcu na spokojnie popróbować tych wszystkich specjałów. Zapraszam Was wszystkich na Plac Społeczny do 30 sierpnia do 1 września – będzie dużo dobrej zabawy, a przede wszystkim smacznego jedzenia w miejskiej oazie. Przygotowałem specjalną ściągę dla wszystkich tych, którzy nie są zdecydowani co zjeść podczas zakończenia wakacji we Wrocławiu.

AZJA

OKAMI

Ramen:

  • Ramen Wakayama (kaczkę będzie można wymienić na chrupiący boczek)
  • Ramen vege (grzybowo-morski)

Dania:

  • satay z kurczakiem
  • Sajgonki warzywne z krewetką

Sałatki:

  • Kimchi
  • Kimchi rzodkiewkowe

Napoje:

  • Mango lassi
  • Lemoniada

CHINGU KOREAN BBQ

  • Kubełek z wołowiną BULGOGI

Kubełek z marynowaną wołowiną o słodkim posmaku, w którym serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.

  • KUBEŁEK Z WIEPRZOWINĄ JEYUKBOKKEUM

Kubełek z pikantną marynowaną wieprzowiną, grzybami shitake, marchewką i cebulą, w którym serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy.

  • Kubełek wege

Wegetariański kubełek, w którym serwowany jest ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.

  • KUBEŁEK GROUND BEEF

Kubełek z mielonym antrykotem. W kubełku serwowany jest również ryż, kimchi, surówka koreańska i autorskie sosy.

THALI

  • Butter Masala
  • Tikka Masala
  • Madras (do wyboru z serem paneer, kurczakiem lub jagnięciną)
  • Veg Samosa
  • Chicken Samosa
  • Lamb Samosa
  • Paneer Samosa
  • Turkey Samosa

HULTHAI

  • Pad Thai (tofu/kura/krewetka)

Makaron ryżowy, jajko, kiełki fasoli mung, marchew, czerwona cebula, sos tamaryndowy, szczypior, kolendra, orzechy, sok z limonki

  • Pad Kra Pao z ryżem jaśminowym

Wieprzowina, czerwona cebula, cukinia, kapusta pekińska, grzyby mun, sos ostrygowy, tajska bazylia, szczypior, sezam

IZUMI SUSHI

  • zestawy sushi
  • dim sum
  • zupa tom yum
  • onigiri

JUNGLE KUCHNIA AZJATYCKA

  • massaman curry – kurczak / krewetka / tofu
  • green curry – kurczak / krewetka / tofu
  • lumpa
  • filipińskie przekąski z kurczakiem lub warzywami

OWOCE MORZA

SEAFOOD BAR&MARKET

  • grillowane krewetki argentyńskie z ananasem, frytki, coleslaw, sos mango chilli
  • kanapka ze stekiem z tuńczyka
  • krewetki w tempurze, frytki, sos mango chilli

PIZZA

MANIA SMAKU

  • MARGHERITA
    sos z włoskich pomidorów Mutti / mozzarella fior di lattte / świeża bazylia
  • PEPPERONI
    sos z włoskich pomidorów Mutti / mozzarella fior di lattte / podwójna kiełbasa pepperoni
  • PATATA PICCANTE
    sos z włoskich pomidorów Mutti / mozzarella fior di lattte / pieczone ziemniaki / nduja / pieczarka champignon

KANAPKI

GRAY PORK BBQ

  • Pulled Pork / bekon / cheddar / pikle / bbq
  • Pulled pork / chorizo / jalapeno / rukola /salsa pomidorowa
  • Pulledpork /mango / nachos / marchew / kolendra
  • Empingao-pulled pork / cheddar / mozzarella / szynka/pikle
  • Ruben-pulled pork  /cheddar / mozzarella / kapusta kiszona/sos rosyjski
  • Jalapeno-pulled pork / cheddar / mozzarella / jalapeno/ chorizo

NIEINNA

  • Nieinne pieczywo tostowe / wędzona (jabłoń) szarpana wieprzowina / BBQ / biały cheddar
  • Nieinne pieczywo żytnio-razowe / peklowany mostek wołowy / wiśniowa musztarda / kapusta kiszona / emmentaler
  • Selekcja pieczywa z dodatkami:
  • Borodzińskie (żytnie na zakwasie/melasa/kolendra )
  • Pszeniczne na zakwasie bez drożdży
  • Orkiszowe na zakwasie bez drożdży
  • Żytnie na zakwasie bez drożdży
  • Żytnio-razowe na zakwasie bez drożdży
  • Rogale poznańskie
  • Drożdzówki słodkie i wytrawne.

MO’JO SANDWICHES

  • Żeberko koreańskie – żeberka bbq, kimchi, sezam, cukinia, onion bahji
  • Cubana – cytrusowy pulled pork, ser,ogórek, musztarda majonez
  • Ruben – pastrami, ser, kapusta kiszona, ogórek konserwowy, autorski sos
  • Mo’jo Pastrami – pastrami, ser, krążki cebulowe, piklowana czerwona kapusta, domowy sos tatarski

KEBAB LAB

Buły:

  • Philly cheesebab – bułka / wół / duszone papryki / ser typu szwajcar / sos serowy / sos spicy majo

Wrapy:

  • Okrabab – wrap / topping z okry i groszku / rzepa / pomidor /czerwona cebula / sos curry
  • Chilibab – wrap / wół / ogórek marynowany / chilli / jalapeno / szczypior / sos ostry
  • Klasyk – wrap / wół lub baran lub halloumi / sałąta lodowa / rzodkiew / kalarepa / czerwona cebula / sos łagodny, czosnkowy, miętowy lub ostry

TEX-MEX

PANCZO

TACOS

  • WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + RANCHERA CHIPOTLE + MARYNOWANA
    CZERWONA CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA + KOLENDRA + GRANAT
  • KARKÓWKA Z CHORIZO + SER MIMOLETTE + GUACACHILI + CEBULKA + KOLENDRA
  • KURCZAK TINGA DE POLLO + GUACAMOLE + CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA

BIG ASS BURRITO

  • WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + CZARNA FASOLA + ZIELONY LIMONKOWY RYŻ + SALSA RANCHERRA CHIPOTLE + MARYNOWANA CZEWONA CEBULA + KUKURYDZA + KWAŚNA ŚMIETANA + SAŁATA + KOLENDRA

VEGE: QUESADILLA

  • BOCZNIAK CHIPOTLE ZE SMAŻONYM HIBISKUSEM, ZAPIECZONE Z SEREM,
    MARYNOWANĄ CEBULKA, SALSAMI I GRANATEM

DODATKOWE SALSY:

  • HABANERRO Z MANGO I OGÓRKIEM
  • HOT AS FUCK
  • JALAPENO PASTA Z AWOKADO

KUCHNIA BAŁKAŃSKA

RESTAURACJA AJVAR

  • Tarator
    Bułgarski chłodnik ogórkowy
  • Klepe sa mesom / sa sirom
    Bośniackie pierożki nadziewane urnebesem lub farszem wołowo – baranim
  • Zablji bataci
    Grillowane żabie udka w mleczno – ziołowej marynacie
  • Ovcja corba
    Gęsta zupa z szarpaną baraniną i warzywami
  • Gurmanska Pljeskavica 220 g – faszerowana boczkiem i serem wędzonym
    Siekane mięsa wołowo-wieprzowo-baranie marynowane wg naszej unikatowej receptury z lepinją, białą kapustą z chilli, marynowaną cebulą, ajvarem/ljutenicą, serem kajmak
  • Ćevapčići 100g – 4 szt

KUCHNIA GRUZIŃSKA

Smaki Gruzji

  • chaczapuri
  • chinkali

CRAFTOVA

STEKI

  • Rump Steak
  • Ribe Eye 
  • T-Bone 500 g sezonowany na sucho 4 tygodnie
  • Tomahawk 700 g sezonowany na sucho 4 tygodnie
  • Rumpsteak z kałamarnicą

PIWO

Browar wBrew

Piwa na kranach:

  • APAnaceum
  • Have a Weizen!
  • My Dear Witbier
  • Berlin-Air Weisse
  • Have a Weizen z mango!
  • Mon cheri

BAR

Rumbar

Koktajle, dużo rumu, napoje.

SŁODKIE

Petits Fours pracownia cukiernicza

  • bezy
  • tartaletki
  • ciasta
  • makaroniki

KRASNOLÓD

Krasnolód zaskoczy wszystkich oryginalnymi smakami, choć nie zabraknie zapewne klasyków w postaci belgijskiej czekolady czy śmietanki.


GASTRO MIASTO

30 sierpnia – 1 września

FB

Godziny otwarcia:

  • Piątek: 17.00 – 1.00
  • Sobota: 12.00 – 1.00
  • Niedziela: 12.00 – 21.00

KONKURS

Przy okazji mojej współpracy z Gastro Miasto możecie zyskać również i Wy, bo otrzymałem 15 voucherów – na jedno danie, do wykorzystania podczas piątej tegorocznej edycji (30 sierpnia – 1 września 2019).

Co zrobić, aby wygrać jeden z piętnastu voucherów na jedzenie w jednej z restauracji podczas Gastro Miasto? Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku (tutaj) wymienić nazwę restauracji spośród wystawców tej edycji #GastroMiasto, w której chciałbyś zjeść najchętniej, z krótkim komentarzem dlaczego właśnie w tej.

Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę piętnaście, których autorzy otrzymają vouchery do wykorzystania w trakcie piatego weekendu z Gastro Miasto

Konkurs trwa do godziny 10.00 w piątek 30 sierpnia 2019

Total 5 Votes
1

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

1 KOMENTARZ

  1. Ewa Kowalska
    Należę do ludzi trochę strachliwych ale tym razem się odważę. Zjem (po raz pierwszy w życiu) ramen z boczkiem /OKAMI/ a później coś z kuchni koreańskiej kubełek graund beef z CHINGU Korean BBQ. Byłam już z mężem parokrotnie na Gastromieście i jedliśmy Pańskie zapiekanki a także krewetki w tempurze i samosy (to najmniej udane danie) i już nie pamiętam co jeszcze.Wprawdzie jesteśmy tam zawsze chyba jednymi z najstarszych uczestników ale nie czujemy się źle i tym razem pojedziemy z naszymi przyjaciółmi, w tym kolegą z wojska, który na stałe mieszka w Australii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły