fbpx
5.3 C
Wrocław
poniedziałek, 2 grudnia, 2024

45 wniosków po pierwszym miesiącu otwarcia gastronomii

Minął już ponad miesiąc od otwarcia restauracji w Polsce po siedmiomiesięcznej przerwie. Jakie wnioski można wyciągnąć po tym okresie? Ruszamy!

  1. Korony już z nami nie ma.
  2. A przynajmniej nikt się jej nie boi.
  3. Średnia waga klienta restauracji wzrosła w ostatnich miesiącach siedzenia w domu o kilka kilogramów
  4. 50% zajętych stolików w restauracjach od samego początku było fikcją.
  5. I wcale się nie dziwię.
  6. W pierwszym tygodniu w restauracjach był tłumy.
  7. Po miesiącu aż takich tłumów już raczej nie ma.
  8. Zgodnie z przewidywaniami najlepsi nie narzekają na brak klientów.
  9. Ci słabi dalej są słabi.
  10. Ceny poszły w górę.
  11. Bo nie mogły nie pójść.
  12. Klienci narzekają na wzrost cen.
  13. Właściciele próbują tłumaczyć skąd te podwyżki się biorą.
  14. Nie ma szans na wspólne zrozumienie.
  15. Klienci w dalszym ciągu myślą, że podwyżki wynikają z chęci odbicia się po siedmiu miesiącach działalności.
  16. Nie rozumieją jednak, że nie da się odrobić tych miesięcy.
  17. Ceny produktów szybują z miesiąca na miesiąc i gdybym miał prorokować, to kwoty za dania w menu jeszcze podskoczą w najbliższym czasie.
  18. Bawi mnie czytanie o podwyżkach rzędu 30-50%, po czym po sprawdzeniu okazuje się, że cena dania skoczyła z 32 na 36 zł.
  19. Zdecydowanie wypadałoby udoskonalić edukację dotyczącą ekonomii, inflacji, itd w szkole.
  20. Właściciele nie mogą znaleźć pracowników.
  21. Bo ci poszli pracować gdzie indziej.
  22. I trochę trudno się im dziwić, pamiętając o wielu poprzednich latach w gastronomii.
  23. Przez to zauważalny jest dość wątpliwy poziom obsługi w wielu restauracjach.
  24. Z tego wynika także okrojona karta w wielu miejscach, ponieważ nie ma komu przygotowywać tych wszystkich potraw.
  25. Najlepiej kwestia obsługi wygląda w miejscach, które w pandemii utrzymały zatrudnienie i nie musiały na gwałt szukać nagle całej załogi.
  26. Zgodnie z przewidywaniami, otwierają się nowe restauracje.
  27. A kolejne startują niebawem.
  28. Niektórzy przebąkują już o kolejnych lokalach, bo obroty wróciły do normalności.
  29. Pytanie czy to jednak nie za szybko.
  30. Skłonność do wystawiania jedynek w google zdecydowanie wzrosła.
  31. Po części wynika pewnie z niższej jakości w niektórych miejscach – jedzenia lub obsługi, po części z frustracji wywołanej cenami.
  32. Klienci nie rozumieją, dlaczego niektóre restauracje zrezygnowały z dowozu.
  33. Wygłaszają wręcz opinie o tym, że „już więcej im nie pomogą, skoro teraz ich olali”.
  34. Zapominają jednak, że większość restauracji dowożących jedzenie w pandemii, nigdy nie planowało takiego kroku i teraz po prostu wszystko powróciło do normalnego stanu.
  35. Gastronomia w ośrodkach turystycznych osiągnęła jeszcze wyższy poziom patologii, aniżeli wcześniej.
  36. W dalszym ciągu zdarza mi się otrzymywać rachunki niefiskalne w restauracjach.
  37. Sanepid umorzył decyzje o zamknięciu restauracji działających nielegalnie w pandemii.
  38. W sensie legalnie.
  39. W teorii, podczas kolejnego zamknięcia nikt nie powinien zamknąć restauracji.
  40. Ale zapewne tak nie będzie.
  41. Długość oczekiwania na dostarczenie jedzenia z dowozem w wielu miejscach uległa wydłużeniu.
  42. Co nie dziwi, bo nagle trzeba ogarnąć zarówno salę restauracyjną, jak i dowozy.
  43. Zgodnie z przewidywaniami, sporo osób pozostało już przy modelu zamawiania jedzenia z dowozem i niespecjalnie chce wychodzić do restauracji.
  44. Niektórzy już szykują się na czwartą, piątą, ósmą falę.
  45. Ja z kolei cieszę się normalnością, której tak bardzo nam brakowało.

A jakie Wy macie wnioski?

Spodobał Ci się mój wpis? Polajkuj go, udostępnij, a po więcej zapraszam na Instagram oraz fanpage. Używajcie naszego wspólnego, wrocławskiego hasztagu #wroclawskiejedzenie

Total 59 Votes
26

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

2 KOMENTARZE

  1. Punkt 36 – mnie to nie dziwi. Póżniej fiskalizuje się tylko część i podatek do zapłaty mniejszy albo około zera. Normalna praktyka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły