Chinkalnia, czyli gruzińskie oczarowanie


Kaukaskie smaki należą zdecydowanie do moich ulubionych, niestety wrocławska gastronomia jest uboga pod względem miejsc oferujących taką kuchnię. Armine ostatnio mnie zawiodło, U Gruzina jest pysznie, ale to jednak tylko niewielki bar. Niedawno w internecie buchnęła informacja, że tuż przy Narodowym Forum Muzyki, na Placu Wolności, powstaje restauracja Chinkalnia. Sama nazwa naprowadza na kierunek kulinarny, a nieodzowny w takich wypadkach wujek google podpowiada, że to pierwszy w Polsce lokal pod tą nazwą. Trzy pierwsze cieszą się dużą popularnością na Ukrainie. Oczy zapaliły mi się mocniej. Postanowiłem czym prędzej przetestować jedzenie na miejscu.

IMG_0720

W środku jest dość surowo, ale od drzwi wita przyjemny zapach wypiekanego chaczapuri. To po prostu zwyczajny wystrój, łączący w sobie drewnanie elementy, a miłą atmosferę tworzy sącząca się z głosników gruzińska muzyka.

IMG_0722 IMG_0723

Przywitanie jest przyjemne, obsługa – może trochę zagubiona, ale miła i pomocna przy wyborze dań, których w karcie nie znajduje się przesadnie dużo. Ot, gruzińskie standardy.

Na czoło wybijają się pierożki chinkali, nazwane miejscowym specjałem. Wielkiego wyboru farszu nie mamy, natomiast pozytywnie zaskakuje możliwość zamówienia zarówno porcji degustacyjnej w ilości trzech chinkali, jak i typowo obiadowej, na którą składa się dziewięć sztuk. Dalej jest kilka rodzajów chaczapuri, zupy i szaszłyki.

IMG_0724 IMG_0725 IMG_0726

Na początek espresso na pobudzenie, a po chwili czas na pierwszą potrawę.

IMG_0727 IMG_0728

Tradycyjna gruzińska zupa charczo zachwyca mnie od pierwszego momentu. Ugotowana na wołowinie, z ryżem, pomidorami, doprawiona świeżą kolendrą i adżyką, jest lekko pikantna, nie wypala kubków smakowych i doskonale uwydatnia aromaty wszystkich przypraw. W zupie pływają spore kawałki miękkiej wołowiny, co sprawia, że już pierwsze danie jest niezwykle sycące, a to wszystko za 14 zł.

IMG_0729 IMG_0730

Chaczapuri po Mengrelsku w wersji małej za 14 zl to placek podany w podobny sposób jak pizza, w trójkątnych kawałkach, nadziewany trzema rodzajami sera. Choć pewnie Gruzini mogliby się obrazić za porównanie do włoskiego specjału. Ma ciekawą strukturę, jest doskonale wypieczone, a obfite serowe wypełnienie sprawia, że to proste w sumie danie zmienia się w świetnie smakującą przekąskę.

Jadłem już wcześniej chaczapuri bardziej wyrośnięte, drożdżowe, ale właśnie to w cieńszej wesji bardziej mi odpowiada, lepiej oddając słonawy smak sera.

IMG_0721 IMG_0731 IMG_0732

No i niejako na deser najważniejsza pozycja w menu Chinkalni – chinkali z ziołowym farszem, której jedzenie musi być poprzedzone przeczytaniem niezwykle barwnej i pomysłowej instrukcji obsługi. Spore sakwy z aromatycznym, mocno doprawionym mięsem wieprzowo-wołowym, po uchwyceniu za górną część zawiniątka i wgryzieniu się w jego bok uwalniają mięsno-ziołowy zapach. Jednocześnie ze środka pieroga wypływa gorący rosół, który trzeba czym prędzej spić, a następnie wyjeść wraz z ciastem podkręcony kolendrą farsz. Cieniutkie, sprężyste i świeże ciasto, idealnie doprawione mięso i wypływający ze środka wywar. Kulinarny odlot.

Może jeszcze nie wszystko w Chinkalni jest już idealne, ale to miejsca ma sobie pozytywną energię, pozwalającą mi sądzić, że będzie to hit na kulinarnej mapie Wrocławia. Zapachy każdego dania sprawiają, że można się od nich uzależnić, ale oby więcej takich uzależnień.

Chinkalnia

Plac Wolności

facebook.com/ChinkalniaWroclaw

Chinkalnia Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Total 34 Votes
9

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments