Cuda na kiju – szaszłyki do piwa


Miałem jeszcze to szczęście, bądź też pecha – jak kto woli, załapać się na ostatnie lata funkcjonowania barów pod nasypem na Bogusławskiego w starej formie. Okopcone wnętrza, siekiera zawieszona w powietrzu, najpodlejsze z podłych osobistości okolicznych osiedli i piwo nie pierwszych lotów, o jedzeniu nie wspominając. I nagle, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, pejoratywny wydźwięk terminu „piwo pod nasypem”, zamienił się w pozytyw, a obstawiam, że nie minie dużo czasu do momentu, kiedy pod nasypem spotykać się będzie śmietanka wrocławskiej hipsterki. Co i rusz miejsce zapyziałych budek z piwem zajmują odremontowane koncepty – zazwyczaj proste, ale coraz lepsze jakościowo, z nieodłącznym piwem czeskim i rzemieślniczym, jednocześnie wpisujące się ciągle w ten specyficzny klimat miejsca choćby ze względu na wnętrza czy przejeżdżający co i rusz tłukący się pociąg.

Znajdujące się bliżej Komandorskiej Cuda na kiju wypatrzyłem już zaraz po otwarciu, ale z powodu braku czasu oraz chęci odwiedzenia innych lokali, zniknęły mi z radarów na dłuższy okres, aż w końcu przypomniałem sobie o ich istnieniu podczas rowerowej przejażdżki w tych okolicach. Koncepcja trafia do mnie swoim nieskomplikowanym podejściem do gastronomii, a zarazem umiejętnością wyróżnienia się na tle innych, bo tego typu jedzenie w połączeniu z piwem jeszcze się na rynku nie pojawiło. W przeciwieństwie do nazwy – Cuda na kiju to jeden z popularniejszych multitapów w stolicy, co przez obecność piwa we wrocławskiej odsłonie, nie wygląda najlepiej.

Cuda na kiju odczytywać można w dwojaki sposób. Przede wszystkim z dobrym piwem „z kija”, i to w sumie po części jest prawdą, bo obok czeskiego Skalaka znalazło się miejsce na jeden kran dedykowany piwu z Browaru Stu Mostów oraz jeden z trzebnickiego Browaru Cztery Ściany. Drugie znaczenie odnosi się do czekających na gości szaszłyków, specjalności zakładu, w cenie od 14 zł za opcje z kurczakiem i wege do 17 zł za baraninę i krewetki.

Jedna porcja ogranicza się do jednego szaszłyka, co sprawia, że dania nie da się zaszufladkować inaczej, aniżeli w kategorii przekąski do piwa, dlatego też decyduję się na dwie odsłony – z baraniną i kurczakiem curry, a także piwo American Wheat z Czterech Ścian. Rachunek opiewa na 44 zł, do ręki dostaję „bzyczek” i czekam. Mija może dziesięć, maksymalnie dwanaście minut, kiedy odgłos dzwoniącego bzyczka oznajmia możliwość odbioru zamówienia.

Zdecydowanie nie można Cudom na kiju odmówić jednego – szaszłyki wyglądają apetycznie. Podane w drewnianym koszyku, obsypane świeżymi ziołami, pojawiają się w towarzystwie przyjemnie dla oka zgrillowanych grzanek. Na pierwszy ogień idzie ostry baran, a więc zmielona baranina, wzmocniona chili, kolendrą, czosnkiem, wędzona i ostrą papryką. Nooo, i to jest ciekawe, charakterne połączenie. Mieszanka specyficznego aromatu baraniny, wędzonki i ostrości robi temu szaszłykowi dobrze, a przy tym odpowiednia soczystość sprawia, iż je się go z największą przyjemnością. Wspomniane wcześniej połączenie smaków nieco neutralizuje jogurt grecki z limonką, a ciekawą, słodką odmianę prowadzą grzanka. Jestem na tak, zdecydowane tak. 

Atuty barana stały się poniekąd przekleństwem kury curry. Szaszłyk mieni się w pudełku pięknym, żółtym kolorem, ale w smaku zamiast wymaganego wręcz w indyjskich klimatach balansu, reprezentuje przedstawiciela opcji, w której jeden smak zabija resztę. Kardamon zdominował wszystko, zamiast orzeźwienia wniósł mdłe nuty, przez co kompletnie zginął imbir, zginęło chili, zabrakło kuminu, a i stopień przesuszenia mięsa przybliżał je do granicy niejadalności. Sytuację minimalnie ratowała kolendra i pokruszone orzeszki, ale to zdecydowanie za mało.

Pomimo tej wpadki z kurczakiem, widzę w Cudach na kiju fajny pomysł, który zdecydowanie trzeba pociągnąć dalej. Dopracować, trochę pokombinować ze smakami, ale iść w obranym kierunku, bo niewiele jest miejsc we Wrocławiu, gdzie do piwa da się zjeść coś oryginalnego. Cudom na kiju się to częściowo udało i za to brawa. 

Cuda na kiju

Bugusławskiego 69

FB

Total 11 Votes
3

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments