Wakacje już niemal na półmetku, co nie oznacza, że w mieście nic się nie dzieje. Podczas rozpoczynającego się weekendu będziecie mogli wyluzować się m.in. podczas drugiego rozdania Rap Szaletu, a także w nowej zewnętrznej miejscówce na Sępolnie – Przestrzeń. Dla fanów wysublimowanych alkoholi znajdzie się coś podczas festiwalu Kocham Bąble, Wasze dzieciaki mają okazję nauczyć się przygotowywać konfitury, a osoby lubiące restaurację Warsztat poświętują jej pierwsze urodziny. Udanego weekendu.
Rap Szalet – Drugie Rozdanie
Przystanek Odra-ZOO, niedziela 24 lipca, od 14 do 22 | FB
Pierwsza odsłona Rap Szaletu już dawno za nami. Nowe miejsca, tuż za ZOO w godny sposób zastąpiło nam stary bastion na Wzgórzu Polskim.
Już w niedzielę Drugie Rozdanie. Znów warto spotkać się pod małym wrocławskim Golden Gate i wspólnie spędzić przyjemne niedzielne popołudnie. Wojtek ostrzy igły, Gutek już ostrzy packi do grilla.
Wszystko w otoczeniu łąki, polegiwacza, nadodrzańskich habaziów i dobrych ludzi. Warto wpaść, przekąsić coś z grilla i dać pobawić się dzieciakom na świeżym powietrzu. Gutek mówi, że mięso będzie soczystsze, a buła jeszcze bardziej miękka. Muzycznie nie musimy się martwić, z głośników poleci rapowe lato w najlepszym wydaniu.
Line up: Marta Malinowska aka Young Majli / A-You / Gulek / Spisek Jednego / Gutek + Teskko aka Guteskko aka Tesek.
Transmisja: Radio LUZ / godz. 14-17.
Festiwal Win Musujących i Szampanów Kocham Bąble
Księcia Witolda 1, 22-23 lipca | FB
Już w weekend 22-23 lipca w przestrzeni pomiędzy mostami – Uniwersyteckim i Pomorskim, odbędzie się pierwszy we Wrocławiu Festiwal Szampanów i Win Musujących – Kocham Bąble. To niezwykła impreza dla wszystkich miłośników Cavy, Prosecco, Sekta, Franciacorty oraz Szampana, podczas której goście będą mieli okazję spędzić czas z kieliszkiem bąbli w ręku, w towarzystwie muzyki na żywo w tle, a także skosztować jednej z sześciu specjalnie przygotowanych na tę okazję kolacji w restauracjach OK Wine Bar, Food Art Gallery i Przystań.
Kocham Bąble to jedyne tego typu wydarzenie w całej Europie, w całości dedykowane winom musującym. Festiwal stworzony dla miłośników wina musującego przez pasjonatów bąbli. W trakcie dwudniowego festiwalu zaplanowane zostały m.in. wspomniane już kolacje, szkolenia, mistrzostwa sommelierów, a do dyspozycji gości udostępnione zostaną jachty motorowe.
W trakcie festiwalu swoje wina i szampany wystawią m.in od Ruinart, Dom Perignon, Krug, Veuve Clicquot, Taittinger, Mumm, Gancia, Moet, Gazelo Wines.
66 American Burger w Przestrzeni
Przestrzeń, ul. Paderewskiego 35, 23-24 lipca | FB
Przestrzeń to nowa outdoorowa miejscówka na mapie Wrocławia, znajdująca się tuz przy kompleksie Stadionu Olimpijskiego. Hamaki, leżaki, piasek, piwo, cydr, plac zabaw, gry, chill, relaks wśród drzew… Cieszy fakt, że we Wrocławiu powstaje coraz więcej miejscówek, w centrum miasta, gdzie można po prostu przyjść, napić się lemoniady, piwa czy po prostu odpocząć i wypuścić dziecko na świeżym powietrzu. W ten weekend dodatkową atrakcją będzie możliwość zjedzenia burgerów od 66 American Burger.
Urodziny Warsztatu – dj Patrisia / dj Anka Pitu
Warsztat Food&Garden, Niedźwiedzia 5, 24 lipca od 18.00 | FB
Pierwszy rok działalności restauracji Warsztat Food&Garden już za nami. Tym samym właściciele zapraszają na ogrodowy chill z najlepszymi przedstawicielkami wrocławskiej sceny. O muzyczną oprawę zadbają Dj Patrisia i dj Anka Pitu. Warto wpaść do warsztatowego ogrodu przybić piątkę załodze, opowiedzcie co przez ten rok się podobało, a co chcielibyście zmienić, a także wznieść toast rzemieślniczym piwem i wspólnie przegryźć coś w plenerze.
Kulinarne warsztaty dla dzieci – domowe konfitury z owoców
Panato Cafe, Jedności Narodowej 68, 24 lipca od 11 do 13 | FB
Na pierwszych zajęciach z cyklu „KULINARNYCH WARSZTATÓW DLA DZIECI „, organizowanych przez 4kids, uczestnicy poznają tajniki przygotowania pysznych, domowych konfitur z sezonowych owoców.
Warsztaty obejmują m.in.:
– przygotowanie dzieci do roli małych kucharzy (higiena rąk oraz stanowiska pracy),
– obróbkę owoców (obieranie oraz krojenie na drobne kawałki)
– elementy warsztatów plastycznych – w momencie smażenia owoców przewidujemy tematyczne prace plastyczne.
Warsztaty opierają się na pobudzaniu dziecięcych zmysłów, rozwinięciu zainteresowania kulinariami i przede wszystkim dobrej zabawie. Przygotowane w trakcie zajęć słoiczki, każdy mały uczestnik zabierze do domu. Podczas warsztatów, kiedy pociechy będą zajęte gotowaniem, rodzice mogą zrelaksować się w części kawiarnianej, przy filiżance pysznej kawy/aromatycznej herbaty.
Koszt warsztatów: 40 zł/os.
[W cenie warsztatów materiały i sprzęt niezbędny do przygotowania konfitur, owoce, materiały plastyczne, kolorowe przybory.]
Płatność za pośrednictwem portalu Evenea.
Kup bilet: http://
Zapisy:
4Kids
tel. +48 535 086 179
mail: biuro@for-kids.eu
4. Targi Książki Kulinarnej
Zamek Ujazdowski w Warszawie, 22-24 lipca | FB
Jeśli przez przypadek na weekend wyruszacie do stolicy, czeka Was nie lada gratka. Qchnia Artystyczna zaprasza na 4. edycję Targów Książki Kulinarnej – trzydniowe święto dla miłośników jedzenia, czytania o nim, oglądania go i wszystkiego, co z nim związane. W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY!
W przepięknym otoczeniu dziedzińca Zamku Ujazdowskiego na gości będzie czekało ponad 20 najlepszych polskich i zagranicznych wydawnictw i księgarni, specjalizujących się w książkach poświęconych kulinariom. Znakomici szefowie kuchni Aleksander Baron, Paweł Suwała i Grzegorz Kwapniewski będą nie tylko podpisywali swoją książkę „Przepisy i opowieści” (Wyd. Dwie Siostry), ale także zaproszą na pokaz i warsztaty z przygotowania wyśmienitego tatara. Znana dziennikarka i blogerka Małgosia Minta będzie promowała książkę „Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą” (Wyd. Agora) i pokaże jak smacznie i różnorodnie można rozpocząć każdy dzień. Swoją najnowszą książkę „Ziarno” (Wyd. Pascal) podpisywać będzie Dominika Wójciak, zwyciężczyni 3. edycji programu MasterChef, która opowie jak wydobyć wspaniałe (i zdrowe) smaki z popularnych i tych mniej popularnych warzyw. O kulisach kulinarnej rzeczywistości i o tym co wpływa na to, czy na końcu nam smakuje opowiedzą Jakub Milszewski i Kamil Sadkowski, autorzy książki „Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć, zanim wyjdziesz coś zjeść” (Wyd. Agora).