Tradycyjnie już przed weekendem zapraszam Was na przegląd najciekawszych wydarzeń kulinarnych we Wrocławiu i okolicach. Tym razem dla każdego coś dobrego.
Zlot Food Trucków vol 2 na Społecznym
Plac Społeczny, 9-11 września | FB
Weekendową tradycją we Wrocławiu staje się foodtruckowy zlot. Tym razem gościć będzie na terenach Placu Społecznego, gdzie zaparkuje kilkanaście, głównie wrocławskich mobilnych restauracji. Przez trzy dni karmić nas będą m.in. Zacna Pyra, Mo’jo Sandwiches, Frutopia, Food Mania, Tommy Yummy, Gruba Ryba, Bagiety z furgonety, Tostruck, gofreak.
OKO na Wrocław
PURO Hotel, 10 września od 12 do 19 | FB
PURO Hotels wraz z Magazynem Usta startują z nowym cyklem „OKO na…”, który rozpoczyna sie akurat w stolicy Dolnego Śląska.
Od organizatora:
Będziemy zastanawiać się na tym, co tworzy unikalny charakter miasta. My najchętniej poznajemy je przez artystów, architekturę, jedzenie, design i sztukę. To one wszystkie razem tworzą niepowtarzalne DNA, unikalny genotyp miasta.
Z ust do ust przekazujemy sobie informacje, o tym, czego można doświadczyć w danym miejscu. Tymi informacjami chcemy podzielić się w Wami. Na pierwszy ogień idzie Wrocław. Podczas jednego wyjątkowego dnia zgromadzimy rzemieślników i artystów, aby dać naszym gościom możliwość spotkania, poznania tego, czym na co dzień się zajmują. Rozmowy, warsztaty, spotkania, jedzenie, muzyka. Spędzimy razem sobotę w ogrodzie hotelu PURO.
Program:
13.00 – rozmowa z Natalią LL, artystką, autorką m.in. cyklu „Sztuka Konsumpcyjna” o Wrocławiu artystycznym
14.00 – spotkanie z Dominiką i Pawłem Buck, właścicielami BUCK.studio, autorami projektów wnętrz wrocławskich restauracji, lokali i miejsc publicznych
15.00 – spotkanie z Browarem Stu Mostów, rozmowa o wrocławskiej tradycji warzenia piwa i prezentacja gatunków produkowanych obecnie przez browar
16.00 – spotkanie z kolektywem Food Think Thank, wrocławską inicjatywą, która zrzesza kucharzy, ceramików, naukowców, po to by łamać stereotypy w kuchni, przekraczać granice „znanego” i ciągle się edukować.
Wystawcy: ETNO CAFÉ, Charlotte, NANAN, Milejowe Pole, Purite, Natura Rzeczy, U G L Y T O Y S, NADO, HUGBAG, Browar Stu Mostów, Lauke, Agnieszka Aleksandra Bar, PanPablo.pl, Yapko, KT kwiatowe studio, Projekt Mosko Ceramics, w kontakcie, HINT Food & Drinks, Unikat 1/1 Motorworks & Studio, Tu kręcimy lody naturalne KULKA
Festiwal karpia milickiego
Milicz, 10-11 września | FB
Festiwal Karpia Milickiego odbędzie się 10-11 września na terenie byłego lotniska, przy ulicy Trzebnickiej w Miliczu. Podczas wydarzenia promowany będzie sztandarowy produkt Doliny Baryczy – Karp Milicki. Coś dla siebie powinni znaleźć także miłośnicy najnowszych brzmień, ponieważ na scenie wystąpią: CLEO, ŁZY, PAXON oraz CZADOMAN.
Wspólne gotowanie SFY Wrocław i EKOBAZARu
Eko Bazar Wrocław, Tęczowa 57, 10 września, 12.30| FB
Ciekawa inicjatywa EkoBazaru i Slow Food Youth Wrocław, mająca na celu promowanie gotowania ze świeżych, ekologicznych warzyw.
Plan działania:
– początek o godz. 12.30
– wszystkie ekologiczne produkty do gotowania zapewnia EkoBazar Wrocław
– ekipa SFY Wrocław zarządza pracą i sprzętem
– chętni zapisują się na bezpłatny udział, pisząc maila na: katarzyna@sfy.wroclaw.pl
BIO MENU:
1| kurza wątróbka / chutney śliwkowy / szczypior / pieczywo na zakwasie /
2| makaron / gruszka / por / śmietana / fioletowy parmezan z kalafiora /
3| chałka / karmelizowana śliwka / miód / masło / jogurt / lawenda /
Weekendowe Poranki w Nadodrze Cafe Resto Bar ze śniadaniem za 5 zł i jogą
Nadodrze Cafe Resto Bar, sobota i niedziela od 10 do 13 | FB
Nie można wyobrazić sobie lepszego początku dania od śniadanka na trawie w ogrodzie, kawki i ćwiczeń. Właśnie taką opcję weekendową preferuje restauracja Nadodrze, za co należą się wielkie brawa.
Program:
Sobota/Niedziela
– Śniadania za 5 zł – całe menu od 10:00 do 13:00 – do zamówionej/kawy/herbaty/
– Muzyka na ogrodzie
– Joga na trawniku od 11:00 w sobotę