Za oknami już prawdziwa wiosna, Wrocław wydaje się również ożywać kulturalnie z lekkiego zimowego marazmu, dlatego też na dobre wracam z cyklem o weekendowych wydarzeniach. Dzisiaj coś dla miłośników piwa rzemieślniczego, streetfoodu, restauracji Pod Papugami czy głodnych wiedzy.
Wrocławscy Ulicożercy – Wielkie Otwarcie Sezonu
Zajezdnia Dąbie, Tramwajowa 1, 7-8 kwietnia | FB
Pierwszy tegoroczny zlot food trucków pod wezwaniem Wrocławskich Ulicożerców, tym razem zlokalizowany w klimatycznej Zajezdni Dąbie. W imprezie udział weźmie ponad 20 gastrowozów – z Wrocławia, Polski, a nawet Słowacji. Poza tym w zajezdni odbywać się będą imprezy towarzyszące: Targi Mody, Targi Kosmetyków Naturalnych i Targi Roślin, Kwiatów i Dekoracji.
Stoiska z jedzeniem:
KRAM | Zapiekarnia | UP in Smoke BBQ | Tentego food&drinks | Gastruś | Arizona Pastrami | Naleśnikowski | Walenty Kania dla odważnych | Slovak Street Food by Rosto | 66 American Burger | PANCZO | KRASNOLÓD | Frytki z tytki | Churros and More | Balkan Burger | Eataly Pizza truck | Donut Truck | Double Decker Bar Wrocław | Tuk Tuk Lody tajskie | HulThai | Shrimp House | Oh my dog food truck | Momo Smak Kuchnia azjatycka |
Beer Geek Madness Intense
Zaklęte Rewiry, 7 kwietnia od 18 do 2 | FB
Obowiązkowy punkt w kalendarzu każdego miłośnika dobrego piwa. Beer Geek Madness od kilku lat prezentuje najbardziej odjechaną odsłonę piwowarstwa. W trakcie imprezy zaprezentuje się kilkadziesiąt browarów z Polski i zagranicy, głównie Hiszpanii, a tematem przewodnim jest Intense. Na ciekawie skomponowaną wygląda strona gastronomiczna, a przed wejściem do Zaklętych Rewirów swoje dania przygotują m.in. Yemsetu, Taszka, Walenty Kania czy Browar Stu Mostów.
Lista piw: https://bit.ly/2GBszhw
18 lat Pod Papugami
Pod Papugami, 7 kwietnia od 21 do 3 | FB
Trudno w to uwierzyć, ale restauracja Pod Papugami, pod wodzą uczestniczki tegorocznego Top Chefa, Marioli Monczak, działa już od 18 lat. Na sobotę zaplanowano specjalną urodzinową imprezę, w trakcie której popularne Papugi osiągną pełnoletniość. Będzie dużo dobrego jedzenia, muzyka na żywo, z której restauracja słynie, stali bywalcy oraz oczywiście mnóstwo dobrej zabawy.
Zawartości. Think about the future, Jack!
SWPS, 6 kwietnia od 19 | FB
Niespotykana dotychczas we Wrocławiu konferencja, skupiająca ludzi z różnych branż, którzy dyskutować będą o tym, co nas czeka w przyszłości. Pojawią się specjaliści m.in, od mody, nierówności, gospodarki, pieniędzy, zdrowia, przyszłości pracy, Wrocławia, kosmosu, kultury oraz gastronomii. W panelu poświęconym tej ostatniej, około północy, na scenie pojawię się również ja, aby wraz z Agatą Anioł porozmawiać o kondycji i przyszłości gastronomii.