18.4 C
Wrocław
piątek, 13 czerwca, 2025

Co zjeść podczas Beer Geek Madness – mini przewodnik

Beer Geek Madness, impreza ciesząca się raczej niesłabnącą estymą w świecie piwnych wariatów i geeków. Jak zwał, tak zwał, ale to po prostu jeden dzień w roku, kiedy warto wpaść do Zaklętych Rewirów i dobrze bawić się w towarzystwie trunków przygotowanych przez browary z całej Europy. Żeby nieco nakreślić Wam czym jest BGM, podrzucam link do relacji z zeszłorocznej edycji. Dzisiaj jednak nie o piwie, a jedzeniu – cóż za zaskoczenie! – obecnym na imprezie, która odbędzie się 7 kwietnia 2018. W tym roku organizatorzy postanowili odejść od znanej z 2017 roku oraz lat wcześniejszych konwencji stawiania na lokalne food trucki. Poprzednio karmiły m.in. Bratwursty, Happy Little Truck czy Panczo, tym razem postawiono na inną jakość, a do udziału w kulinarnej odsłonie Beer Geek Madness zaproszono wrocławskie restauracje – Yemsetu, Taszka i Browar Stu Mostów, a także znane z piwnych imprez w całym kraju stoiska – Chyży Wół oraz Walenty Kania ze swoją kuchnią dla odważnych. Jako że hasłem przewodnim szóstej edycji BGM jest Intense, a za punkt zaczepienia przyjęto Hiszpanię, bo browarów z tego właśnie kraju będzie kilka, do gry wchodzi również Pata Negra ze swoimi iberyjskimi specjałami. Ok, co zjemy podczas Beer Geek Madness?

Taszka – Wine & Petiscos

Portugalski ślad na mapie wrocławskiej gastronomii. Bardzo pozytywna restauracja z ogromnym ładunkiem energetycznym, świetnym jedzeniem i pasją.  Sercem i duszą ich kuchni jest Nuno Matos – młody szef z wielkim doświadczeniem, zakochany w tradycyjnej kuchni portugalskiej.

W menu na BGM:

  • Smażone kalmary z aioli
  • Pulled pork brioche
  • Tortilla sandwich
  • Ceviche
  • Pastel de nata

Chyży Wół

Znana od lat foodtruckowa ekipa z Pruszkowa, która odwiedziła już kilkukrotnie Wrocław.

W menu na BGM:

  • pastrami własnej produkcji w kanapce Klasycznej i Reuben
  • delikatny ozorek wołowy
  • pulled Beef w domowym sosie BBQ, marynowaną korzenną cebulą i jalapeno
  • specjalność hiszpańska, czyli Rabo de torro al jerez, ogon wołowy duszony w winie Sherry Fino, podawany z kiszonym plastrem pomarańczy i chipsem z chorizo.
  • opcja wege – klasyczny pieczony burak w towarzystwie sera koziego.

Yemsetu

Czy komukolwiek trzeba przedstawiać Yemsetu? Doskonałe sushi, dopracowany ramen oraz azjatyckie fusion. Pierwszy raz na Beer Geeku, ale obstawiam, że w przyszłym roku organizatorzy ponowią zaproszenie w pierwszej kolejności. Co tu dużo mówić, zespół Yemsetu ma wszystko to, czego człowiek pragnie po kilku piwach – ramen, mięso i wyraziste smaki.

W menu na BGM:

  • esencjonalny, bardzo pożywny ramen z boczkiem, jajkiem, makaronem oraz innymi dodtkami
  • udon z wędzonym kalmarem
  • wolno grillowane żeberka wołowe z salsą mango
  • skrzydełka z przygotowywanym przez Yemsetu sosie BBQ

Concept Stu Mostów

Jak zwykle w niebanalne tony uderza Concept Stu Mostów pod przewodnictwem Michała Czekajło. Tym razem w kooperacji z hiszpańskim browarem i restauracją Malte, team Stu Mostów zaproponuje cztery pozycje powstałe z połączenia polskich składników oraz lokalnych produktów przywiezionych wprost z Galicji.

W menu na BGM:

  • Pulpo á feira, czyli popularna ośmiornica po galicyjsku
  • Bocata de churrasco, a więc kanapka z mięsem pieczonym na grillu
  • Hummus
  • tradycyjne hiszpańskie patatas bravas

PATA NEGRA productos ibericos

PATA NEGRA to hiszpańskie delikatesy mieszczące się we wspaniałej wrocławskiej Hali Targowej. To właśnie tutaj kupicie genialne wędliny i sery, a przy okazji zamienicie kilka słów z właścicielem. Na BGM przygotowali cztery rodzaje tapasów na zimno podawanych w rożkach, stanowiących dość popularną formę w Hiszpanii, z dodatkiem tosta i oliwy.

W menu na BGM:

  • tapas sery mieszane
  • tapas chorizo & salchichon
  • tapas jamon iberico
  • tapas oliwki

Poza tym na stoisku będzie można kupić pakowane próżniowo wędliny – jamon, polędwicę, chorizo, salchichon, fuet oraz sery długodojrzewające – owcze, kozie, krowie.

Walenty Kania „Kuchnia dla odważnych”

Mistrz gotowania na żywym ogniu, wirtuoz raków i byczych jąder, baron podrobów, miłośnik niebanalnej kuchni. Autor książek kulinarnych. Na BGM ponownie zaskoczy niebanalnym podejściem do gotowania.

W menu na BGM:

  • Fajitas
  • kanapka z przeponą wołową
  • kanapka na byczych jądrach po hiszpańsku
  • torta – kanapka z wieprzowiną
  • kiełbasa z kozy, barana, konia i sarny.

Zaklęte rewiry

W menu na BGM:

  • Patatas Bravas w 3 wersjach: chorizo, dorsz, Vege
  • Omlet hiszpański
  • Paella Marinera – serwowana o godzinie 21:00
  • Dorsz bacalao z aioli z pomidorami
  • Kalmar baby w tapioce
  • Kurczaki z grilla – masło, cytryna, przyprawy korzenne
  • Pizza

 

Total 6 Votes
1

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły