Beer Geek Madness, impreza ciesząca się raczej niesłabnącą estymą w świecie piwnych wariatów i geeków. Jak zwał, tak zwał, ale to po prostu jeden dzień w roku, kiedy warto wpaść do Zaklętych Rewirów i dobrze bawić się w towarzystwie trunków przygotowanych przez browary z całej Europy. Żeby nieco nakreślić Wam czym jest BGM, podrzucam link do relacji z zeszłorocznej edycji. Dzisiaj jednak nie o piwie, a jedzeniu – cóż za zaskoczenie! – obecnym na imprezie, która odbędzie się 7 kwietnia 2018. W tym roku organizatorzy postanowili odejść od znanej z 2017 roku oraz lat wcześniejszych konwencji stawiania na lokalne food trucki. Poprzednio karmiły m.in. Bratwursty, Happy Little Truck czy Panczo, tym razem postawiono na inną jakość, a do udziału w kulinarnej odsłonie Beer Geek Madness zaproszono wrocławskie restauracje – Yemsetu, Taszka i Browar Stu Mostów, a także znane z piwnych imprez w całym kraju stoiska – Chyży Wół oraz Walenty Kania ze swoją kuchnią dla odważnych. Jako że hasłem przewodnim szóstej edycji BGM jest Intense, a za punkt zaczepienia przyjęto Hiszpanię, bo browarów z tego właśnie kraju będzie kilka, do gry wchodzi również Pata Negra ze swoimi iberyjskimi specjałami. Ok, co zjemy podczas Beer Geek Madness?
Taszka – Wine & Petiscos
Portugalski ślad na mapie wrocławskiej gastronomii. Bardzo pozytywna restauracja z ogromnym ładunkiem energetycznym, świetnym jedzeniem i pasją. Sercem i duszą ich kuchni jest Nuno Matos – młody szef z wielkim doświadczeniem, zakochany w tradycyjnej kuchni portugalskiej.
W menu na BGM:
- Smażone kalmary z aioli
- Pulled pork brioche
- Tortilla sandwich
- Ceviche
- Pastel de nata
Chyży Wół
Znana od lat foodtruckowa ekipa z Pruszkowa, która odwiedziła już kilkukrotnie Wrocław.
W menu na BGM:
- pastrami własnej produkcji w kanapce Klasycznej i Reuben
- delikatny ozorek wołowy
- pulled Beef w domowym sosie BBQ, marynowaną korzenną cebulą i jalapeno
- specjalność hiszpańska, czyli Rabo de torro al jerez, ogon wołowy duszony w winie Sherry Fino, podawany z kiszonym plastrem pomarańczy i chipsem z chorizo.
- opcja wege – klasyczny pieczony burak w towarzystwie sera koziego.
Yemsetu
Czy komukolwiek trzeba przedstawiać Yemsetu? Doskonałe sushi, dopracowany ramen oraz azjatyckie fusion. Pierwszy raz na Beer Geeku, ale obstawiam, że w przyszłym roku organizatorzy ponowią zaproszenie w pierwszej kolejności. Co tu dużo mówić, zespół Yemsetu ma wszystko to, czego człowiek pragnie po kilku piwach – ramen, mięso i wyraziste smaki.
W menu na BGM:
- esencjonalny, bardzo pożywny ramen z boczkiem, jajkiem, makaronem oraz innymi dodtkami
- udon z wędzonym kalmarem
- wolno grillowane żeberka wołowe z salsą mango
- skrzydełka z przygotowywanym przez Yemsetu sosie BBQ
Concept Stu Mostów
Jak zwykle w niebanalne tony uderza Concept Stu Mostów pod przewodnictwem Michała Czekajło. Tym razem w kooperacji z hiszpańskim browarem i restauracją Malte, team Stu Mostów zaproponuje cztery pozycje powstałe z połączenia polskich składników oraz lokalnych produktów przywiezionych wprost z Galicji.
W menu na BGM:
- Pulpo á feira, czyli popularna ośmiornica po galicyjsku
- Bocata de churrasco, a więc kanapka z mięsem pieczonym na grillu
- Hummus
- tradycyjne hiszpańskie patatas bravas
PATA NEGRA productos ibericos
PATA NEGRA to hiszpańskie delikatesy mieszczące się we wspaniałej wrocławskiej Hali Targowej. To właśnie tutaj kupicie genialne wędliny i sery, a przy okazji zamienicie kilka słów z właścicielem. Na BGM przygotowali cztery rodzaje tapasów na zimno podawanych w rożkach, stanowiących dość popularną formę w Hiszpanii, z dodatkiem tosta i oliwy.
W menu na BGM:
- tapas sery mieszane
- tapas chorizo & salchichon
- tapas jamon iberico
- tapas oliwki
Poza tym na stoisku będzie można kupić pakowane próżniowo wędliny – jamon, polędwicę, chorizo, salchichon, fuet oraz sery długodojrzewające – owcze, kozie, krowie.
Walenty Kania „Kuchnia dla odważnych”
Mistrz gotowania na żywym ogniu, wirtuoz raków i byczych jąder, baron podrobów, miłośnik niebanalnej kuchni. Autor książek kulinarnych. Na BGM ponownie zaskoczy niebanalnym podejściem do gotowania.
W menu na BGM:
- Fajitas
- kanapka z przeponą wołową
- kanapka na byczych jądrach po hiszpańsku
- torta – kanapka z wieprzowiną
- kiełbasa z kozy, barana, konia i sarny.
Zaklęte rewiry
W menu na BGM:
- Patatas Bravas w 3 wersjach: chorizo, dorsz, Vege
- Omlet hiszpański
- Paella Marinera – serwowana o godzinie 21:00
- Dorsz bacalao z aioli z pomidorami
- Kalmar baby w tapioce
- Kurczaki z grilla – masło, cytryna, przyprawy korzenne
- Pizza