9.6 C
Wrocław
środa, 28 września, 2022

Inwazja Foodtrucków i Festiwal Zacnego Piwa (2-3.06) – co zjeść?

Odbywająca się trzy tygodnie wcześniej Inwazja FoodTrucków w Browarze Mieszczańskim okazała się najlepiej zorganizowanym i wypromowanym zlotem food trucków od dawna, dlatego też i nikt specjalnie nie narzekał na brak pracy, a przy tym wszystkim goście nie musieli wystawać w kilometrowych kolejkach, więc wszystko się zgadzało. Skoro się zgadzało, Inwazja zawita do Wrocławia raz jeszcze. Ponownie w Browarze na Hubskiej, choć w nieco okrojonym składzie, a wszystko to z okazji niespecjalnie przeze mnie lubianej Europy na Widelcu. Stąd też na sam zlot przybędzie Robert Makłowicz. Kolejny raz wrocławskie food trucki stanowić będą zdecydowaną mniejszość, dlatego odbywająca się w weekend 2-3 czerwca Inwazja jest świetną okazją do spróbowania nowych, nieznanych smaków z gastrowozów z całej Polski.

KANAPKI

San Escobar Food Truck

Food trucka z kolumbijskimi arepami jeszcze chyba nie było. Ekipa z Warszawy podaje je w kilku wersjach, w tym m.in. z kurczakiem, wołowiną lub platanami. Ciekawe smaki, na pewno warto skosztować, tym bardziej, że kuchnia południowoamerykańska właściwie w ogóle nie jest reprezentowana w stolicy Dolnego Śląska.

FB

Buła i Spóła

Kolejny warszawski team z potężnymi burgerami.

FB

Królleski Burger

Burgery podawane będą również przez auto Królleski. Dobra buła i klasyczne połączenia. Dla miłośników burgerów.

FB

Arizona Pastrami

Poznań reprezentować będzie lubiane przez wszystkich, aromatyczne pastrami z food trucka Arizona Food Truck. W menu kanapki zarówno w formie reubena, jak i bardziej odjechanych opcjach, jak choćby z masłem orzechowym.

FB

KUCHNIA FRANCUSKA

Patati Patata

Kuchnia stylizowana na francuską – żabie udka, kalmary, krewetki, naleśniki oraz mule.

FB

KUCHNIA AZJATYCKA

Dim Sum Truck

Azjatyckie pierożki na każdym zlocie biją rekordy popularności, Dim Sum Truck był obecny już podczas ostatniej Inwazji FoodTrucków w Browarze. Są pierożki mięsne, są i warzywne, wszystkie parowane w bambusowych parownikach. Kwintesencja streetfoodowego jedzenia rodem z Azji.

FB

Karma Guru Indian Food

Wegańska miejscówka znana z gdańskiej 100czni z indyjskim sznytem. W karcie znajdziecie butter masala, chana masala, soczewicową zupę multani i chrupiące samosy. Takich smaków nie było w Browarze już dawno.

FB

my’o’thai

Przed kilku laty ich stacjonarny lokal robił furorę w stolicy. Obecnie podobne odczucia wzbudza sam food truck, serwujący podobnie jak wiele innych aut kuchnię nawiązującą do tajskiej, choć w bardzo luźnym formacie. Stąd na talerzach pojawią się stek Bavette z ziołami, czerwoną cebulą i chilli lub karmelizowany boczek z woka
z dżemem chilli i limonką. Podczas ostatniej imprezy próbowałem ich sałatki z kalmarem i jeśli będziecie mieć okazję, bierzcie śmiało.

zjemBAO

Wrocławianie przyciągają tłumy niezależnie od tego, gdzie się pojawiają. Ich kolorowe bułki bao oraz pierożki gyoza robią furorę. Zalecam opcję z krewetką oraz kurczakiem w panko.

TEX-MEX

Jakie Taco

Wbrew pozorom i nazwie, stołeczny food truck nie serwuje jedynie taco. W ofercie znajdziecie również quesadillę oraz burrito – z wołowiną, kurczakiem lub vege.

PANCZO

Wrocławska klasyka streetfoodu. Tex-mex w bardzo dobrym wydaniu – burrito, quesadilla, enchilady, wszystko aromatyczne, w dużych ilościach i różnych konfiguracjach. Pewniak, zwłaszcza dla tych, którzy są lokalnymi patriotami.

Foto – Panczo

KUCHNIA ŻYDOWSKA

Świder Food Truck

Przedwojenne tradycje kulinarne polskich Żydów zaadaptowane na potrzeby i warunki ulicznego jedzenia. W menu choćby czulent, gęsie pipki i falafele.

FB

SŁODKOŚCI

Wintydż

Jeśli szukacie foodpornowych pozycji w trakcie zlotu, ciężko będzie przejść obojętnie obok stoiska tego opolskiego food trucka. Szejki z donutami, bitą śmietaną, owocami i nutellą to dla nich nic specjalnego. Wypatrujcie uważnie.

Tuk Tuk Lody Tajskie

Zwijane w rulonik tajskie lody już na stałe wpisały się w krajobraz streetfoodowych imprez. Tuk Tuk przygotuje dla Was lody z owocami, jak i słodyczami. Specyfika lodów przygotowywanych w ten sposób polega na efektownym procesie ich powstawania oraz możliwości samodzielnego doboru składników.

Yerba Mama

Yerba Mate w każdym możliwym wydaniu, w tym m.in. owocowe koktajle z Yerbą. Ciężko będzie ich przegapić, ponieważ przemieszczają się charakterystyczną, zieloną przyczepą.

gofreak

Food truck widywany chyba tylko na zlotach, a ich motywem przewodnim, zgodnie z nazwą, są gofry – na słodko i wytrawnie.

FB

INNE

AleFryta

Impreza foodtruckowa bez frytek? Nie ma prawa się odbyć. Tym razem wrocławian ziemniaczanym przysmakiem karmić będą ludzie z Białej Podlaskiej. W krótkiej ofercie frytki belgijskie i z batatów, kalmary i krewetki.

KRAM

Tosty w charakterystycznym chlebie graham, konkretne, naładowane składnikami i smakami. Opcja z burakiem to pomysł dla wegetarian, ta z cytrusowym kurczakiem dla mięsożerców.

VEGE

Las Veges

Burgery, ale w wersji wege, z kotletami jaglanymi, tofu czy gryczanymi. Połączenia smaków raczej klasyczne, zamknięte w miękkiej, chrupiącej bułce.

Inwazja Food Trucków oraz Festiwal zacnego piwa

FB | 2-3 czerwca, Browar Mieszczański

Total 3 Votes
1

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

2 KOMENTARZE

  1. Poprzednia edycja dobrze zorganizowana? Nacalym terenie chyba w dwóch miejscach można było dostać (do czasu) wodę. W kolejce po piwo nawet nie chciało się stać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły