11.1 C
Wrocław
środa, 28 września, 2022

Gastro Miasto – co i u kogo zjeść w Browarze Mieszczańskim (29.06-1.07)

Pisałem Wam już jakiś czas temu na temat nowej imprezy plenerowej we Wrocławiu – Gastro Miasto. Czas mija szybko, przepływ informacji na temat #GastroMiasto przyśpiesza, pojawiła się ostateczna lista biorących udział restauracji oraz wyszło kilka ciekawych atrakcji, o których warto wspomnieć. Będzie też konkurs, w którym do zgarnięcia będą wejściówki na imprezę. Więcej o samym GM poczytacie tutaj.

Piszę to z pełną odpowiedzialnością i przekonaniem – wszystko wskazuje, że będzie to jedna z najciekawszych inicjatyw gastronomicznych w ostatnich latach we Wrocławiu. Owszem, sporo odświeżenia wniosły Gastro Nocki w zeszłym roku, dużo dobrego do pewnego momentu robiły zloty food trucków, ale żadna z imprez nie miała szansy wywarcia realnego piętna na miejscową gastronomię. Gastro Miasto wygląda na coś poważnego, przemyślanego od A do Z, a jednocześnie w pewnym sensie innowacyjnego, choćby poprzez wprowadzenie do grona wystawców jedynie restauracji kosztem food trucków. Ma być nowa jakość, ma być dużo dobrej zabawy, piwo rzemieślnicze, ostrygi i trzy dni świetnego jedzenia. Trzy dni z różnorodnym programem – imprezowy piątek, sobotni luz oraz niedzielny, rodzinny chillout.

Ciekawostki? W ramach współpracy Gastro Miasto z korporacją taksówkarską Ryba TAXI, każdy gość, który przyjedzie do Browaru Mieszczańskiego autem tej właśnie firmy, do rachunku otrzyma tzw. BeerCoin o wartości 5 zł, pozwalający na obniżenie kosztu pierwszego piwa od browaru WBrew o tę właśnie kwotę. Ideą, której głośno przyklaskuję jest zmuszenie w pewnym sensie wystawców do zaproponowania w menu choć jednej porcji o mniejszej objętości, aby umożliwić gościom degustowanie potraw z kilku różnych stoisk.

Czy to będzie kolejna impreza w stylu zlotu food trucków? Na pewno nie, bo i sam cel jest zgoła inny – odświeżenie, a jednocześnie złączenie i rozruszanie wrocławskiej gastronomii, pokazanie roli i ludzkiej twarzy Szefów Kuchni, chęć stworzenia miejsca we wrocławskim, ulicznym i luźnym stylu, a jednocześnie z zachowaniem odpowiedniej jakości. Za projektem stoją dwie osoby – znany ze Studia Kulinarnego Browar Mieszczański Tobiasz Herman oraz właściciel agencji kreatywnej Orfin, Maciej Kola. Całość brzmi bardzo sensownie, a z mojego punktu widzenia, cieszy tak duża ilość ciekawych kulinarnie konceptów.

No dobra – co i gdzie zjeść w trakcie premierowej odsłony Gastro Miasto, która startuje już 29 czerwca?

YEMSETU

Stali bywalcy imprez plenerowych, uwielbiani przez wrocławian i nie tylko. Ich sushi i ramen robią furorę, a ten drugi może okazać się najlepszym lekarstwem na przypadłości związane z imprezowaniem dzień wcześniej. Yemsetu to azjatyckie fusion na dobrym poziomie, z przemyślanymi potrawami oraz niezliczoną ilością technik, zastosowanych do ich przygotowania.

Menu:

  • Kara age – japońska wersja smażonego kurczaka, marynowanego w sosie sojowym, imbirze i czosnku
  • bułka maślana z wolno pieczonym boczkiem chasu i piklami
  • ramen z kimchi, kiełkami, marynowanym jajkiem

SEAFOOD BAR&MARKET

Ostrygi w niedzielne przedpołudnie, leżaki i prosecco w dłoni. Widzicie to oczyma wyobraźni? Taka sytuacja wcale nie musi być związana z wykupieniem drogich wakacji na południu Europy. Ekipa Seafood przywiezie ze sobą ogrom maksymalnie świeżych ostryg, które otwierane będą na stoisku. Do tego ośmiornica i krewetki, co samo w sobie brzmi dobrze.

Menu:

  • ostrygi francuskie z salsą na bazie cytrusów i mięty
  • kanapka z ośmiornicą w bułce maślanej z sosem mango-chili
  • krewetki w tempurze

CURRY KARMA

Rozgrzany do czerwoności piec tandoor, aromatyczne dania i mięciutkie chlebki naan, to szczegóły wyróżniające Curry Karmę spośród innych wystawców. Kuchnia indyjska jest uwielbiana przez miłośników jedzenia na całym świecie, a w warunkach polowych sprawdza się chyba najlepiej, dlatego obstawiam, że kolejki do nich ustawiać się mogą od pierwszych minut Gastro Miasto.

Menu:

  • chicken tikka – marynowane kawałki kurczaka w paście paprykowo-pomidorowej
  • haryali tikka – marynowana pierś w paście miętowej
  • malai tikka – marynowane w paście z orzechów nerkowca (wszystkie dania z chlebkiem naan)
  • miks wege pakora – cukinia, baklażan, ziemniaki, cebula,kalafior w panierce z mąki cieciorkowej

DIM SUM GARDEN

Jeśli przypomnieć sobie wszystkie zloty foodtruckowe we Wrocławiu, łatwo przewidzieć kolejki do Dim Sum Garden. Zazwyczaj do aut serwujących pierożki na parze ustawiał się najdłuższy sznur gości takich imprez. Tym razem oprócz pierożków spróbować będzie można pięknie pachnącej laksy, rozgrzewającego curry i sajgonek. Jedzenie w lokalu mi smakowało i zdziwiłbym się, gdyby w warunkach ulicznych było inaczej.

Menu:

  • laksa do wyboru z kurczakiem lub tofu – kremowa zupa na mleku kokosowym pełna azjatyckich przypraw – 15 zł
  • miks smażonych sajgonek z kaczką (2 szt.) i chrupiących wieprzowych wontonów (2 szt.) – 15 zł
  • miks tradycyjnych chińskich pierożków dim sum (10 szt. po dwa w każdym smaku) – wołowina/ kurczak/ wieprzowina/ krewetki/ dynia – 24 zł
  • green curry z ryżem jaśminowym, do wyboru z kurczakiem lub tofu – 24 zł.
  • fresh rolls – dwie gotowane krewetki z warzywami zawinięte w papier ryżowy oraz 2 x świeże warzywa, sałata i mango zawinięte w papier ryżowy – 19 zł

EL GORDITO

Moi tex-mexowi mistrzowie, robiący z prostych tacos sztukę, a mało co tak dobrze sprawdza się podczas imprez z ulicznym jedzeniem, jak właśnie tortille – wypiekane samodzielnie przez El Gordito – z dodatkami na meksykańską modłę.

Menu:

  • dziecięce: kukurydziana quesadilla z kurczakiem w sosie pomidorowym z kwaśną śmietaną, ananasem i guacamole – cena 15 zł
  • tacos podawane na ręcznie robionych tortillach kukurydzianych (100% bez glutenu).
    Al Pastor – klasyczna propozycja prosto z ulic Mexico City. Soczysta wieprzowina z cebulką, kolendrą, ananasem i salsą verde.
    Papas Adobadas – ziemniaczki w pikantnym sosie adobo, podawane z odświeżającą salsą pico de gallo. Pomidory, cebulka, kolendra i jalapeno skropione sokiem z limonki i plasterkami awokado. 2 szt. – 15 zł, 4 szt – 28 zł
  • totopos – ręcznie robione chipsy z tortilli kukurydzianej podawane z guacamole – cena 10 zł.

PICI PASTA

Obecność takiego konceptu, gdzie makaron przygotowywany jest samodzielnie, pokazuje siłę potencjału Gastro Miasto. No bo któż nie lubi świeżej pasty z minimalną ilością składników? Nie znam takich, a jeśli w drugiej ręce pojawi się jeszcze odpowiednie wino, radość będzie podwójna.

Menu:

  • Spaghetti alla carbonara, czyli klasyk, który kochają wszyscy: makaron robiony na miejscu, guanciale, żółtko, ser długodojrzewający, czarny pieprz
  • Pici alle briciole w nowej odsłonie: ręcznie robiony makaron pici, pepperoncino, czosnek, świeży rozmaryn, sól winna, skórka cytrynowa, grubo mielona bułka
  • Penne rigate z prosciutto crudo i melonem, czyli mocno wytrawny akcent: makaron penne robiony przez nas na miejscu, melon, szynka długodojrzewająca, białe wino, kremówka, ser długodojrzewający
  • mini penne z duszonymi truskawkami, malinami i borówkami z naszej własnej uprawy z twarogiem łomnickim (dla dzieci)

KORBA KUCHNIA

Sam jestem ciekaw jak to zagra, bo pomysł jest interesujący. Jeśli zagra wykonanie, Korba ma szansę zostać jednym z odkryć imprezy. Chałka z tatarem? Idę w pierwszej kolejności na samym początku!

Menu:

  • chałka z serkiem straciatella i truskawkami kompresowanymi z syropem z kwiatów czarnego bzu (dziecięce)
  • chałka z tatarem wołowym, jajkiem sadzonym ,  kiszonymi warzywami , cebulką i lokalnym olejem z czarnuszki
  • chałka z grillowanym serem dolnośląskim, rukolą, chutneyem z rabarbaru i orzechami w młodym miodzie akacjowym
  • chałka z wolno gotowaną kaczką, sałatką z czerwonej kapusty sezamem i chilli i cynamonem

KROWARZYWA

Streetfoodowa wersja wegańskich potraw, gdzie pierwszoplanową rolę odgrywają burgery i hot dogi.

Menu:

  • klasyczny hot-dog z parówką sojową z sosem pomidorowym i majonezowym oraz prażoną cebulką (dla dzieci)
  • burgerem i sałatką coleslaw – cieciorex, czyli burger z ciecierzycy z wegańskim serem i specjalnie dobranymi sosami oraz burger na ostro, czyli tofex z papryczką chilli.
  • mini burgery w dwóch smakach. Pierwszy to burger z plastrami z sezonowych warzyw i burakiem. Drugi to wegańskie pastrami z fetą. (degustacyjne)

MANGO MAMA

Chrupiące samosy, kremowa tikka masala, pozytywna i uśmiechnięta ekipa – to brzmi jak sposób na sukces w trakcie Gastro Miasto. Poza klasykami, warto zwrócić uwagę na przyjemną, leciutką przekąskę z cebuli – onion bhaji.

Menu:

  • Chicken Tikka Masala
  • Onion Baji
  • Butter Makhani
  • Samosa
  • Veg Kofta

MODRA ODRA

Od razu przypadła mi do gustu taka koncepcja – menu oparte na rybach  okolic Wrocławia, pokazujących również najsilniejsze strony menu serwowanego na miejscu w restauracji. Burger z karpiem może na dobre zmienić postrzeganie wigilijnej ryby, a pstrąg odświeżyć kubki smakowe po przygodach z cięższymi daniami na innych stoiskach. Jestem podekscytowany tymi propozycjami.

Menu:

  • burger z karpia z ogórkiem konserwowym, sałatą, pomidorem, sosem tatarskim na frytkach julienne
  • medalion z karpia z Doliny Baryczy z korzennym sosem truskawkowym i grillowanym ziemniakiem
  • filet z pstrąga kłodzkiego na grillowanej cukinii z puree z groszku i sosem z zielonego pieprzu

STOCKHOLM

W historycznych murach browaru pojawi się również element skandynawski. Szefujący restauracji w Hotelu Scandic, Łukasz Zaczyński podszedł w szwedzką klasykę, dlatego nie zabraknie słynnych pulpecików, choć już nie z IKEI, a moje dzieci od kilku dni trzęsą uszami, odkąd tylko powiedziałem im o chokladbollar – kuleczkach czekoladowych z owocami.

Menu:

  • chokladbollar – szwedzkie kulki czekoladowe, owoce, sos waniliowy
  • toast skagen – klasyczka szwedzka kanapka z koktajlem z krewetek na ciemnym pieczywie, z zielona sałatką z chili i owocami granatu
  • kottbullar Pasta – szwedzkie pulpety mięsne z makaronem z kremowym sosie pomidorowym z parmezanem i młodymi ziołami

THALI

Bez żądnej kurtuazji mogę powiedzieć, że to moja ulubiona indyjska knajpka w stolicy Dolnego Śląska. Wyraziste smaki, niepowtarzalny klimat i po prostu smaczne jedzenie. Jeśli uda się to przenieść na streetfood, wróżę ogromne kolejki.

Menu:

  • palak paneer – kawałki sera Paneer w sosie szpinakowym.
  • chicken tikka masala – kurczak z pieca tandoor w ostrym sosie pomidorowym.
  • garlic naan – indyjski chleb z pieca tandoor z czosnkiem

U GRUZINA

Jeszcze jeden niezwykle lubiany bar, który pojawi się w browarze. Ich chinkali to mistrzostwo świata, podobnie zresztą jak chaczapuri z serem. Tu nie trzeba się zastanawiać. Tu trzeba iść.

Menu:

  • chinkali – gruzińskie pierożki w formie sakiewek, faszerowane aromatycznym mięsem wołowym w bulionie, z dodatkiem kolendry.
  • chaczapuri imertyńskie – chrupiący placek drożdżowy, faszerowany słonawym serem gruzińskim
  • mchliani – rumiany placek drożdżowy, faszerowany miksem sera i szpinaku

RESTAURACJA WRATISLAVIA

Nieco ukryta na obrzeżach restauracja Wratislavia, będące częścią byłego wrocławskiego Polmosu, ma szansę na dobre zaistnieć w świadomości wrocławian. Może nie jest to fine dining, ale przyzwoita robota, zwłaszcza kiedy już znudzi się Wam proste, streetowe jedzenie.

Menu:

  • spaghetti z kiszonym czosnkiem niedźwiedzim, pomidorami koktajlowymi, pestkami dyni i parmezanem
  • polędwiczka wieprzowa S/V z grzybowym pęczakiem, własnymi piklami i jarmużem
  • owsianka z nasion chia na mleku kokosowym z truskawkami i marakują

MALARSKA 25

Przyznacie, te zdjęcia powyżej wyglądają obłędnie. Wyglądają tak, że już chcę zjeść każdą z trzech potraw, łącznie z dziecięcym kurczakiem. Malarska 25 od kilku lat słynie z bardzo przyzwoitej kuchni wykorzystującej regionalne składniki i podczas Gastro Miasto na pewno zaprezentuje swoją piękną twarz.

Menu:

  • kanapka z szarpaną wieprzowiną, konfitowaną w gęsim smalcu
  • filet z suma, sos beurre blanc z soczewicą, bobem i groszkiem cukrowym
  • dla najmłodszych: pralinki drobiowe ze słodkim dipem na bazie jogurtu greckiego

GŁODNE WILKI

 

Głodne Wilki funkcjonują na wrocławskiej gastro mapie od niedawna, ale już skutecznie zaznaczają swoją obecność, m.in. ciekawie komponowanymi kanapkami.

Menu:

  • czipsy z batatow, domowy keczup, nuggetsy z kurczaka (dla dzieci)
  • pierś z kaczki, czips z boczku, blanszowana marchew, puree malinowe, kasza pęczak
  • kanapka – kurczak w panierce z parmezanem

RAJ PSTRAGA

Jedni z moich faworytów. Codziennie dowozić będą ze Stronia Śląskiego, poławiane nad ranem pstrągi. Będzie klasyka, a więc pstrąg z grilla, będzie wersja wędzona, a także cały wybór przygotowywanych przez zespół Raju Pstrąga wędlin.

Menu:

  • grillowany pstrąg z opiekaną na tradycyjnym piecu grzanką
  • sałatka panzanella z wędzonym pstrągiem
  • zupa rybna
  • pasta z wędzonego pstrąga na grzance
  • przegląd wędzonych wędlin

SOUVLAKI GREEK TRUCK

Grecki streetfood ma się dobrze, dlatego znany z food trucka team Souvlaki Greek Truck zawita na Gastro Miasto i będzie karmić swoimi specjałami, w tym m.in. tytułowymi souvlakami oraz pitą.

MO’JO SANDWICHES

Nie ma żadnych wątpliwości, że otwierające właśnie swój lokal stacjonarny Mo’jo Sandwiches ponownie zrobi furorę swoimi kanapkami. Cubana już na dobre wpisała się w obraz pysznego jedzenia ulicznego we Wrocławiu, więc spodziewajcie się sporych kolejek.

Menu:

  • koreańskie żebro – marynowane i siekane żeberko, kapusta kim chi, grillowana cukinia, ser żółty, sezam, kiełki fasoli mung
  • cubana – cytrusowy pulled pork, boczek, ser żółty, musztarda, majonez

PLASTRAMI

Kto nie lubi pastrami? Nie znam takich śmiałków. Kanapki z peklowaną wołowiną to silny punkt Gastro Miasto i sam chętnie skuszę się na klasyczną pozycję z kapustą.

Menu:

  • pastrami ruben
  • pastrami Kovalski
  • pastrami Rodriguez

Cena – 26 zł, w wersji mini – 14 zł

PETITS FOURS / KRASNOLÓD / ETNO CAFE

Podoba mi się ta potrójna kooperacja. Makaroniki i bezy od Petits Fours, najlepsze wrocławskie lody od KRASNOLÓDa i kawa z ETNO Cafe, a to wszystko w jednym namiocie. Biorę w ciemno cały zestaw. Kawa doda energii, słodkości będą doskonałym uzupełnieniem całodniowego obżarstwa.

BROWAR WBREW

WBrew to stosunkowo młody, choć odważnie działający wrocławski browar rzemieślniczy, który zapewni piwo w trakcie weekendu. Na kranach pojawią się klasyki – pils i kolsch, coś odjechanego – torfowy stout leżakowany w beczce pod whisky, czy w końcu orzeźwiający berliner weisse i nachmielone IPA. Ciekawym rozwiązaniem jest współpraca WBrew z korporacją taksówkarską Ryba Taxi. Każdy, kto przyjedzie na #GastroMiasto taksówką, otrzyma specjalny BeerCoin, upoważniający do zniżki o wartości 5 zł na pierwsze piwo, jakim będzie Koelsch.

  • Typowy Pils – 0,5L 11 zł, 0,3L 8 zł
  • Apanaceum, Mangotidotum, Berlin-Air Weisse, American Lag-Air, Imperialna IPArszywa oraz podstawowy FESt Torfpeda. 0,5 l – 13 zł, 0,3 l – 10 zł
  • FESt Torfpeda BA (w beczce po whisky) 0,5 l – 15 zł, 0,3 l – 12 zł

VINIVERSUM

Nie samym piwem człowiek żyje, dlatego też świetną alternatywą na upalne dni będzie dobrze dobrane wino, za które podczas imprezy odpowiadać będzie doświadczony zespół Viniversum. W menu pojawi się m.in: Prosecco Brut DOC 2017 (winnica Cesare, Terra Vizina), sporo win z niewielkich, rodzinnych winnic włoskich, a na stoisku będziecie mieli okazję porozmawiać z prawdziwymi pasjonatami.

RUMBAR

Za bar odpowiadać będzie doświadczona ekipa Rumbaru z Pasażu Pokoyhoff, która przygotowywać będzie najbardziej wymyślne trunki, jakich tylko sobie zażyczycie. Będzie rum i wódka, whisky i bourbony, a także sporo akcentów karaibskich.

INNE ATRAKCJE

Gastro Miasto to jednak nie tylko jedzenie. To sposób na spędzenie weekendu w gronie przyjaciół, dzieci, przy muzyce i dobrym drinku. Przez cały weekend odbywać się będą ekspresowe warsztaty dla dzieci i dorosłych. Na pniu wyprzedały się warsztaty z sushi, w tym miejscu możecie jeszcze zarezerwować sobie te z pieczenia pizzy, gofrów czy śniadaniowe. Sama idea świetna, tym bardziej, że koszt warsztatów nie przekracza 50 zł, a sam czas trwania to około godzina. Czyli zostawiacie młodzież na warsztatach, idziecie na obiad, piwo i odbieracie po zakończeniu. 

Sobota i niedziela na Gastro Miasto to dni rodzinne, przynajmniej po południu. Wieczór rezerwują dla siebie dorośli, natomiast w trakcie dnia dzieciaki nie powinny się nudzić. Warsztaty wokalne poprowadzi Alicja Janosz, na dziedzińcu Browaru stanie dmuchaniec, na miejscu zjawią się animatorki, które zajmą się Waszymi dziećmi, a młodzi miłośnicy gotowania otrzymają szansę wzięcia udziału we wspomnianych wyżej kursach nauki gotowania.

Na mocną wygląda również strona muzyczna wydarzenia. Na scenie wystąpi Alicja Janosz, Kuba Kęsy czy Anja Sei, a przez cały czas kolejne godziny w Browarze umilać będzie uznany DJ Endless.

29 czerwca, piątek

17.00 – Start imprezy z Dj Endless
19.30 – koncert Alicja Janosz Niebielecka feat. TOMASZ NITRIBITT
21.30 – after party z DJ Endless

30 czerwca, sobota

12.00 – Start imprezy z DJ Endless
13.00 – MUZYCZNE SPOTKANIE DLA DZIECI Z ALICJĄ JANOSZ (acoustic stage)
15.00 – Anja Sei set 1 (acoustic stage)
16.00 – MUZYCZNE SPOTKANIE DLA DZIECI Z ALICJĄ JANOSZ (acoustic stage)
17.00 – ANJA SEI set 2 (acoustic stage)
19.00 – ANJA SEI set 3 (acoustic stage)
20.00 – after party z DJ Endless

1 lipca, niedziela

10.00 – Start imprezy z DJ Endless
11.00 – MUZYCZNE SPOTKANIE DLA DZIECI Z ALICJĄ JANOSZ
13.00 – Kuba Kesy set 1 (acoustic stage)
15.00 – MUZYCZNE SPOTKANIE DLA DZIECI Z ALICJĄ JANOSZ
17.00 – KUBA KĘSY set 2 (acoustic stage)
18.00 – DJ Endless


KONKURS

Przy okazji mojej współpracy z Gastro Miasto możecie zyskać również i Wy, bo otrzymałem 20 voucherów, każdy o wartości 30 zł, do wykorzystania podczas pierwszej edycji (29.06-1.07.2018). 

Co zrobić, aby wygrać jeden z dwudziestu voucherów na jedzenie w jednej z restauracji podczas Gastro Miasto? Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku (tutaj) wymienić nazwę restauracji spośród wystawców pierwszej edycji #GastroMiasto, w której chciałbyś zjeść najchętniej, z krótkim komentarzem dlaczego właśnie w tej.

Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę dwadzieścia, których autorzy otrzymają vouchery do wykorzystania w trakcie pierwszego weekendu z Gastro Miasto

Konkurs trwa do godziny 8.00, w piątek 29.06.2018.

 

Total 8 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

3 KOMENTARZE

  1. Indie – mnogość barw, zapachów oraz intrygujących potraw.
    Lubię wyraziste smaki o bogatym aromacie, takich dań też poszukuje.
    Sądzę że je znajdę wybierając CURRY KARMA!
    Szykuje się niezwykłą wyprawa 😉

  2. Korea wygrała z Niemicami a ja z chęcią bym sprawdził czy koreańskie żebro od MO’JO SANDWICHES wygra ze mną 😉

  3. SeafoodBar&Market
    Ostatnio ciekawość była silniejsza niż Ja? i zasmakowalam żabich udek.-teraz swoją ciekawość ujażmiłabym zkosztowaniem ostrygi.?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły