11.9 C
Wrocław
środa, 19 marca, 2025

Co zjeść podczas #GastroMiasto (17-19.08) w Browarze Mieszczańskim

Pamiętam kiedy padł pomysł, aby stworzyć coś niezwykłego, co w późniejszym okresie przybrało realnych kształtów i otrzymało swoją nazwę. Gastro Miasto, bo o nim mowa, powoli staje się dojrzałą, dobrze kojarzoną we Wrocławiu imprezą. Przed nami już piąta edycja – Browar Mieszczański ponownie rozświetli się przez trzy weekendowe dni szerokimi uśmiechami, pysznym jedzeniem, smacznymi drinkami oraz smaczną zabawą. Przyznam, że za każdym razem tęsknię już za następną edycją, kiedy ledwie kończy się jedna. Gastro Miasto stało się imprezą, na której po prostu warto dobrze się bawić, jeść i spędzać czas. Wszystko zostało poukładane organizacyjnie, co dwa tygodnie pojawia się ciekawy zestaw knajpek, a i niemęcząca muzyka robi świetną robotę. Brzmi to trochę jak laurka, ale uważam, że za dobre rzeczy należy chwalić, a organizatorzy #GastroMiasto na ten moment spisali się na medal. Nie przedłużając – wpadajcie na Gastro Miasto, bawcie się i chillujcie. No i jedzcie, bo będzie dużo dobrego. A o tym co warto zjeść, poczytacie poniżej.

Więcej na temat samej imprezy dowiecie się tutaj i tutaj, natomiast Gastro Miasto 5 rusza w piątek o 17, a w sobotę i niedzielę zjeść i chillować się będzie można od 12. Co działo się na pierwszej edycji, możecie dowiedzieć się z tego tekstu.

LEGENDA:

  • danie wege
  • danie dla dzieci

SeaFood Bar&Market

#owocemorza #ostrygi #kanapki

Menu:

  • kanapka z ośmiornicą w bułce maślanej z sosem mango-chili
  • ostrygi francuskie z salsą na bazie cytrusów i miętą
  • krewetki w tempurze 2 lub 4 sztuki
  • lobster roll z homarem i krewetkami

Tacos Locos

#texmex #burrito

  • Burrito z szarpanym kurczakiem
  • Burrito chilli con carne
  • Burrito sin carne 
  • Burrito dla dzieci z kurczakiem 
  • Nachos topos

Yemsetu

#banhmi #ramen

  • ramen
  • banh mi z boczkiem pieczonym
  • banh mi z kurczakiem
  • banh mi wege z marynowanym tofu
  • szaszłyk z serc

Cuda na kiju

#szaszłyki

  • WĄTRÓBKA SEZAMOWA 14 zł
    wątróbka drobiowa, sos sojowy, olej sezamowy, miód, groszek zielony, mięta, cytryna, sezam czarny i biały
  • UDKO ORIENT 18 zł
    udko trybowane, sambal, sos ostrygowy, czosnek, trawa cytrynowa, śliwka węgierka, ocet ryżowy, chili, miód, limonka, szczypior, ciecierzyca, kolendra, mleko kokosowe, olej sezamowy
  • KURA MAŁY SZCZAWIK 14ZŁ / KURA DUŻY SZCZAWIK 18 ZŁ
    pierś z kurczaka, szczaw, migdały, pietruszka, ciecierzyca, mleko kokosowe, żurawina, olej sezamowy, masło orzechowe
  • SŁODKIE SERCE 14 ZŁ
    serduszka drobiowe, ocet ciemny ryżowy, ciemny sos sojowy, chili, miód, czosnek, kukurydza, imbir, kurkuma

KRASNOLÓD

#lody

Smaki:

  • belgijska czekolada
  • śmietanka
  • mango marakuja

Pampooch

#pampuchy

  • PULLED PORK / SOS BBQ / SAŁATA / OGÓREK KONSERWOWY / PRAŻONA CEBULKA (18 zł)
  • JAMAICAN JERK CHICKEN / SOS JOGURTOWY Z ANANASEM I KOLENDRĄ / POMIDOR / DYMKA (18 zł)
  • OZÓR / SOS CHRZANOWO-MUSZTARDOWY / PIKLOWANA CZERWONA CEBULA (18 zł)
  • NA SŁODKO / SOS OWOCOWY (15 zł)

Buła, schab i krab – WPK & Krystian Skwierz

#schab #krab

  • buła / schab w panko / hoisin / kimchi / sos curry / kolendra
  • buła / soft shell blue crab w panko / sos curry / jabłko / kimchi / kolendra

Grabtogo

#panini

  • Panini chrupiąca rybka
    Panierowany filet z miruny/ sos na bazie curry/ koperek / blanszowany jarmuż/ pikle/ ser holenderski/
  • Panini pieczona kura
    Wolno pieczona kura/ sos majo z pietruszką/ chrupiący bekon/ ser szwajcar/parmezan/ sałata rzymska/ rukola
  • Panini vege camembert
    Ser camembert/ pesto pietruszkowe/ powidła z szalotek/ zielone jabłko/ prażone pestki dyni /rukola/
  • Piadina marinara
    sos marinara/ salami picante/ bekon/ czarne oliwki/ świeża bazylia/ mozarella/ parmezan
  • Piadina vege
    Kozi serek/ ricotta/ konfitowane pomidorki/ orzeszki piniowe/ rukola/ mozarella

Wartburger

#burgery

  • Serburg: mięcho, cheddar, korniszon, cebula, pomidor, majonez, ketchup, sałata lodowa
  • Pulled Beefer: szarpana wołowina, topping z jabłuszka granny smith i pora, podwójny cheddar, sos spicy lemon majo, roszponka
  • Baca Wege: wędzony ser, czerwona cebula, konfitura żurawinowa, sos musztardowo-miodowy, rukola
  • El Burgerro: mięcho, nachosy, chorizo, cheddar, guacamole, piklowana czerwona cebula, meksykańska salsa pomidorowa, roszponka

Plastrami

#pastrami

Menu:

  • Ruben – kapusta kiszona, cheddar, wołowina, sos rosyjski
  • Kovalski – sos musztardowy, rukola, pikle wołowina.
  • Pulled joe – szarpana wieprzowina, coleslaw mango, sos BBq, czerwona cebula / duża 26 zł, mała 14 zł

Legal Cakes

#bezglutenu #wegańskie

  • Naleśniki z mąki kasztanowej z kremem czekoladowo-orzechowym i twarożkiem waniliowym, z bananem i polewą czekoladową – 18 zł
  • Gofr z boczkiem, jajkiem, awokado i syropem klonowym – 24 zł
  • Pizza z batata z serem żółtym bez laktozy, chorizo, pomidorkami, rukola + sos pomidorowy – 25 zł
  • Dla dzieci/wegańskie – mini gofr z tapioki i nasion chia z pudrem z erytrolu, owocami i polewą. – 15 zł

Głodne Wilki

#kanapki

Menu:

  • Gazpacho 10 zł
  • Meksykański bulion limonkowy z kurczakiem, kolendrą i czerwoną cebulką 10 zł
  • Bagieta z grillowaną karkówką, przygotowaną metodą SOUS VIDE, sos własny, szczypior, ser PORTER cheddar, korniszon i w gratisie chips z młodych ziemniaków 14/25 zł
  • Grillowane żeberka sous vide, kukurydza, słodko-kwaśna glazura, chipsy z młodych ziemniaków, małosolny ogórek 14/25 zł
  • BROWNIE w cenie 10 zł

Lady’s food truck

#naleśniki

Chingu – Korean BBQ (tylko piątek i sobota)

#koreańska

Menu:

  • kubełek z wołowiną bulgogi (porcja standarowa 24 zł/porcja degustacyjna 14 zł)
  • kubełek z wieprzowiną Jeyukbokkeum (22/12)
  • kubełek z kurczakiem à la Yangnyeom (21/11)
  • jajangmyeon – wersja wegetariańska/ dla dzieci
    Makaron ryżowy w paście z czarnej fasoli podawany z warzywami – cukinią, cebulą, marchewką, ziemniakiem. (17/9)

Kartel

#texmex

  • quesadilla wege – pszenny placek tortilla, pasta z cieciorki,nachos, ser, pomidory, kolendra, papryka, kukurydza+śmietana cytrynowa
  • quesadilla z szarpaną wieprzowina – tortilla pszenna, wieprzowina, pasta z cieciorki, ser, nachos, kolendra +śmietana cytrynowa
  • tacos – tortilla z mąki z białej kukurydzy długo gotowana wieprzowina, ser, pomidory, śmietana cytrynowa, kolendra, cebula rzodkiewka
  • gotowana kukurydza

POTATY od Taty. Świeże chipsy rzemieślnicze

#chipsydomowe

  • chipsy przygotowywane bez ulepszaczy

Hortyca

#ukraina

  • Szaszłyk z wieprzowiną z lawaszem
  • Płow z wieprzowiną
  • Okroszka z ajranem – ukraiński chłodnik
  • Napój : ajran
  • Serniczki ukraińskie

American Grilled Cheese

#tosty

Petits Fours

#słodkości

  • rzemieślnicze makaroniki w kilku smakach i kolorach
  • torciki bezowe
  • ptysie

Tradycyjnie za piwo odpowiada ekipa browaru WBrew, mocnymi alkoholami zajmie się Rumbar.


GASTRO MIASTO – czwarty weekend

17-19 sierpnia 2018

Godziny otwarcia: 
Piątek: 17.00 – 1.00
Sobota: 12.00 – 1.00
Niedziela: 12.00 – 20.00

Wydarzenie na FB


KONKURS

Przy okazji mojej współpracy z Gastro Miasto możecie zyskać również i Wy, bo otrzymałem 12 voucherów, każdy o wartości 30 zł, do wykorzystania podczas piątej edycji (17-19.8.2018).

Co zrobić, aby wygrać jeden z dwunastu voucherów na jedzenie w jednej z restauracji podczas Gastro Miasto? Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku (tutaj) wymienić nazwę restauracji spośród wystawców piątej edycji #GastroMiasto, w której chciałbyś zjeść najchętniej, z krótkim komentarzem dlaczego właśnie w tej.

Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę dwanaście, których autorzy otrzymają vouchery do wykorzystania w trakcie piątego weekendu z Gastro Miasto

Konkurs trwa do godziny 8.00 w piątek 17 lipca 2018


Mam dla Was również konkurs numer dwa. Gastro Miasto to nie tylko rozrywka, ale i edukacja prowadzona w Studio Kulinarnym Browar Mieszczański. I właśnie na warsztaty podczas #GastroMiasto mam cztery podwójne vouchery. 

Co zrobić, aby wygrać jeden z z czterech podwójnych voucherów na warsztaty podczas Gastro Miasto? Analogicznie do sytuacji z jedzeniem, wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku (tutaj) wpisać nazwę warsztatów z listy poniżej, w których chcielibyście wziąć udział Wy lub Wasze dzieci. Wyniki ogłoszę w piątek 17 sierpnia w okolicach południa.

2 x  19.08.2018 r. (niedziela), godz. 15.00 – sałatka z kaczką dla dorosłych

2 x  19.08.2018 r. (niedziela), godz. 12.00 – pancakes dla dzieci

2 x  18.08.2018 r. (sobota), godz. 12.00 – chaczapuri dla dzieci

2 x  18.08.2018 r. (sobota), godz. 15.00 – chaczapuri dla dzieci
Total 5 Votes
1

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

1 KOMENTARZ

  1. Piotrek, jest w tekście błąd odnośnie opisu jednego dania z Legal Cakes Wrocław.

    Pizza z batata z serem żółtym bez laktozy, chorizo, pomidorkami, rukola + sos pomidorowy – 25 zł

    Raczej z tym Czorizo to nie jest Wege 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły