Choć pogoda za oknem niespecjalna, imprezy plenerowe we Wrocławiu mają się dobrze nawet w październiku. Tym razem stolica Dolnego Śląska pachnieć będzie azjatyckimi aromatami i dobrym piwem, a dwa eko bazary zadebiutują w nowych lokalizacjach.
Oktoberfest Alternative vol. 2
Paczkowska 26, 5-6 października | FB
Bawaria i całe Niemcy mają swój Oktoberfest znany na całym świecie, Wrocław po raz drugi ma swój kameralny festiwal ze zdecydowanie lepszym piwem, aniżeli u naszych zachodnich sąsiadów. Na Paczkowskiej pojawi się 17 dolnośląskich browarów rzemieślniczych, a w ich towarzystwie bardzo udane ekipy jedzeniowe – Yemsetu, Broar Stu Mostów i American Burger 66. Szykuje się niezwykle interesująca, dwudniowa impreza.
Lista browarów:
Browar Stu Mostów | Browar Solipiwko | Warsztat Piwowarski | Browar Wielka Wyspa | Browar Profesja | Browar wBrew | Browar Świdnica | Browar Cztery Ściany | Pivovsky | Browar Sabotaż | Browar Widawa | Restauracja Złoty Pies | Browar Caminus | Piwo Sowie | Brewicz Browar i Restauracja | Browar Nepomucen
Wrocław StrEAT vol. 8 – AZJA Street Food Festiwal
6-7 października, Zajezdnia Dąbie | FB
Zajezdnia Dąbie na dwa dni przemieni się w małą Azję. 25 streetfoodowych wystawców przygotuje dania w klimatach większości azjatyckich kuchni narodowych. Będzie Korea, Japonia, Wietnam, Tajlandia, Indie oraz kuchnia fusion. Szykuje się niezła uczta, serwowana przez wystawców z Wrocławia i całej Polski.
Lista wystawców:
Babcha Korea | Chingu – Korean BBQ | Cudo Kombucha Tea | Curry Karma | HulThai | Kame | Let’s Talk Caffe | Masittā Korea food | Miseczka C | mobiCafé – coffee is coming. | Momo-Smak Kuchnia Azjatycka | my’o’tai | Okonomiyaki | Ottomańska Pokusa | pan.puh | Pitaya | Rabarbar | ROTI FoodTruck | Smak Obfitości | Sushi Kushi Wrocław Psie Pole | SushiTruck | Tentego food & drinks | The Dumplings food truck | TOSTruck- wgryź się | Veggie | ZjemBao
Pieczemy najdłuższą śląską drożdżówkę + start drugiego Wrocławskiego Bazaru Smakoszy
Tęczowa 79, 6 października, 11.00 | FB
Wrocławski Bazar Smakoszy po sukcesie lokalizacji na Hubach, startuje z drugą miejscówką, na ulicy Tęczowej. Bazar na Tęczowej odbywać się będzie w każdą sobotę od 10 do 15, a do dyspozycji gości pozostaną wystawcy z eko produktami – warzywami, owocami, mięsem, produktami gotowymi. W trakcie premierowego Bazaru Smakoszy duet Joanna Aniszczyk i Grzegorz Sobel organizują event – Pieczemy najdłuższą śląską drożdżówkę, w trakcie którego znany z zamiłowania do tradycyjnej kuchni doktor poprowadzi prelekcję na temat głównego zagadnienia dnia, a następnie upieczona zostanie Śląska Drożdżówka z cynamonową kruszonką pieczona według dawnego przepisu.
THE WORLD OF MASTERS
5 października, 19.00, Zamek Topacz | FB
Zamek Topacz kolejny raz organizuje interesujące wydarzenie kulinarne z najwyższej półki. Tym razem będzie to kolacja The world of masters przygotowana w kooperacji trzech Szefów Kuchni – Andrea Bertona, współwlaścicela dwóch restauracji z gwiazdkami Michelin, Andrea Camastrę z warszawskiego Senses oraz gospodarza, Rafała Borysa z restauracji w Zamku Topacz.