Tegoroczna Majówka potrwa nie trzy, a pięć dni, a to z racji na to, że pierwszy dzień maja przypada na środę. W pięć dni można zrobić całkiem sporo, postanowiłem więc przedstawić Wam kilka najciekawszych pomysłów na to, jak spędzić ten okres smacznie, kulinarnie i we Wrocławiu lub okolicach. Udanej zabawy!
ŻAR WINO – Wino i Kuchnia Ognia
Winnica Agat, Sokołowiec 113, 3-4 maja | FB
To opcja, którą wybraliśmy razem z rodzinką. Żar Wino to cykliczna akcja, mająca się odbywać dwa razy w miesiącu aż do października w dwóch winnicach – Agat i Moderna. Pierwsza, majówkowa impreza będzie mieć miejsce w Winnicy Agat położonej w Krainie Wygasłych Wulkanów, na stoku wygasłego wulkanu. Żar Wino ma łączyć dwie pasje – gotowanie na żywym ogniu wrocławskiego Szefa Kuchni, Piotra Andruszko oraz winiarstwo właścicieli obu winnic. Z jednej strony to szansa na zjedzenie czegoś ekstra i spróbowanie lokalnych win, z drugiej po prostu możliwość spędzenia czasu w pięknym miejscu, na łonie natury, niedaleko Wrocławia. Do zobaczenia!
Menu:
WINO
- Rondo 2017 czerwone wytrawne
- Cabernet Cortis 2017 czerwone wytrawne
- Johanniter 2017 białe wytrawne
- Johanniter 2018 białe półsłodkie
- Cabernet Cortis 2018 różowe słodkie
KUCHNIA
- Wołowy Hunger Steak | masło z polnymi ziołami | sałatka z nowalijek z wędzonym dresingeim
* hunger stek to mało popularny kawałek wołowiny dorównujący delikatnością polędwicy, a przewyższający ją smakiem - Schab wieprzowy z kością i warstwą tłuszczu | ziemniak z ogniska | sałatka z marynowanej cukinii – z piwnicy Winnicy Agat
- Palony pomidor na chlebie | kozi twaróg | sardela | młody szczypior
- Seler pieczony w popiele | pesto z czosnku niedźwiedziego
- Zupa z palonej cebuli | ocet malinowy
Huczne otwarcie Nocnego Targu we Wrocławiu!
Tęczowa 65, od 1 do 5 maja | FB
Wrocławianie nie powinni narzekać na brak imprez plenerowych w tym roku. Ponownie startuje Gastro Miasto, pojawią się Gastro Nocki, sporo imprez organizowanych jest w Czasoprzestrzeni, a już od pierwszego maja na Tęczowej melduje się Nocny Targ. Pomiędzy industrialnymi przemysłowymi przestrzeniami rozstawione zostaną stoiska restauracji, food trucki, bary, a także scena, na której odbywać się będą koncerty i występy standuperów. Standardowo impreza odbywać się będzie co tydzień, od czwartku do niedzieli.
Kto pojawi się na Nocnym Targu:
Chingu – Korean BBQ | Double Decker Bar | Frytki z Tytki | Hola – Burrito & Taco | HulThai | KRASNOLÓD | Krowarzywa | Momo-Smak Kuchnia Azjatycka | NIENAŻARTY | osiem misek | PAMPA empanadas | Surf Acai | TOSTruck- wgryź się | Wyłowione | Zdrowsze Bistro FitBabki
Wielka Majówka na Partynicach
Zwycięska 2, od 1 do 3 maja | FB
Kolejna już edycja Majówki przy Torze Wyścigów Konnych na Partynicach. Impreza ma charakter raczej festynowy, pojawia się sporo stoisk z rękodziełem, lokalni producenci żywności, a także kilka stoisk jedzeniowych,w tym dobrze znany Chingu Korean BBQ. Jeśli nie macie ochoty wyjeżdżać z miasta, a zależy Wam na spędzeniu czasu pośród zieleni, Majówka na Partynicach powinna być dobrym rozwiązaniem.
Majówkowe grillowanie w Winnicy Jaworek
Winnica Jaworek, Miękinia, Kościuszki 48 a, od 1 do 4 maja | FB
Jeszcze jedna impreza w Winnicy, tym razem jeszcze bliżej miasta. Przez cztery dni w Winnicy Jaworek odbywać się będą regularne degustacje, zwiedzanie terenu winnicy, a 1 i 3 maja pojawią się atrakcje dla dzieci. Nie zabraknie również jedzenia, a w specjalnym menu grillowym m.in. Pstrąg w liściach winogron, szaszłyk z serem halloumi i figami, szaszłyki jagnięce w miętowym jogurcie, burger wołowy w czarnej bułce, czy polędwiczki wieprzowe w boczku.
Indyjski festiwal jedzenia – jesz ile chcesz!
Thali Garden, Ruska 18, od 1 do 3 maja | FB
Ekspancji Thali na Wrocław ciąg dalszy. W ich nowym lokalu – Thali Garden, przez całą Majówkę będziecie mogli wziąć udział w Indyjskim Festiwalu jedzenia, polegającym na tym, że po wniesieniu opłaty w wysokości 60 zł, możecie jeść wszystko czego zapragniecie, bez ograniczeń.
Majówka ze szparagami w Petits Fours Cafe
Sienkiewicza 30 d, od 1 do 5 maja | FB
Popularna ostatnio kawiarnia Petits Fours Cafe rusza z kolejną akcją weekendową, tym razem mocno sezonową, związaną ze szparagami. Na okres Majówki do menu wchodzą trzy specjalne pozycje z uwielbianym przez wielu warzywem.
Menu:
- Szparagi zielone na brioszce z jajkiem poszetowym, sosem holenderskim i prosciutto.
- Krem z białych szparagów z oliwą truflowa, jarmużem prażonym, chrupiącym boczkiem, z jabłkiem.
- Sałatka ze szparagami, awokado, jajkiem w panko i dymką.