Nowe restauracje we Wrocławiu – grudzień 2016


Ostatnie zestawienie dotyczące nowo otwartych knajpek w tym roku. Ostatnie, więc na początek liczby. W grudniu otworzyło się 19 nowych miejsc, a co łącznie z pozostałymi miesiącami dało 231 nowych pozycji na wrocławskim rynku gastronomicznym. 231! Kawiarni, barów, restauracji i food trucków. Ufff, sporo tego.

2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015| kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015| sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016

NANAN – do tej pory we Wrocławiu brakowało cukierni z prawdziwego zdarzenia, ale oto właśnie na początku grudnia powstała, i to taka przez duże C. Nanan to jednak nie cukiernia z wuzetkami, wystawnymi tortami i sernikami. Powstające na miejscu mini desery to małe dzieła sztuki – zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku. Obowiązkowy przystanek dla wszystkich miłośników słodkości.

Kotlarska 32 | FB | wroclovefood.pl | relacja na WPK

Pan Fisz – do tej pory wrocławskie bary, specjalizujące się w wyspiarskim specjale – fish&chips, nie miały szczęścia i dość szybko się zamykały. Nie wiadomo czy restaurację Pan Fisz czeka podobny los, ale początek jest obiecujący. Krótkie menu, dobra ryba, krojone na miejscu frytki, a także ciekawe dania spoza kręgu ryby w panierce.

Horbaczewskiego 29 D | FBrelacja na WPK

Akademia Kuraszków – nowoczesne gospodarstwo agroturystyczne, połączone m.in. z akademią konną oraz dopiero co otwartą niewielką restauracją, której szefuje znany wcześniej m.in. z Manufaktury Smaku – Marcin Kurzawa. Do odwiedzin zachęca na pewno piękne otoczenie, a także niewielka – 30 km – odległość od Wrocławia. W restauracyjnym menu pojawiają się przede wszystkim lokalne i sezonowe produkty, ubrane w nowoczesne szaty, a tuż obok nich klasyka, jak choćby lepione na miejscu pierogi.

Kuraszków, Jesionowa 9 | FB

Pizzeria Bube – drugi lokal pizzerii prowadzonej przez włoską rodzinę. Po sukcesie pierwszego, na Hallera, tym razem przyszła kolej na podbicie centrum miasta.

Św. Antoniego 18-20 | FB | wroclovefood.pl

Karmnik – restauracja, która powstała na Nadodrzu w miejscu, gdzie wcześniej sporą popularność zyskała Dobra Karma. Karmnik ma coś wspólnego z poprzednimi najemcami, bo w menu także znajduje się pizza, ale ona stanowi jedynie dodatek. Codziennie od 9.00 na Cybulskiego można zjeść klasyczne, podstawowe, oparte głównie na jajkach, śniadania, a popołudniu, zmieniające się w cyklu tygodniowym lunche.

Cybulskiego 17 | FB

Chleboteka – kolejny ciekawy projekt, firmowany nazwiskiem Piotra Kucharskiego. Po Studiu Kulinarnym w Browarze Mieszczańskim, przyszła pora na piekarnię połączoną ze śniadaniownią w samym sercu miasta. Codziennie kupicie tu chleby wypiekane na zakwasie, a także zjecie kanapki, napijecie się ciepłego barszczu i przekąsicie paszteciki z różnym nadzieniem.

Ruska 64/65 | FB | wroclovefood.pl

Caffe Bohema – kawiarnia, która powstała dzięki… przechodniom ulicy Świdnickiej. Kiedy lokal był jeszcze do wynajęcia, na jego drzwiach pojawiła się karta z treścią: Drogi przechodniu, to ty możesz zdecydować….”. I to właśnie przechodnie zaproponowali ponad 100 różnego rodzaju działalności, z których najciekawszą okazała się Kawiarnia Bohema, będąca bliźniaczym lokalem kawiarni o tej samej nazwie z Cieplic. W menu znajdują się lodowe desery, domowe wypieki oraz kawa.

Świdnicka 22 a

Green Bus – szczerze trzymam kciuki za ekipę, która przeniosła się z food trucka stojącego naprzeciwko do lokalu niezwykle pechowego, na rogu Dubois. Green Bus to streetfoodowe wegańskie jedzenie, z umerami popisowymi – pizzą i hot dogami.

Dubois 2/1 a | FB | wroclovefood.pl

ETNO Cafe OVO – kolejna kawiarnia spod znaku ETNO Cafe, ale obok Okrąglaka, na pewno w najbardziej prestiżowej lokalizacji, w Hotelu OVO.

Podwale 83 | FB | wroclovefood.pl

Zielona Oliwka Kiełczów – właściciele Zielonej Oliwki z Karłowic na fali sukcesu pierwszego lokalu, postanowili otworzyć jeszcze jeden, tuż za granicami Wrocławia. Menu w dużej mierze jest zbieżne w obu miejscach, w Kiełczowie nie jest wypiekana pizza

Rzeczna 58, Kiełczów | FB | wroclovefood.pl

Pikafka – malutka kawiarenka, której właściciel najpierw startował w budce na przystanku tramwajowym na ul. Nowowiejskiej, a obecnie przeniósł się na Uniwersytet Przyrodniczy na wydział Weterynarii.

Norwida 31 | FB

W Starym Sadzie – miejsce bazujące na świeżych, sezonowych produktach, a menu opiera się na polskiej klasyce.

Klimasa 37 d/1 | FB

Ceregiele Cafe&Pub – kawiarnia, której powstanie wcześniej kompletnie mi umknęło. Rano napijecie się tutaj kawy, wieczorem można z kolei uzupełnić płyny dla dorosłych.

Rzeźnicza 2 | FB

Pizzeria Bari – jeszcze jedna pizzeria pod nasypem.

Bogusławskiego 34 | FB

Vis-à-vis – kolejne miejsce z własną piekarnią, gdzie można wpadać właściwie przez cały dzień – na śniadanie, lunch i kolację, a menu przestawia mieszankę polskiej i francuskiej myśli.

Piłsudskiego 54-56 | FB | wroclovefood.pl

Pomiędzy – jeszcze jedna kawiarnia w zestawieniu, tym razem na Nadodrzu.

Dubois 2 | FB

Bar Luksusowy – bar, który powstał w zastępstwie poprzedniego, który podawał domowe obiady. Bar Luksusowy ma podobne preferencje, ale od wejścia może nas odrzucić pseudo barejowy design z talerzami przykręconymi do stolika i łyżkami na łańcuchu.

Strzegomska 200 | FB

Korba Kuchnia – ciekawe miejsce w nowym biurowcu na Św. Mikołaja. Śniadania podawane są tu od siódmej rano, popołudniu następuje etap lunchowy, a wieczorem do gry dochodzą drinki i karta wieczorowa.

Św. Mikołaja 18-20 | FB | wroclovefood.pl | relacja na WPK

Warzywniak – wegańska restauracja na Grunwaldzie z bardzo niskimi cenami.

Pl. Grunwaldzki 18 | FB | wroclovefood.pl

Total 3 Votes
1

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments