Nowe restauracje we Wrocławiu – listopad 2015


Kontynuujemy prezentację nowo otwartych restauracji w stolicy Dolnego Śląska. Kolejny miesiąc za nami, kolejne nowe miejsca. Cieszy gastronomiczny rozwój Wrocławia.

Nowe restauracje we Wrocławiu – 2014

Nowe restauracje we Wrocławiu – styczeń i luty 2015

Nowe restauracje we Wrocławiu – marzec 2015

Nowe restauracje we Wrocławiu – kwiecień 2015

Nowe restauracje we Wrocławiu – maj 2015

Nowe restauracje we Wrocławiu – czerwiec 2015

Nowe restauracje we Wrocławiu – lipiec 2015

Najlepsze restauracje we Wrocławiu – sierpień 2015

Nowe restauracje we Wrocławiu – wrzesień 2015

Nowe restauracje we Wrocławiu – październik 2015

Monster Cook – malutki bar otwarty u podnóża akademika Uniwersytetu Przyrodniczego przez uczestnika ostatniej edycji Hell’s Kitchen – Mateusza Grzędzińskiego. Pomysł jest ciekawy, wykonanie też przyzwoite. Jednego tygodnia dania wzorowane na kuchni indyjskiej, drugiego meksykańskiej, a jeszcze innego chińskiej. Szybkie dania, ceny studenckie, no i dostępne w dowozie, jako alternatywa dla wszechobecnej pizzy.

IMG_1594

Olszewskiego 23 | FB

Shrimp House – prosty, a zarazem genialny koncept, w dodatku na rynku wrocławskim mocno innowacyjny. Mówiąc dosłownie – krewetkownia bez zawrotnych cen, z pomysłowym menu, no i prowadzona przez pomysłodawców Bratwurstów. Sukces gwarantowany.

FullSizeRender (1)

Św. Mikołaja 13 | FB | relacja na WPK

Restauracja Ceska – sieciowa restauracja, która w pół roku zyskała ogromną popularność w Warszawie. Czy uda się także we Wrocławiu? Prawdopodobieństwo powodzenia jest spore, bo wrocławianie uwielbiają smażony ser, czeskie piwo, a ogólnie gastronomia sąsiadów zza naszej południowej granicy należy do ulubionych. Problemem mogą okazać się jedynie dość wysokie ceny. Tatar za 42 zł, hmmm… 

Pizzeria Rino – wiem jedno – to kolejna pizzeria w tym mieście i jeszcze jeden lokal gastronomiczny na Nadodrzu. Póki co jednak, w internetach o Pizzerii Rino cisza.

Jedności Narodowej

La Paryżanka – kolejny element nowego wizerunku gastronomicznej strony Magnolii. La Paryżanka to naleśnikarnia z kilkudziesięcioma pozycjami w menu – naleśnikami na słodko, wytrawnymi oraz wegetariańskimi. Miejsce na pewno do sprawdzenia, przyjemna odmiana dla sporej ilości magnoliowych fastfoodów.

Legnicka 58 (Magnolia) | FB

Vivian Restaurant – miejsce aspirujące do miana drugiego Dinette. Restauracja mająca zaprzeczyć obiegowej opinii o tym, że w centrach handlowych nie da się dobrze zjeść. Po analizie menu stwierdzam, że w Vivian nie znaleziono jeszcze konkretnego pomysłu na kierunek działalności restauracji. Nazwa wskazuje na francuskie korzenie, natomiast kilka pozycji w karcie ewidentnie pachnie koniunkturalizmem, a najlepszym przykładem niech będzie burger z pulled pork. Cieszą opcję śniadaniowe, dostępne od godziny dziewiątej po 19 zł. Spora niepewność, ale mimo wszystko będę chciał sprawdzić.

Legnicka 58 (Magnolia) | FB

Browar Prost -browar rzemieślniczy, właściwie to restauracyjny, założony przez wrocławskiego przedsiębiorcę i fana piwa, Ryszarda Pachurę. Lokalizacja jest dość nietypowa, w bezpośrednim sąsiedztwie centrum Marino, krótko mówiąc – na totalnym odludziu. Ambitny pomysł, znajdujący swoje podłoże w piwnej rewolucji, aczkolwiek bez najpopularniejszych piw typu India Pale Ale, a z klasycznymi trunkami bawarskimi. 

Paprotna 4 | FB

Domino’s Pizza – pierwsza pizzeria we Wrocławiu i dwudziesta w Polsce, obecnej w 75 krajach na świecie sieci Domino’s. Domino’s słynie głównie z ekspresowej dostawy, z czym we Wrocławiu wiele pizzerii ma ciągle problemy.

Kościuszki 83-91

Bistro Leonardo – na pierwszy rzut oka – pewna zagadka, ale po głębszym zerknięciu kto stoi za tym projektem, można spodziewać się czegoś dobrego. Jedną z osób odpowiedzialnych za przygotowanie menu w Leonardo jest dobrze znany z Pappatore, utalentowany Krystian Skwierz. Karta może i bez wielkich fajerwerków, ale interesująca, klasyczna i niedroga. Do sprawdzenia.

Bulwar Dedala 20 A | FB

Qube mistrzowie social mediów i ortografii. To na ich Facebooku dowiecie się o możliwości zjedzenia na miejscu „…Placki ziemniaczanie…”, „…zupke Ogórkową…” czy choćby „…na Pierś z Indyka w cieście Czosnkowym z Frytkami Naturalnymi i surówką i Pyszny Kapuśniak z…” albo „…na Pyszny Barszczyk czerwony i Własno ręcznie lepione Pierogi…”. Czy ci ludzie mogą podawać dobre jedzenie?!

Ruska 65 | FB

Loveatmała trójmiejska sieciówka, która znad morza przywędrowała do Wrocławia i zaparkowała tuż naprzeciwko baru Miś. Kawiarnia nastawiona na studentów, z bardzo niskimi cenami, makaronami, sałatkami, zupami i tartami w menu. Opcje zarówno mięsne, jak i wegetariańskie oraz bezglutenowe. Potencjał w mieście studenckim właściwie nieograniczony.

Kuźnicza | FB

Wok InŻeby się nie powtarzać, zacytuję wstęp z relacji: „Wok In to dość ciekawy koncept. Azjatycki bar, ale nietypowy, bez tysiąca dań do wyboru. Pomysł jest prosty – wybieramy sobie składniki w pięciu kolejnych krokach. Na pierwszy ogień idzie rodzaj sosu spośród pięciu różnych. Następnie decydujemy czy nasza miska zawierać będzie mięso czy tofu lub krewetki, a zaraz potem dokładamy jeden z czterech makaronów lub ryż, a na samym końcu cztery dowolne warzywa i jeden dodatek. Sporo zabawy, ale jeśli jesteśmy wybredni, mamy możliwość skomponowania własnej ciekawej potrawy, która jednak zazwyczaj ma niewiele wspólnego z ogólnie znanymi azjatyckimi daniami.

IMG_1791

Sukiennice 1-2/1 A | FB | relacja na WPK

Green Busnie mogło zabraknąć w tym zestawieniu food trucka. Green Bus serwuje wegetariańską i wegańską pizzę, ale nie tylko, bo w menu znajdują się także burgery wege. Na co dzień stacjonuje tuż przy Cafe Kawalerka

Polaka 10 | FB

moosli breakfast&coffee – nowinka znajdująca się tuż przy Hali Targowej. To tutaj zjecie na miejscu lub zabierzecie na wynos ciekawie skomponowane musli oraz gorącą kawę.

Piaskowa 5/1 A | FB

 

 

Total 1 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments