fbpx
11.1 C
Wrocław
środa, 28 września, 2022

Madagaskar, czyli jak łatwo zepsuć jedzenie sosem

Do odwiedzenia Madagaskaru już od dłuższego czasu namawiało mnie spore grono czytelników bloga. Kilka osób wspominało nawet o najlepszym kebabie we Wrocławiu. Zazwyczaj było jednak nie po drodze, więc i długo nie było mi dane spróbować ich jedzenia. W końcu jednak do podróży w tamte rejony zmusiła mnie praca, dzięki czemu dwukrotnie odwiedziłem Halę Targową Tęcza, w której znajduje się ów bar. Wcześniej opisałem wam zlokalizowaną obok Pizzamobile.

Menu_2014

Ceny raczej dość standardowe, bez przegięć. Sam lokal położony jest przy jednym z wejść do Hali Tęcza. Ogólnie wielkiego szału nie ma, kilka stolików, przyciemnione światło i centralnie umiejscowiony bar. Na piecu opieka się jedno mięso. Właśnie, mięso. Przed zamówieniem podpytałem jakie mięso jest podawane. Okazuje się, że mielone cielęco-indycze.

Za pierwszym razem zamówiłem małą tortillę z mięsem za 12,50 zł. Cena wydała mi się nieco zawyżona, ale kiedy zobaczyłem wielkość tortilli, szybko zmieniłem zdanie. Obsługa działa sprawnie, trzy osoby non stop obsługują i przygotowują dania, dzięki czemu swoje zamówienie otrzymałem po może 3-4 minutach.

Mięso zostało ścięte bezpośrednio przed podaniem, a spore, pozytywne wrażenie wywarły na mnie surówki, które wyglądały niezwykle świeżo i apetycznie, co niestety nie jest standardem we wszystkich barach z kebabami. Poprosiłem jednak tylko o białą kapustę, która jest moim ulubionym kebabowym dodatkiem, a także sos ostry.

madagaskar 5 madagaskar 6 madagaskar 7

Na pierwszy rzut oka wydawało mi się – zresztą słusznie, że kapusty jest za dużo. Przykryła nieco i tak sporą ilość ściętego mięsa. Ostry sos przebijał się tylko momentami, ale ostry specjalnie nie był. Ogólnie jednak tortilla wypadła na plus, jako niezła przekąska do wzięcia w rękę, na szybko. Lekko stłumione mięso jest i tak dość wyraziste i całkiem smaczne. Więcej o jego smaku mogłem dowiedzieć się za drugim razem, kiedy zdecydowałem się na zjedzenie na miejscu dużego zestawu kebab z frytkami w cenie 20,70 zł.

Proces przygotowania podobny jak przy tortilli, mięso ścinane na bieżąco, do tego surówki, a całość została zalana sosem.

madagaskar 1

madagaskar 2 madagaskar 3 madagaskar 4

Użyte przeze mnie stwierdzenie „zalane sosem” nie jest przypadkowe. Całość po prostu pływała w rzekomo czosnkowym sosie, uratowały się jedynie frytki. Najbardziej oberwało się surówce z białej kapusty, uratowałem także nieco mięsa spod spodu. Pal sześć gdyby to był smaczny, orzeźwiający, robiony na miejscu i smakujący faktycznie czosnkiem sos. Niestety, w zamian otrzymujemy prawdopodobnie tego gotowca z Fanexu.

sos-czosnkowy-z-ziolami-wloskimi-950g

 

Cholernie ciężki, majonezowy i zamulający, kompletnie bezsmakowy. Jeśli ktoś lubi, ok, ale zalewanie kebaba czymś takim jest rzeczą, która niezmiernie mnie wkurza, od zawsze. Oczywiście, można wziąć sos na talerzyku obok, ale to dalej będzie ten sam sos.

Nic to, wydobyłem kilka nietkniętych sosem kawałków mięsa i faktycznie, okazało się całkiem niezłe. Nie tak szałowe jak to pisało kilka osób w komentarzach, ale niezłe. Dobrze doprawione, soczyste, ale i dość mocno przypieczone. Frytki z mrożonki, ale ja raczej nie mam z tym problemu, więc ok. Białą kapustę zalano mi w całości czymś podobnym do sosu czosnkowego, więc sobie odpuściłem, bo nie przepadam za zupą majonezowo-kapuścianą.

Z takimi miejscami jak Madagaskar mam cholerny problem. Niby mięso jest przyzwoite, obsługa naprawdę miła, ale te sosy niszczą wszystko. Pisaliście mi, że sosy to bardzo mocny punkt Madagaskaru, bo są robione na miejscu. Skąd te informacje, nie wiem, ale w kilku miejscach w życiu jadłem, pracowałem też w tego typu gastronomiach, więc potrafię rozróżnić sztuczny sos od własnoręcznie wykonanego.

Jeśli zdarzy mi się wrócić do Madagaskaru, to raczej na tortillę. Zestaw radzę zamawiać bez ciężkiego sosu.

Madagaskar 

Bajana 1, Hala Targowa Tęcza

www.madagaskar-net.pl

Total 13 Votes
9

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

11 KOMENTARZE

  1. Dziękujemy za konstruktywną krytykę, musimy jednak zdementować Pana zdanie, że sosy są kupowane i że to Fanex. Jesteśmy firmą rodzinną i nie możemy sobie pozwolić na złą jakość produktów. Sosy robimy sami, codziennie, a bazą do sosów jest majonez, jogurt,ketchup i musztarda. Nie ma takiej możliwości, że są tłuste, a szczególnie czosnkowy, bo jest to mieszanka sosu majonezowego 30% i jogurtu 3,5%.
    Jeśli Pan nie wierzy, zapraszamy na nasze zaplecze ok. 11-tej, zobaczy Pan produkcję.
    Oczywiście naszych gości nie zmuszamy do sosów, jak trzeba podajemy osobno w sosjerkach, proponujemy również smakowe oliwy przez nas robione ( nie gotowce) oraz nowość pesto zielone i czerwone z oliwą na sałatki.
    A jeśli chodzi o ilość kapusty w tortilli, to trzeba było powiedzieć, że chce Pan mało.
    Nami rządzą goście, a nie my gośćmi.
    Dziękujemy, że zadał Pan sobie tyle trudu i umieścił nasze menu.
    Pozdrawiamy
    Zapraszamy
    ZAŁOGA MADAGASKARU

    • Dzięki za odpowiedź, szanuję to. Co do tego, że sosy są tłuste, trochę niejako przyznajecie się na swojej stronie, gdzie można znaleźć tai cytat: „Do sosów, które dla niektórych mogą być zbyt ciężkie nie zmuszamy.” Sos majonezowy 30% chyba jednak świadczy o tym, że nieco tłusty to on jest:)

  2. mi smakuje bardzo madagaskar jestem jego fanem od kilku lat kiedy pzyprowadzałem tam znajomych nie zdazylo mi sie by komus nie smakowało, sos ostry jest sosem ostrym nie mowie tego iz mam wrazliwe podniebienie gdyz iz pracujac w gastronomi jadałem papryczki jalapenko ze smakiem same bez dodatków wiec moge stwierdzic że sos w barze w.w. jest ostry. porcje są ogromne frytki smaczne i swieze raz zdazylo mi sie trafić na frytki stare biorąc na wynos jedzenie co bylo dla mnie zaskoczeniem

  3. Jadłem tam wszystko i serdecznie polecam, kebab mieszanka cielęco indycza bardzo dobra, w porównaniu z”baraniną” w innych tego typu miejscach rewelacja, bardzo dobry ryż i pesto pomidorowe!

  4. Witam, niestety na Państwa nieszczęście Petra – gyros bardzo obniżyła swoje ceny. Teraz dużo moich znajomych chodzi właśnie tam. Można sobie sprawdzić, objętościowo jest też ok. Teraz pozostaje Państwa ruch…. wiadomo jaki….

  5. Madagaskar przepyszny, duża ilość sosu to właśnie jeden z atutów. W większości innych lokali wszystko jest po prostu suche i trudne do przełknięcia. Do Madagaskaru natomiast zawsze bardzo chętnie wracam. 🙂

  6. Powiem tak ostatnio bardzo sie pogorszyli z jakością przygotowanych potraw. Chleb w kebabie mam wrażenie jest gumiasty ( mowie ostatnich kilka razy taki mialem… kiedys bylo inaczej) nie mowiac juz o zalewaniu sosami calej potrawy co autor raczy juz opisac. Kilku moich znajomych rowniez zgadza sie ze ostanimi czasy mocno obnizyli loty. Zaczalem sie teraz stolowac w Petrze na legnickiej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły