Jak ciężkim tematem we Wrocławiu jest dobre jedzenie na dowóz pisałem już kilka razy. Natomiast zamówienie dobrego jedzenia, zresztą nie tylko z dowozem, na Zakrzowie graniczy właściwie z cudem. Kebab i pizza, oto główne wybory. Na szczęście jest piątek, leniwy wieczór i mamy ochotę na leniwe jedzenie, niekoniecznie spod znaku tych bardziej ambitnych. Przeglądamy PizzaPortal.pl, sprawdzamy, które restauracje/pizzerie dowożą wieczorem na naszą i decydujemy się na nieznaną dotąd Pizzerię Messina z ulicy Strachocińskiej.
Oferta Messiny nie ogranicza się jedynie do pizzy. Znajdują się w niej m.in. makarony, tortille, kanapki pannini oraz calzone. Wybieramy jednak dwie pizze, płacimy przez internet, a naszym oczom w aplikacji PizzaPortal.pl ukazuje się czas oczekiwania – jedna godzina i piętnaście minut, czyli bez tragedii, biorąc pod uwagę, że to piątkowy wieczór.
Dostawca przyjeżdża trochę spóźniony, na szczęście pizza nie wygląda na taką, która krążyła pół godziny wraz z innymi zamówieniami. Dociera ciepła, zapakowana w dedykowane pudełko.
Jako pierwsza na talerzach ląduje Crudo e Rucola na cienkim cieście za 31 zł. Jeśli miałaby stanowić posiłek dla jednej osoby, to porcja jest zdecydowanie nie do przejedzenia. Jako że wpadli znajomi, połówka pizzy spokojnie wystarczyła dla jednej osoby.
Cienkie, jeszcze chrupiące – zwłaszcza na rantach – ciasto, idealnie balansujące pomiędzy nie za grubym a nie za cienkim, które mogłoby namoknąć podczas dowozu i stracić większość swoich walorów. Na górze parmezan, szynka parmeńska i rukola. Aha, no i sos pomidorowy, bardzo neutralny, delikatny, tak jak lubię. Niezwykle cienko skrojona szynka w połączeniu z parmezanem nadaje pizzy ostatecznego, słodko-wytrawnego sznytu.
Druga wybrana przez nas pozycja to klasyczna margherita (19 zł). Z tym samym, cieniutkim, wypełnionym pęcherzykami powietrza ciastem oraz sporą ilością sera. Właśnie do sera nieco bym się przyczepił. Ten z margherity jest trochę za ciężki. Proponowałbym małą zamianę lub po prostu dodawanie go mniej.
Oczywiście, Pizzeria Messina to nie są wyżyny spośród wrocławskich pizzerii, ale taki spokojny środek, bez wielkich wpadek. To restauracja dowożąca naprawdę zjadliwą pizzę na nieprzesadnie grubym cieście i z przyzwoitymi składnikami. Dla mieszkańców Zakrzowa – jak znalazł.
Ristorante Pizzeria Messina
pizzaportal.pl/ristorante-pizzeria-messina
Wpis powstał we współpracy z marką PizzaPortal.pl w ramach akcji „Jedzenie na dowóz”. Więcej o samej akcji przeczytacie tutaj. Jeszcze przed świętami na PizzaPortal.pl możecie wygrać sporo ciekawych nagród.
mozarella w plasterkach, która włoska pizzeria pozwoliłaby na coś takiego? ciasto ciut za grube, więdnie w dłoni…nie polecam jesli chcecie zjesć włoską pizzę. Smak jest dobry.
coś się zmienło:(