15 C
Wrocław
niedziela, 19 maja, 2024

Menu WROCŁAW RESTAURANT WEEK – La Folie

Przed nami ostatnie chwile przed rozpoczęciem festiwalu Restaurant Week, który startuje już pierwszego kwietnia. Teraz czas na święta, a po nich prawdziwa uczta dla fanów dobrego jedzenia. Od jakiegoś czasu przedstawiam Wam najciekawsze menu zaproponowane przez restauracje biorące udział w imprezie. W sumie, w trzeciej wrocławskiej odsłonie największego festiwalu kulinarnego w kraju udział wezmą 22 restauracje ze stolicy Dolnego Śląska, wśród nich m.in. Restauracja Patio, Pappatore, Włoszczyzna, Alyki, Villa Bianco Steak&Lobster i Brasserie 27. Te, o których pisałem już wcześniej. Dzisiaj z kolei restauracja La Folie.

12803209_1294998853850785_1136593879927551592_n

MENU RESTAURACJI LA FOLIE

Przystawka

Tatar krab/briosza/curry/sos keftero/ciasto kataifi

Danie główne

Krwisty stek onglette/avocado/kawa/czekolada/spring rolls/rukola

Deser

Mus z palonej białej czekolady/kardamon/zielony pieprz

Rezerwacji stolika na WROCŁAW RESTAURANT WEEK możecie dokonać na stronie www.restaurantweek.pl

La Folie to taka restauracyjna perełka pośród nieco opustoszałego Placu Solnego. Wnętrze urządzone z gustem, jasne, łączące w sobie elementy drewniane z czarno-białymi wstawkami. Siłą restauracji La Folie jest jednak kuchnia – autorska, inspirowana francuską klasyką, ale w nowoczesnym europejskim wydaniu, w oparciu o najlepszej jakości składniki. W obszernym menu każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Zarówno miłośnicy uczt mięsnych, mogący wybierać spośród kilku propozycji steków, ale i wielbiciele owoców morza nie powinni czuć się poszkodowani. W karcie zameldował się i krab, i krewetki, a także mule. Poszukujących co bardziej oryginalnych potraw, zainteresowanie wzbudzi na pewno gicz jagnięca oraz podawana z puree z brukwi przepiórka.

Foto – Przemek Filar

Festiwalowe menu La Folie, przygotowane specjalnie z okazji Restaurant Week doskonale oddaje charakter restauracji. Poczynając od przystawki, a więc tatara z kraba, który jest podany z leciutkim jak piórko ciastem katiaifi, którego smak podbija dodatkowo orientalne curry. Świetnie zapowiada się danie główne, składające się z nie do końca jeszcze popularnego w Polsce steka onglette, zwanego także hangerem. To mięso niezwykle delikatne i wyraziste w smaku, w tym wypadku jedynie lekko wysmażone. Trzydaniowe doświadczenie zakończy ciekawie skomponowany i wyglądający deser, łączący dość nieoczywiste składniki.

LISTA RESTAURACJI BIORĄCYCH UDZIAŁ W FESTIWALU WROCŁAW RESTAURANT WEEK

La Folie

Pl. Solny 8-9

facebook.com/LaFolie

Total 0 Votes
0

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły