Przed nami ostatnie chwile przed rozpoczęciem festiwalu Restaurant Week, który startuje już pierwszego kwietnia. Teraz czas na święta, a po nich prawdziwa uczta dla fanów dobrego jedzenia. Od jakiegoś czasu przedstawiam Wam najciekawsze menu zaproponowane przez restauracje biorące udział w imprezie. W sumie, w trzeciej wrocławskiej odsłonie największego festiwalu kulinarnego w kraju udział wezmą 22 restauracje ze stolicy Dolnego Śląska, wśród nich m.in. Restauracja Patio, Pappatore, Włoszczyzna, Alyki, Villa Bianco Steak&Lobster i Brasserie 27. Te, o których pisałem już wcześniej. Dzisiaj z kolei restauracja La Folie.
MENU RESTAURACJI LA FOLIE
Przystawka
Tatar krab/briosza/curry/sos keftero/ciasto kataifi
Danie główne
Krwisty stek onglette/avocado/kawa/czekolada/spring rolls/rukola
Deser
Mus z palonej białej czekolady/kardamon/zielony pieprz
Rezerwacji stolika na WROCŁAW RESTAURANT WEEK możecie dokonać na stronie www.restaurantweek.pl
La Folie to taka restauracyjna perełka pośród nieco opustoszałego Placu Solnego. Wnętrze urządzone z gustem, jasne, łączące w sobie elementy drewniane z czarno-białymi wstawkami. Siłą restauracji La Folie jest jednak kuchnia – autorska, inspirowana francuską klasyką, ale w nowoczesnym europejskim wydaniu, w oparciu o najlepszej jakości składniki. W obszernym menu każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Zarówno miłośnicy uczt mięsnych, mogący wybierać spośród kilku propozycji steków, ale i wielbiciele owoców morza nie powinni czuć się poszkodowani. W karcie zameldował się i krab, i krewetki, a także mule. Poszukujących co bardziej oryginalnych potraw, zainteresowanie wzbudzi na pewno gicz jagnięca oraz podawana z puree z brukwi przepiórka.
![](http://wroclawskiejedzenie.pl/wp-content/uploads/2016/03/1947866_10207619876547548_8495586809580937194_n.jpg)
Festiwalowe menu La Folie, przygotowane specjalnie z okazji Restaurant Week doskonale oddaje charakter restauracji. Poczynając od przystawki, a więc tatara z kraba, który jest podany z leciutkim jak piórko ciastem katiaifi, którego smak podbija dodatkowo orientalne curry. Świetnie zapowiada się danie główne, składające się z nie do końca jeszcze popularnego w Polsce steka onglette, zwanego także hangerem. To mięso niezwykle delikatne i wyraziste w smaku, w tym wypadku jedynie lekko wysmażone. Trzydaniowe doświadczenie zakończy ciekawie skomponowany i wyglądający deser, łączący dość nieoczywiste składniki.
LISTA RESTAURACJI BIORĄCYCH UDZIAŁ W FESTIWALU WROCŁAW RESTAURANT WEEK
La Folie
Pl. Solny 8-9
Hmmm, keftero, kataifi, onglette, jestem kupiony.