Wrocławska gastronomia się nie zatrzymuje. Kolejne miesiące, to kolejne otwarcia, debiuty, premiery, wydarzenia. Dużo nowych miejsc powstało od początku 2016 roku, a to dopiero trzy miesiące za nami. W marcu wystartowało nieco mniej nowych knajpek, niż w lutym, ale to dalej wyraźny trend zwyżkowy.
Nowe restauracje we Wrocławiu – 2014
Nowe restauracje we Wrocławiu – styczeń i luty 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – marzec 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – kwiecień 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – maj 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – czerwiec 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – lipiec 2015
Najlepsze restauracje we Wrocławiu – sierpień 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – wrzesień 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – październik 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – listopad 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – grudzień 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – styczeń 2016
Nowe restauracje we Wrocławiu – luty 2016
ToTu Truck – kolejny food truck na wrocławskiej scenie ustawił się pomiędzy nowymi osiedlami na ulicy Słonimskiego, niedaleko ulicy Jedności Narodowej. Specjałem ToTu są grillowane kanapki oraz niezniszczalne – jak widać – burgery. Typowa streetfoodowa miejscówka nastawiona na pracowników okolicznych biur.
Słonimskiego 3 a | FB
U Gruzina – drugi lokal, stanowiący rozwinięcie działalności prowadzonej do tej pory przez Giorgi Kartvelishviliego w niewielkim barze na Curie-Skłodowskiej. Większy lokal, większe możliwości, szersze gruzińskie menu. To się musi udać.
Nożownicza 1 | FB
KOI Sushi bar – dla wielu najlepsze sushi we Wrocławiu, tym razem już na Biskupinie. Drugi lokal KOI we Wrocławiu po tym z ulicy Zwycięskiej. Sushi zawsze ze świeżymi rybami i owocami morza, pochodzącymi z własnego sklepu.
Dembowskiego | FB
Kebab Al Baraka – kebaby, hamburgery, tosty, zapiekanki. Po tym zestawieniu coś mi podpowiada, że nic dobrego z tego nie wyniknie.
Orzechowa 2 a | FB
Fatboy Sushi – sushi raz jeszcze, ale tym razem w nieco zapomnianej części Wrocławia, na Pism Polu. Lokal wystartował już wcześniej, ale gdzieś mi umknął, więc wrzucam do zestawienia teraz.
Kiełczowska 58 | FB
Pizzeria Muzyczna – to już chyba piąta albo szósta pizzeria w tym samym lokaliku na Zakrzowie, tuż pod moim mieszkaniem. Nie udało się do tej pory nikomu, czy uda się Pizzerii Muzycznej?
Oleska 7 | FB
Kotlet Schabowy – bary z domowymi obiadami wielbię od zawsze, dlatego trzymam kciuki za tą miejscówkę. Tradycyjne domowe dania i zupy, przystępne ceny. Oby tylko poziom był faktycznie domowy.
Wielka 28 | FB
Sheriff’s Pizza Taxi – nazwa jest komiczna, wywołuje u mnie uśmiech za każdym razem jak czytam. Pizzeria nastawiona głównie na dowozy zlokalizowana w malutkim kiosku, w którym wcześniej mieścił się „chińczyk” Mai Lan.
Hallera | FB
Bistro Italiano – nowa restauracja włoska we Włoskim Pasażu na Więzienniej. Czym się będzie różniła od sąsiadujących? Tego nie wie nikt, ale raczej niczym.
Więzienna 21 | FB
Tommy Yummy – nowy food truck, stający się częścią małego, stałego zlotu streetfoodowego pod Domarem. Oryginalne pierogi z czterech stron świata – brzmi intrygująco, na pewno do sprawdzenia, ale czekam na menu.
Baniborska 14 | FB
Austria’s grünes Gold – bistro sąsiadujące z Dinette, w którym najważniejszym ze składników jest w 100% czysty olej z pestek dyni g.g.A.
Sky Tower | FB
Restauracja w Zamku Topacz – projekt, o którym słyszałem już od dłuższego czasu, ktoś przebąkiwał nawet o gwiazdkach, na czele którego stoi doświadczony Szef Kuchni Rafał Borys. Menu degustacyjne przygotowywane jest na podstawie 3 pytań skierowanych doklienta. Tylko tyle Szef Kuchni musi wiedzieć gościu, by zachwycić jego podniebienie.
Ślęza, Główna 12 | FB
dziwi mnie, dlaczego jeszcze sprawdzona nie zostala pizzeria big cheese na skrzyzowaniu ulic zeromskiego i nowowiejskiej, raczej wszystkie okoliczne przybytki doczekaly sie recenzji. Pizzeria co prawda oferuje jedzenie tylko na wynos lub na dowoz, specjalizuje sie w plackach typowo amerykanskich na grubszym ciescie(duzo lepsza wersja station, ale ceny są bardzo zadowalające
A co w niej jest tak dobrego, żeby sprawdzić?
Niestety, jedzenie jest tam może i tanie, ale co najmniej kiepskie. Próbowałam zarówno pizzę jak i makarony 🙁
Dobra alternatywa dla pizz typowo włoskich, zgadzam się z Tobą, że takie placki dobrze wjeżdzają na kaca lub przed/w trakcie imprezy, zawsze ze znajomymi byliśmy zadowoleni, świeże składniki, cena adekwatna do wielkości i smaku, oprócz tego do 15 duża pizza w cenie małej, płacimy niecałe 15 zł za spory placek z sosem i dowozem. Warto sprawdzić, w okolicy to jedna z lepszych opcji 🙂
Projekt Wieża już działa https://www.facebook.com/projektwieza/?fref=ts