12.8 C
Wrocław
środa, 30 kwietnia, 2025

Kulinarny weekend we Wrocławiu (17-19.06)

Rozpoczynający się właśnie weekend został zdominowany przez wydarzenia związane z Festiwalem Culinary Connection. My wybieramy się na jeden z filmów i kolację, co i Wam serdecznie polecam, ponieważ szykuje się rzadko spotykana we Wrocławiu okazja obcowania z kulinarną kulturą najwyższych lotów. Jeśli jednak preferujecie inny rodzaj rozrywki, z pomocą powinien Wam przyjść Food Think Tank, którego będzie w mieście pełno, a także Happy Little Truck, otwierający właśnie swój lokal stacjonarny. Przede wszystkim – bawcie się dobrze i jedzcie!

Culinary Connection San Sebastian – Wrocław 2016

conections

16-19 czerwca, Wrocław | FB

Nie tylko kultura połączyła w 2016 roku Wrocław i baskijskie San Sebastián. Nadmorskie miasto słynące z dobrej kuchni rozbudziło w stolicy Dolnego Śląska kulinarne ambicje. Powstał fetiwal Culinary Connection – doskonała fuzja kultury i kulinariów. W dniach 16-19 czerwca warto wybrać się do Kina Nowe Horyzonty na szereg wydarzeń, które nie tylko poszerzą filmowe horyzonty widzów, ale i pobudzą ich podniebienia. 

Po pierwsze, Wrocław odwiedzą cenieni na całym świecie kucharze: Aizpea Oihaneder z prestiżowej restauracji Xarma oraz Ruben Trincado z restauracji Mirador de Ulia, wyróżniony gwiazdką przewodnika Michelin. Baskijscy kucharze zaprezentują różnorodność i bogate tradycje kulinarne swojego regionu, a Polacy przekonają gości o potencjale kulinarnym drzemiącym na Dolnym Śląsku. Zaproszeni goście poprowadzą prezentacje branżowe i spotkają z widzami na seansach i podczas wspólnych wieczorów przy stole.

Okazją do wspólnego świętowania Culinary Connection będzie także wystawa reporterskich zdjęć z Kraju Basków autorstwa Jakuba Szafrańskiego. W obszarze sztuk wizualnych pozostaniemy dzięki instalacji artystycznej Tomasza Hartmana, jednego z pomysłodawców wrocławskiego Food Think Tanku

PROGRAM FILMOWY

17 czerwca, piątek

godz. 16.30

Juan Mari Arzak: dom jest światem / Juan Mari Arzak: etxe bat da mundua
reż. Hasier Etxeberria, Hiszpania 2009, 57′

Cena biletu – 18 zł

godz. 19.30

Film Food Think Tank – Korzeń
reż. Marcin Wokan, Polska 2016, 33′

Cena biletu – 18 zł

18 czerwca, sobota, godz. 12.30

Smaki muzyki (Mugaritz B.S.O.) / Mugaritz B.S.O.
reż. Felipe Ugarte, Juantxo Sardón, Hiszpania 2011, 70′

Polowanie na makaroniki / Macaron de caza
reż. Pep Gatell, Hiszpania 2012, 4′

TABA: gra wokół stołu / TABA: el juego en la mesa
reż. Pep Gatell, Hiszpania 2014, 9′

Cena biletu na blok filmowy – 18 zł

18 czerwca, sobotagodz. 16.00

Kuchnia Basków na szczycie / Euskadi, cocina en la cumbre
reż. Francisco Javier Gutiérrez Pereda, Jon Arregui, Hiszpania 2013, 65′

Cena biletu – 18 zł

19 czerwca, niedziela

godz. 12.30

Eneko Atxa: rozkosz podniebienia / Eneko Atxa: caricias de sabor
reż. Hasier Etxeberria, Hiszpania 2015, 55′

Cena biletu – 18 zł

godz. 17.30

Martín Berasategui: kuchnia numerów / Martín Berasategui: la cocina de los numeros
reż. Hasier Etxeberria, Hiszpania 2009, 50′

Nerua Guggenheim Bilbao: w poszukiwaniu esencji / Nerua Guggenheim Bilbao, un viaje a la esencia
reż. Iván Miñambres, Hiszpania 2014, 17′

Cena biletu na blok filmowy: 18 zł

WYDARZENIA TOWARZYSZĄCE

Wystawa zdjęć Jakuba Szafrańskiego

od 13 czerwca w holu Kina Nowe Horyzonty 

 17 czerwca, piątek, godz. 14.00

Prezentacje branżowe dla Szefów Kuchni

Prowadzenie: Aizpea Oihaneder i Ruben Trincado

Liczba miejsc ograniczona

19 czerwca, niedziela

Zajęcia kulinarne dla dzieci

11.00 – 12.30 – grupa I

13.30 – 15.00 – grupa II

Hol Kina Nowe Horyzonty

Prowadzenie: Dorota Minta

Cena biletu – 30 zł

Liczba miejsc ograniczona

WIECZORY PRZY STOLE

17 czerwca, piątek, godz. 21.00

Kolacja w ogrodzie

Patio Klubu Szklarnia, ul. Ofiar Oświęcimskich 19

Grill nie musi się kojarzyć wyłącznie z przyjęciami w przydomowym ogródku. Zaproponujemy zupełnie inną odsłonę BBQ. Sangrita, pinxtos, dobra muzyka i absolutny luz to hasła tego wieczoru. Kolację przygotuje grupa Food Think Tank.

Cena biletu – 80 zł / os.

18 czerwca, sobota, godz. 18.00

Kolacja Mistrzów

Restauracja Hotelu Monopol

Hotel Monopol, ul. Heleny Modrzejewskiej 1

Tu nie ma miejsca na fałszywe nuty. Sprawdźcie, jak gotują mistrzowie: Justyna Słupska Kartaczowska (restauracja Acquario), Aizpea Oihaneder (restauracja Xarma), Karol Sankowski (restauracja Marina i Przystań), Rubén Trincado (restauracja Mirador de Ulia), Katarzyna Daniłowicz (restauracja Olszewskiego 128). Na talerzach odnajdziecie połączenie polskich i baskijskich dań. Wartość dodana może mieć smak? I to jaki!

Cena biletu – 150 zł / os.

Liczba miejsc na każdą z kolacji jest ograniczona.

Wielkie Żarcie, czyli stół z powyłamywanymi nogami

wielkie żarcie

BARBARA Infopunkt, 16-22 czerwca | FB

Wielkie żarcie to wystawa-eksperyment, wystawa-happening; próba konfrontacji sztuki użytkowej z jej immanentną cechą – funkcjonalnością. To także gra z widzem, zaproszenie do faktycznego wejścia w świat sztuki użytkowej i czynnego z nią dialogu.

W założeniu Wielkie żarcie jest prezentacją najnowszej sztuki użytkowej. Jednak główna idea nie dotyczy wyłącznie przedmiotów i dizajnu. To eksperyment semiotyczny. Wyprowadzenie sztuki z laboratoryjnie neutralnej przestrzeni galerii i umieszczenie w osnowie utylitarności.

Bardzo ważnym aspektem tego doświadczenia jest forma wystawiennicza. Kuratorzy chcieliby symbolicznie zaprosić widzów na ucztę, której scenografią będą prezentowane przedmioty sztuki użytkowej: eklektyczne, wielowątkowe, niejednorodne, reprezentujące to, jak artyści dzisiaj pojmują dizajn. Tym sposobem pragną dać impuls do uczestnictwa, a poprzez to także i zrozumienia (również krytycznego) trendów w projektowaniu.

WYDARZENIA:

Wystawa MasterGlass
Barbara
15-22.06.2016
pon-nd: 8.00-20.00
wstęp wolny

W przestrzeni galerii infopunktu Barbara, równolegle z Wielkim żarciem (prezentowanym w sali Kultura) będzie można oglądać efekty nietypowych warsztatów organizowanych w ramach II Pracowni Projektowania Szkła Użytkowego wrocławskiej Akademii Sztuk Pięknych (prof. Beata Mak Sobota) – MasterGlass. Prowadząca je asystentka Justyna Żak posługuje się formułą przynależną jednemu z programów telewizyjnych, lecz zamiast kucharzy występują studenci, a zamiast jedzenia, szkło z uczelnianego magazynu. Zajęcia uczą młodych adeptów sztuki projektowania szybkiej reakcji, spontaniczności twórczej, a powtarzane kilkukrotnie pozwalają im przewidywać zagrożenia i eliminować błędy.

Patyna Vintage Pop-Up Store 
Barbara, ul. Świdnicka 8c, Wrocław; ASP im. E. Gepperta, ul. Traugutta 21, Wrocław
19.06.2016, 8.00-20.00
wstęp wolny

W niedzielę 19 czerwca 2016 roku w przestrzeni Barbary odbędą się targi dizajnu organizowane na zasadzie pop-up’u. Zaprezentowana zostanie wyjątkowa kolekcja przedmiotów vintage, odnosząca się do szeroko rozumianego tematu stołu i kultury jedzenia. Spodziewać się można klasyków polskiego dizajnu, porcelany, szkła, niebanalnych dodatków i dekoracji domowej jadalni. Wszystkie je będzie można kupić na miejscu.

FESTIWAL WYSOKICH TEMPERATUR Z FOOD THINK TANK

empty

Akademia Sztuk Pięknych, Traugutta 21, od godz. 13.00 

Wspólna akcja Food Think Tank oraz Empty Bowls, wspierająca walkę z głodem podczas Festiwalu Wysokich Temperatur. Na czym polega?

Każdy z Was może wesprzeć walkę z głodem na dwa sposoby: wykonać miskę i / lub jeść zupę.

INFORMACJA DLA AUTORÓW MISEK:
Miskę może wykonać każdy. Zasady są proste:
1. W misce powinna zmieścić się zupa o pojemności 300 ml.
2. Każda miska powinna być sygnowana „Empty Bowls” oraz podpisem autora.
3. Materiał: ceramika lub szkło.
4. Miski należy dostarczyć do 16.06.2016 na wrocławską Akademię Sztuk Pięknych (do pracowni 205 lub na portiernię).

INFORMACJA DLA JEDZĄCYCH:
Odwiedźcie Festiwal Wysokich Temperatur, który odbędzie się na wrocławskiej Akademii Sztuk Pięknych. Wybierzcie miskę, która najbardziej Wam się spodoba. Następnie Food Think Tank zaserwuje w niej pyszną wegańską zupę. Mamy nadzieję, że korzystając z miski każdego dnia będziecie pamiętać o tych, którzy nie mają czym jej napełnić.
Koszt miski z zupą to symboliczne 20 zł. Całość zostanie przeznaczona na rzecz walki z głodem w Polsce.

Perspectives on Food Aesthetics – międzynarodowa konferencja naukowa

13319987_1180996645286438_5468275766371733745_n

Instytut Kulturoznawstwa, Szewska 50/51, 17-19 czerwca | FB

W kulturze współczesnej obserwuje się wzrost zainteresowania wszystkim, co związane z przygotowywaniem i spożywaniem jedzenia. Jedzenie stanowi również interesujący temat dla wielu współczesnych artystów, którzy traktują je nie tylko jako ważny temat, ale, co więcej, używają produktów spożywczych jako tworzywa artystycznego. Czy jednak jedzenie i gotowanie można, bez wahania, nazywać sztuką? Na to pytanie odpowiedzą uczestnicy międzynarodowej konferencji „Perspectives on Food Aesthetics”.

Gościem specjalnym będzie prof. Richard Shusterman, który wygłosi wykład pt. „Somaesthetics and the Fine Art of Eating”.

Wydarzeniem towarzyszącym konferencji będzie Instalacja przygotowana przez Food Think Tank

Uczestnicy konferencji będą mieć również możliwość degustacji produktów regionalnych przygotowanych przez członków Slow Food Dolny Śląsk: Owoce Lutyni | Browar Sobótka-Górka | Chwastozercy | Młyn Skokowa

NIEZŁY DYM – OTWARCIE
13226907_271273849891603_7956479522523415819_n

Niezły Dym, Plac Teatralny 1, 17 czerwca o 12.00 | FB

Jeśli swój stacjonarny lokal otwierają właściciele food trucka Happy Little Truck, to musi być duże wydarzenie. w doskonałym towarzystwie – Opery z jednej strony i nowego Dinette naprzeciwko. Co znajdzie się w menu? Oczywiście prawdziwa włoska pizza prosto z pieca opalanego drewnem oraz, w dalszej perspektywie, ręcznie robiony makaron z autorskimi sosami. Coś mi mówi, że to będzie kolejny prosty koncept i kolejny wielki sukces.

Total 2 Votes
0

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły