Słońce już chyba na dobre zawitało do Wrocławia, więc nie warto siedzieć w domu. W ciągu najbliższych trzech dni możecie skosztować specjalnego menu przygotowanego z okazji piątych urodzin Dinette, odpocząć na plaży przy ZOO, skosztować ulicznego jedzenia pod Halą Stulecia lub wpaść na sobotnie EkoBazarowe śniadanie.
5 urodziny Dinette
Dinette Sky Tower, 26 maja do 21.00 | FB
Ciężko w to uwierzyć, ale jedna z najpopularniejszych wrocławskich restauracji – Dinette, od początku tygodnia obchodzi swoje piąte urodziny. Jeśli chcecie jeszcze załapać się za specjalne menu, w piątek macie na to ostatnią okazję. Za 50 zł spróbujecie pięciu specjalnych dań, przygotowanych przez Szefa Kuchni na tę okazję, w obu lokalach Dinette – w Sky Tower i na Placu Teatralnym.
Menu w Sky Tower:
- amuse-bouche: piklowana kalarepa / krewetka / jabłko / cytryna / świeża kalarepa / oliwa lubczykowa
- krem z zielonych szparagów: zielone szparagi/ creme fraiche /winogrono / olej ze słonecznika / kompresowania cukinia w oliwie kolejowej
- danie główne do wyboru:
– pstrąg łososiowy / zielone szparagi / botwinka / bób / puree z cytryny / cytrynowe palone masło / jogurt ogorkowo-miętowy
– kuskus jerozolimski / puree z pietruszki / młoda marchew / kiszona młoda marchew / bryndza kozia /szparagi
- Eton mess
- Sery z chutneyem z rabarbaru
Menu na Placu Teatralnym:
- amuse bouche: krem z zielonego groszku i mięty z pestkami dyni. To kultowa zupa z menu no1, którą wielu naszych Gości, z sentymentem do dzisiaj wspomina. To właśnie od niej pochodzi hasło do naszego wifi 🙂
- przystawka: palony bakłażan z jogurtem z tahiną, czosnkiem i cytryną, confitowana cytryna, dukkah, świeże zioła
- danie główne do wyboru:
– szparagi z mozzarellą di buffalą, domową bułką tartą, szczypiorkiem i cytrynowym palonym masłem
lub
– świeża makrela z patelni, z rozmarynowymi ziemniakami confit, kaparami, rzodkiewką i oliwkami. - Eton mess –
- Sery z chutneyem z rabarbaru
Smakowita sobota na EkoBazarze
EkoBazar Wrocław, ul. Tęczowa 57, 27 maja od 8 do 16 | FB
Odbywający się co sobotę na Tęczowej EkoBazar to nie tylko możliwość zakupienia świetnych produktów, ale od teraz także zjedzenia czegoś na miejscu. Poza śniadaniowymi goframi pojawią się także grill, sushi oraz warsztaty na temat przygotowywania przetworów.
Plan dnia:
8.00-13.00 – serwujemy ekobazarowe gofry
10.00-14.00 – Piotr Andruszko grilluje
8.00-16.00 – Michał Przerwa Tetmajer kręci sushi
od 9:30 – Pani Anna z Owoce Lutyni prowadzi małe warsztaty i opowiada o swoim sadzie
ZaZOO Beach Bar – Hello! Summer
ZaZoo Beach Bar, 27 maja od 11 | FB
Dwie pierwsze plaże miejsce otworzyły się w poprzedni weekend, teraz pora na kolejne. Ponownie do życia budzi się popularne ZaZoo Beach Bar, położone oczywiście… za ZOO. Od samego rana można wpadać posiedzieć, poleniuchować, napić się drinka, zjeść ciasto, a w sobotę przewidziano także sporo atrakcji. Najpierw od 11 atrakcje dla najmłodszych plażowiczów – animacje, pokazy, gry i zabawy, kolorowe bańki i malowanie twarzy. Natomiast o 20.30 koncert zagra zespół KROKI, a muzykę zapewni także DJ Edmund Deker.
Mood4Food-Festiwal Food Trucków
Hala Stulecia, 27-28 maja | FB
Weekend bez zlotu food trucków można uznać za weekend stracony. W sobotę i niedzielę kilkanaście gastrowozów zaparkuje przed Halą Stulecia, aby karmić spragnionych ulicznego jedzenia Wrocławian. Pojawią się burgery, inne kanapki, kuchnia azjatycka, grecka, pizza i ochładzające lody. Z kranów wystawionych przez Kontynuację poleją się także rzemieślnicze piwa.
Food trucki biorące udział w Mood4Food:
Burgery:
66 American Burger | Burgery z pakamery | Hambshop | Pasibus
Rozmaitości:
Body Chief | Bratwursty | Cepelin | Dajemy do pieca – Food Truck | Happy Little Truck | KRAM | Muchachosanos | Nadziani | Paluch | Pan Fisz | pan.puh | QrQma | Souvlaki Greek Truck | Włoska robota | Zapiekarnia
Desery:
Donut Truck | Kakadu cafe | KRASNOLÓD | Kurtoszkołacz | Surf Acai | Tentego food & drinks | TUK TUK – lody tajskie
Napoje:
Dr Sok | euro-point.pl //alternatywne piwo/napoje/cydr// | Fresh Bike | Kawa w ruchu | Kontynuacja | mobiCafé – coffee is coming. | Punkt Sprzedaży Lemoniady | Yerba Mama