Kiedy zaczynałem przygotowywać zestawienia wrocławskich food trucków w 2014 roku, ich liczba nie dobijała do dziesięciu, rok temu osiągnęliśmy granicę ponad czterdziestu, tym razem kręcimy się w okolicach pięćdziesięciu, tyle że rotacja samych aut jest spora. Czy to już stagnacja, kryzys, a może rynek wystarczająco się nasycił? Wydaje mi się, że wszystkiego po trochę. Z przykrością muszę stwierdzić, że ogólnym poziom jedzenia z food trucków się obniżył i to nie puste słowa, a kwestia obserwacji oraz testów przeprowadzanych rokrocznie na kilkunastu czy też kilkudziesięciu autach. Chyba trochę brakuje tego początkowego entuzjazmu i szaleństwa, a wkradać zaczął się biznesowy sznyt, który odbiera nieco romantyzmu streetfoodowemu, idącemu przez długi czas pod prąd, światkowi. Może się mylę, może prawdziwy foodtruckowy boom przed nami. Ba, życzyłbym sobie tego, bo uwielbiam ten klimat, a od food trucków w dużej mierze rozpoczęła się wrocławska rewolucja gastronomiczna i szkoda byłoby ten potencjał zaprzepaścić. Ja trzymam mocno kciuki, a Was zapraszam na przegląd gastrowozów ze stolicy Dolnego Śląska.
Na koniec jeszcze jeden wielki apel do wszystkich właścicieli food trucków – wrzucajcie do cholery na swojego Facebooka menu, nawet zdjęcie menu oraz na bieżąco lokalizację, w której stoicie! To nie jest żaden mój wymysł, a prośba dla Waszego dobra, bo Wasz potencjalny klient Was nie znajdzie, jeśli nie podacie tak istotnych szczegółów działalności. Amen, na zdrowie!
BURGERY
Pasibus
Czy trzeba tu coś tłumaczyć? Najpopularniejsza i największa, jeśli chodzi o ilość lokali, burgerownia we Wrocławiu i jedna z największych w Polsce. Pomimo sporego rozrostu, w dalszym ciągu bardzo przyzwoity poziom. Pasibusowy Dziadzio naprzeciwko Arkad to już klasyk.
Powstańców Śląskich 1
Nienażarty
Burgerowy truck, który powstał na bazie burgerowego boomu kilka lat temu. Jak się okazuje, przetrwał do teraz, a na stałe działa na Traktatowej i ma się całkiem dobrze.
Traktatowa | FB
66 American Burger
Kolejna ekipa rozpoczynająca swoją przygodę z food truckami w chwili największego nagromadzenia burgerowych projektów. Mało tego, rodzina 66 American Burger rozrosła się do dwóch aut mających swoje stałe miejscówki.
Góralska i Strzegomska | FB
Balkan Burger
Również i bałkańskie burgery pojawiają się obecnie już w dwóch punktach we Wrocławiu, choć ten drugi to stacjonarny lokal na Legnickiej. Bus w dalszym ciągu stoi na Krzykach, a w weekendy wyrusza na zloty. Nic nie wskazuje na to, aby wrocławianie mieli przestać jeść cevapcici i pljeskavicę, więc Balkan Burger ma się całkiem dobrze.
Powstańców Sląskich 211| FB | relacja na WPK
ToTu Truck
Ekipa z żółtego auta przez długi czas stała na Promenadach Wrocławskich, ale poprzedni sezon był prawdopodobnie ostatnim w tej lokalizacji. Póki co ToTu jeździ po zlotach.
Wypaśnik
W tym wypadku burgery są tylko jedną ze składowych menu, a oprócz nich w karcie znajdziecie choćby tosty i zapiekanki.
Rakietowa 8/2 | FB
Double Decker
Prawdopodobnie jedyny piętrowy truck w Polsce. W ofercie, poza burgerami, również fish&chips i skrzydełka, a więc można powiedzieć – klasyka gatunku.
Jaworska 4 | FB
Punkt G
W karcie oczywiście burgery, a do tego teoretyczny przebój najbliższych miesięcy – Meatzza, czyli połączenie pizzy i burgera.
Długosza | FB
PickUp Burger
Burgery. Jakie i gdzie, tego nie stwierdzono.
Burgery z Pakamery
Burgerowa klasyka.
Lotnicza 14/16 | FB
Mono Burger Food Truck
Początkowo myślałem, że już nie działają, ale jednak w kwietniu się przebudzili i zaczynają istnieć na eventach.
GrillBrothers
Burgery tuż przy Polince.
Na Grobli 6 | FB
PIZZA
Mania Smaku
Mania Smaku furorę robi już od dawna, ale swoimi pizzami w lokalach stacjonarnych. Natomiast wersja z food trucka z piecem opalanym drewnem, pozwoliła przeskoczyć na jeszcze wyższy poziom. Genialnie wypieczone i wyrośnięte ciasto, świetne składniki i fajny klimat. Mistrzowie w swoim fachu.
Legnicka 51-53 | FB
Happy Little Truck
Kolejni weterani wrocławskiej sceny streetfoodowej i pierwsi posiadacze mobilnej pizzerii w naszym mieście. Na stałe ustawiają się przy multitapie Marynka Piwo&Aperitivo, a drugi truck podróżuje po Polsce. Ich pizza to zdecydowane mistrzostwo świata.
Kazimierza Wielkiego 39 | FB
Eataly Pizza Truck
Zupełna nowinka na rynku. Debiutancki występ podczas zlotu na Placu Nowy Targ daje do myślenia, ale podobno im dalej w las, tym lepiej, więc zdecydowanie warto dać im szansę. Ze swoją pizzą z pieca na drewno pojawiają się głównie na zlotach, a ostatnio także na Orląt Lwowskich.
Pizzamobile
Takie trochę nie food truck, bo od dawna uziemiony, ale ze swoim klimatem i bardzo przyzwoitą pizzą.
Bajana 1 | FB | relacja na WPK
Dajemy do Pieca
To już trzeci sezon Dajemy do Pieca, dzielnie trzymającego się swojej miejscówki na Oporowie auta. Ich pizza łódeczki to ciekawostka, ale na niezłym poziomie, choć pewnie przydałoby się więcej inwencji w kwestii poszerzenia menu.
Solskiego 8 | FB | relacja na WPK
Gasi Gastro
Nazwa potworek, ale jakoś funkcjonuje pod Areną na Komandorskiej. Pizza z rodzaju tych obracających się raczej w dolnych rejonach średnich lokalnej pizzy.
Komandorska 66 | FB
TEX-MEX
Panczo
Po długim okresie spędzonym na Placu Społecznym, gdzie rozpoczynała się przygoda PANCZO z gastronomią, ich auto ustawia się tym razem tuż przy dworcu Świebodzkim. Dobry tex-mex, zawsze szybko i sprawnie.
Dworzec Świebodzki (pod Credit Agricole) | FB
Hola Burrito&Taco
Jak sama nazwa wskazuje, ich specjalnością są dwa rodzaje tex-mexowych przekąsek – burrito i taco. Jedno i drugie na niezłym poziomie, a wszystko to w okolicy uczelnianego zagłębia, więc wszystko powinno nieźle hulać.
Wagonowa 5 | FB
Kartel
Podobny zestaw jak poprzednicy – burrito, tacos i quesadilla.
Strzegomska 42 b | FB
LODY
KRASNOLÓD
Najpopularniejsza i zdecydowanie najlepsza wrocławska lodziarnia podejmuje próbę zdobycia drugiej części miasta. Stabłowice to teren dla gastronomii nieodkryty, więc nie trzeba być wróżką, aby stwierdzić, że do seledynowej przyczepy ustawiać się będą długie kolejki.
Wojanowska 20 | FB
Tuk Tuk lody tajskie
Lodziarnia ściągająca każdorazowo ogromną ilość gapiów ze względu na dość interesujący sposób powstawania lodów poprzez rozdrabnianie poszczególnych składników i ściąganie ich do kubeczka w formie ruloników. Smak musicie ocenić sami, bo na mnie wielkiego wrażenia to nie robi.
Powstańców Śląskich 1 | FB
SŁODKOŚCI
Gofreak
Team widywany chyba tylko na zlotach, a ich motywem przewodnim, zgodnie z nazwą, są gofry – na słodko i wytrawnie.
Amciu Mniamciu
Jeśli lubicie BubbleWaffles, szukajcie ich na zlotach. W poprzednim sezonie pojawiali się sporadycznie na plaży Stara Odra Beach Bar.
tentego food&drinks
Jeszcze jedno auto z goframi w rolach głównych, rozbijające się głównie po zlotach w całym kraju. ROk temu można było ich spotkać w Przestrzeni.
Donut Truck
Donuty małe i duże, na słodko, a czasem i na ostro. Do spotkania w trakcie festiwali.
KANAPKI
Bratwursty
Znani i cenieni od lat, karmiący prosto, ale uczciwie. Niedrogo i smacznie. Ich wursty i smażony ser w bułce już na zawsze przeszły do historii wrocławskiej sceny ulicznego jedzenia. Koniecznie do spróbowania!
Gastruś
Po rocznych poszukiwaniach Gastruś wreszcie osiadł na stałe. Ulica Borowska, znana dotychczas głównie z ośmiu misek, wzbogaciła się o kolejnego trucka. Ich dość luźna forma podawania portugalskich bifan przypadła mi do gustu do tego stopnia, że chętnie potestowałbym inne rodzaje ich kanapek.
Borowska 214 | FB
Food Mania
W weekendy spotkacie ich oraz ich kanapki przy Małej Czarnej na Stadionie Olimpijskim. Kanapki z szarpanym mięsem – wołowiną i wieprzowiną, autorskimi sosami oraz dość klasycznymi dodatkami.
Mojo’ Sandwiches
Kolejny przykład na to, że ciężka i uczciwa praca popłaca. Znajdujemy się w przededniu otwarcia stacjonarnego lokalu Mo’jo, a wydawać by się mogło, że dopiero co zaczynali swoją przygodę z gastro. Świetne kanapki, prezentujące różnorodne podejście – koreańskie, karaibskie, kubańskie czy śródziemnomorskie. Zawsze z dopracowanymi smakami, porządnie przygotowanym
SZAMAni
Kanapki z szarpaną wieprzowiną, kurczakiem, kotletem jaglanym czy szarpaną kaczką. Po przygodzie na Wyspie Słodowej, tym razem ustawiają się pod Areną na Komandorskiej.
Komandorska | FB
Bagiety z Furgonety
Polubiłem ich, kiedy oferowali swoje kanapki w specyficznej bułce w śniadaniowych godzinach. Lubię do tej pory, choć nie dysponują miejscem na stał, z czym boryka się przynajmniej kilkanaście aut w mieście.
SOVA
Taki trochę food truck widmo, który niby istnieje na Facebooku, ale absolutnie nie ma zamiaru pochwalić się tym, gdzie stoi. Na szczęście podaje menu – kanapki grillowane z mięsem i wege.
OhMyDog food truck
Food truck z hot dogami, który od maja stanie na plaży Stara Odra Beach Bar.
Stara Odra Beach Bar | FB
AZJA
osiem misek
Buła maślana z szarpaną wieprzowiną, i wszystko jasne. Niech to wystarczy za komentarz. Doprowadzili swoje bao do absolutnej perfekcji, nie osiedli na laurach i wciąż nie da się ich nie lubić.
Borowska 116 | FB | relacja na WPK
zjemBAO
Sąsiedzi Dziadzia Pasibusa, serwujący autorskie bułeczki bao w kilku wersjach. Każda z nich ma inny kolor, każda inne wnętrze – mięsne i wegetariańskie, głównie w klimacie azjatyckiego fusion, czego potwierdzeniem jest poszerzenie oferty o zupę pho oraz pierożki gyoza.
Powstańców Śląskich 1 | FB
HulThai
Przez długi czas trochę się motali, bywali na zlotach i na plaży miejskiej. Obecnie zacumowali na Strzegomskiej, a także obstawiają różnego rodzaju eventy. Porządny pad thai, curry, tajska zupa, czyli wszystko to, czego oczekuje się po szeroko rozumianej kuchni tajskiej.
Strzegomska 42 B | FB | relacja na WPK
pan.puh
Auto należące do właścicieli do baru pan.puh z Placu Uniwersyteckiego, pojawiające się ze swoimi zupami oraz pierożkami baozi jedynie na zlotach.
Chingu Korean BBQ
Koreańskie smaki sygnowane logo sklepu Shin Food. Początkowo, jeszcze w bardziej stacjonarnej formie pojawiali się w trakcie Bazaru Smakoszy, a od tego sezonu ruszają m.in. ze swoimi bulgogi na festiwale food trucków.
Miseczka C
Ekipa po przejściach. W poprzednim roku spaliła im się przyczepa, ale odbudowali się ekspresowo, karmiąc nad Odrą swoimi daniami z azjatyckim sznytem. W menu m.in. Pad Thai i Stir Fry z ryżem.
GRECKA
Souvlaki Greek Truck
Przez długi czas nie mogłem się przekonać do ich odsłony greckiego streetfoodu, ale właściciele Souvlaki Greek Truck robią przyzwoite jedzenie, a przy Dworcowej, gdzie na co dzień stacjonują, da się zjeść naprawdę przyzwoicie.
Dworcowa 31 | FB
INNE
Ciepła klucha
Jeden z największych zawodów poprzedniego sezonu. Wizyta u nich przyczyniła się w głównej mierze do napisania tego tekstu. Ręcznie wyrabiane kluski śląskie z niezbyt udanymi, przynajmniej moim zdaniem, dodatkami.
Wyścigowa 56 | FB
Paluch food truck
Weekendowo spotkacie ich oraz produkowane przez nich paluchy m.in. z hummusem czy salami i serem, pod Halą Stulecia.
Hala Stulecia | FB
TOSTruck – wgryź się
Tosty m.in. z grillowanym kurczakiem czy pulled pork, a także z jajkiem. Ustawiają się w różnych punktach, więc musicie na bieżąco śledzić ich FB.
KRAM
Kolejne tosty. W tamtym roku obstawiali Plac Społeczny, gdzie w tym roku food trucków ma nie być. Póki co do spotkania na zlotach.
Punkt Sprzedaży Lemoniady
Domowa lemoniada, seledynowa Łada i żółta Niewiadówka. Czy to może się nie udać?
See Sea
Owoce morza od uczestniczki Hell’s Kitchen Mai Jońskiej. Krewety, fish&chips i ośmiornica. Brzmi nieźle.
Kołowóz
Jeśli wierzyć ich FB, podają „kurczakowe kuleczki w mega chrupiącej panierce”, ale przyznam, że ciężko znaleźć coś więcej.
Pan Fisz
Póki co bez stałego miejsca, ale food truck właściciela stcjonarnej restauracji Pan Fisz nie powinien mieć problemu ze znalezieniem swojego przystanku w mieście. Fish&chips, różnorodne ryby, klasyka streetfoodu, czyli coś, co zawsze się sprzedaje.
Głood truck
Na Facebooku znalazłem, że serwują burgery. M.in. po arabsku czy z kurczakiem w panko, cokolwiek by to znaczyło.
Gruba Ryba Food Truck
Kolejny miejscowy food truck z fish&chips ponownie obstawiać będzie największą plażę miejską, Hot Spot.
ALKOHOL
Prosecco Van Bąbelove
Podejrzewam, że to dopiero początek aut z alkoholami wszelakimi. Prosecco z niewielkiego auta? Czemu nie.
KAWA
mobiCafe
Jesli spotkacie niewielkie pojazdy z kawą podczas foodtruckowych imprez, to z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że to oni.
Food trucki, które prawdopodobnie zakończyły działalność w poprzednim sezonie. Informacje pochodzą bezpośrednio od właścicieli lub po przeglądnięciu facebookowych profili.
Muss
Seasons Food Truck
Pepperminta Food Truck
Frutopia
KoneSer
Karmnik nr 2
Tommy Yummy
Syta Dzida
Loco Food
QrQma
Porchetta
Para z gara
Kulka – lody na kółkach
Krasnolód na Stabłowicach? :O Skąd takie info, na ich fb nie widzę żadnych informacji :O
A skoro o Stabłowicach mowa to zapomniałeś o: https://www.facebook.com/dobrarobotapizza/
Ma się swoich informatorów:)
Trzeba się będzie jutro przejść – zweryfikować 😉
Aga, aktualnie rekrutujemy ekipę na Stabłowice;) na spokojnie po majówce powinniśmy się otworzyć;)
Jeszcze chyba nie stoją. Będą niebawem:)
A propos foodtrucków, dziś znalazłem ciekawy artykuł, potwierdzający wszystko to, co pisałeś o przyczynach niepowodzeń wielu z takich przedsięwzięć:
https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/zlote-czasy-juz-minely-dzis-food-trucki-to,63,0,2404927.html