Tacos Locos, czyli zwariowany tex-mex


Jeszcze na początku 2015 roku Wrocław był prawdziwą pustynią na polu meksykańskiego jedzenia. Od tego jednak czasu powstał świetny food truck Panczo, dopiero co otworzył się także bar Tacos Locos, a spokojnie można przewidywać, że to dopiero początek, bo moda na dania tex-mex wydaje się rozwijać w zawrotnym tempie.

O tym, że Tacos Locos zamierzają wystartować dowiedziałem się przypadkowo, po prostu przechodząc przy lokalu na ulicy Cybulskiego, tuż obok Baru Mewa. Naklejki na witrynach informowały o rychłym otwarciu, ale to „wkrótce” trwało dość długo, jak się okazało, ze względu na problemy z formalnościami związanymi z odbiorem lokalu.

W końcu jednak ruszyli, bez specjalnego rozgłosu, bez baloników na otwarciu, za to z ciekawym, klasycznym menu w stylu tex-mex oraz niewielkim, za to z pomysłem urządzonym lokalem. Doskonale łączą się tu meksykańskie grafiki, drewniane skrzynki oraz surowe, ceglaste elementy na ścianach.

IMG_1930 IMG_1931

W menu, jak to w barach tex-mex bywa, znajdziemy burrito, tacos oraz quesadille, wszystko przygotowywane na miejscu, na świeżo. Ja wpadam do lokalu kilka godzin po otwarciu, po obsłudze widać jeszcze pewne zdenerwowanie, ale trudno odmówić obsługującym mnie osobom pozytywnego usposobienia. Mój wybór pada na tacos – jedno z wieprzowiną, drugie z kurczakiem oraz małe burrito z chili con carne.

IMG_1932 IMG_1933 IMG_1936 IMG_1938

Przy swoim stoliku pośrodku sali siedzę dłuższą chwilę, może nieco za długą, ale rozumiem też, że to pierwszy dzień działalności, więc tym bardziej uśmiecha mi się buzia, kiedy w końcu trafia do mnie drewniany koszyk z dwoma tacosami i burrito.

Oba taco wypełnione są obficie różnorodnymi dodatkami. Poza mięsem oczywiście, pomiędzy tortillą miejsce znalazły dla siebie kolendra, cebula, granat i fasola. Tacosy są orzeźwiające, bije od nich świeżość dodatków, a także intensywny smak mięsa. Zarówno szarpanego kurczaka i wieprzowiny. Do tego sos chipotle, oznaczony trzema papryczkami, o mocno wędzonym smaku. Naprawdę ostry, dobrze podkręcający smak mięsa. Tortille klasyczne, takie jak w Panczo – kukurydziane i miękkie, takie, które najbardziej trafiają w moje gusta. Tacos na plus, zdecydowanie. Może zastanowiłbym się nad ceną sosu, bo jest chyba jednak minimalnie za wysoka.

IMG_1934

Jeszcze bardziej przekonuje mnie burrito z chili con carne. Bez zbędnego ryżu, z aromatyczną, mocno kuminową, soczystą wołowiną, fasolą, sałatą, pomidorami, no i oczywiście dużą ilością kolendry. Właśnie kolendra to wyznacznik Tacos Locos. Kucharze jej nie żałują, i dobrze, bo to ona nadaje charakteru potrawom.

Tacos Locos to oczywiście bar skierowany bardziej w stronę Tex, aniżeli Mex, ale nie uważam tego za wadę. Zjecie tu smacznie i nieskomplikowanie, zaspokoicie zarówno mniejszy, jak i większy głód. Brakowało mi tex-mexu we Wrocławiu, a teraz jest na wyciągnięcie ręki. Będę wracał, często, bardzo często.

ranking4

Tacos Locos

Cybulskiego 1

facebook.com/TacosLocosWroclove

Tacos Locos Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Total 14 Votes
3

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments