Targowa Craft Beer and Food, czyli piwo i jedzenie to doskonałe połączenie


Halę Targową wielbię od lat, choć nie wszystko mi się w niej podoba, to ciągle pozostaje miejscem, w którym jakość sprzedawanych produktów należy do najwyższych w całym mieście. Poza tym klimat tego miejsca jest niepowtarzalny. Historia miesza się tu z nowoczesnością, klasyczne stoiska warzywne miksują z niedawno otwartymi kioskami z produktami hiszpańskimi oraz włoskimi. To wszystko jednak w hali głównej na górze, ale Hala Targowa to także podziemia, od połowy 2015 zagospodarowane przez stosunkowo nowe miejsce na gastronomicznej mapie Wrocławia – Targowa Craft Beer and Food. Aż dziw bierze, że do tej pory nikt nie wykorzystał tego miejsca pod gastronomię.

IMG_4671 IMG_4694 IMG_4714

Coś jest w tym miejscu, że już na wejściu wywołuje uśmiech. Ta historyczna piwnica, wysokie łuki w przejściach i cegła na ścianach, a wszystko to doskonale łączy się w modernistycznymi, drewnianymi i metalowymi elementami wystroju. Nie wiem dlaczego, ale czytając o tym miejscu wyobrażałem sobie, że Targowa to spora przestrzeń i spore sale z ławami, przy których przelewają się hektolitry piwa. Tak naprawdę to po prostu jedna sala z mocno przylegającymi do siebie stolikami oraz otwarta kuchnią. Wielki plus za dobre oświetlenie, a także ekspozycję piw znajdujących się aktualnie na dwunastu kranach. Bo Targowa Craft Beer and Pub to z jednej strony restauracja, a z drugiej multitap, w którym można napić się piw rzemieślniczych z browarów z całej Polski. 

Menu właściwie stanowi spełnienie marzeń miłośników piwa i dobrego jedzenia. Food pairing pełną gębą, sporo dań klasycznych dla tego typu miejsc, jak golonka czy żeberka, ale i kilka przygotowywanych bezpośrednio przy użyciu piwa, stanowiącego motyw przewodni lokalu.

IMG_4590 IMG_4591 IMG_4680

Spory plusik zaznaczam sobie przy obsłudze. Kelnerki uśmiechnięte, doradzające w sprawach piwnych stylów, a także naprawdę sprawnie działające. Z menu wybieramy sporo potraw oraz oczywiście piwo.

IMG_4595 IMG_4686 IMG_4689 IMG_4690

Na pierwszy ogień idą zupy, konkretnie cztery. Żurek (12 zł) z potworną ilością pokrojonej kiełbasy jest może minimalnie zbyt wodnisty, ale smakowo bardzo poprawny. Lekko mięsny, majerankowy i ostrawy. Nie zawodzi także krem z selera (10 zł). Aksamitny, z wyraźnie zaznaczoną teksturą oraz charakternym smakiem mocnego selera. Zupa gulaszowa (12 zł) naładowana jest sporą ilością mięsa, a w smakom przewodzi słodka papryka. Spokojnie może stanowić danie główne podczas wyjścia. Nie inaczej jest z zupą serową, która do najlżejszych nie należy, ale idealnie wpisuje się w koncept serwowania kalorycznego jedzenia do piwa. Zupa jest gęsta, podana z wypiekanym na miejscu pieczywem oraz uderza w nozdrza aromatami, z dominującym pleśniowym smakiem.

IMG_4687

Dla Kazika wybieramy racuchy z jabłkami. Fajnie, że w tak „dorosłym”miejscu jest też opcja dziecięca. Racuchy chrupiące, delikatne w środku i ze sporym plastrem jabłka, które jednak przed podaniem klientom przydałoby się obrać ze skórki. 

IMG_4681 IMG_4700

Podczas wizyty spróbowałem dwóch piw – Bursztynnika z Browaru Profesja oraz Califii z Browaru Lotnego Trzech Kumpli. Właściwie każdy fan piwa rzemieślniczego powinien w targowej znaleźć coś dla siebie. Na kranach znajdują się zarówno mocni chmielone IPA, ciemne stouty oraz kwaśne piwa z Belgii.

IMG_4600 IMG_4706

Ziemniak z pieca z różnymi dodatkami to pomysł tyleż banalny, co genialny, biorąc pod uwagę klimat miejsca. Ziemniak z golonką (12 zł) kładzie mnie na łopatki. Sporych rozmiarów kartofel  bez problemu ulega pod naciskiem noża, ale się nie rozpada, a jednocześnie uwalnia przyjemne ogniskowe aromaty. Do tego gładka, niemalże kremowa rozdrobniona golonka i prosty sos majonezowy. W zestawie nie sprawdza się tylko zbyt gorzki mus groszkowy.

Ziemniak z gzikiem, to to, czego szukałem przez długie lata we Wrocławiu. Idealna konsystencja sera, mocne doprawienie i kawałki rzodkiewki. Gdyby jeszcze pojawiła się tu cebulka, byłoby idealnie. Gziki z lokali z wódką za 5 zł mogą się schować i nie wychodzić na powierzchnię ziemi. 

IMG_4608

Zawodzą pierogi ruskie (18 zł). Są ogromne, owszem, hojnie okraszone i mocno serowe. Ilość twarogu w farszu powoduje w pierwszym momencie bardzo pozytywne zdziwienie. Jest go zdecydowanie więcej od ziemniaków, ale czar szybko pryska, kiedy po pierwszym kęsie na jaw wychodzi, że ktoś tu zapomniał doprawić pierogowy wkład. Brakuje cebulki, brakuje pieprzu, a szkoda, bo zapowiadało się świetnie.

IMG_4736

Golonka peklowana w piwie (28 zł) z kapustą zasmażaną i wypiekanym w lokalu chlebem, którego zapach roznosi się co i rusz po całym podziemiu Hali Targowej. Miejscami minimalnie za sucha, na szczęście nie w całości. Mięso kleiste, bez problemu odchodzące od kości, no i ta skórka – miękka, a zarazem solidnie przypieczona, dymna. Do kompletu wyrazista kapusta oraz wspomniany już wcześniej chleb w wydaniu jasnym i ciemnym.

IMG_4743

Gulasz z dziczyzny z kaszą pęczak (30 zł) to porcja dla dwóch osób, przynajmniej biorąc pod uwagę liczbę zjedzonych przez nas wcześniej dań. Mięso dosłownie rozpada się na mniejsze kawałki, a jego smak wiedzie prym w całej potrawie. Nie ma wątpliwości, że ona gra tu pierwsze skrzypce, a nie za miękka kasza oraz kolorowa papryka stanowią jedynie uzupełnienie, choć oczywiście niezwykle ważne, nadające słodszych nut. Bardzo udana pozycja, jak mało która tak dobrze komponuje się z ciemniejszym piwem.

W Targowa Craft Beer and Food króluje prostota. Kucharze nie szukają tu na siłę możliwości przyrządzania dań wedle najnowszych trendów. Jest prosto, ale smacznie, syto i solidnie. Bez fajerwerków, ale biorąc pod uwagę fakt, że właściwie nie mamy we Wrocławiu miejsca, w którym można napić się dobrego piwa i jednocześnie dobrze zjeść, doceniam to połączenie podwójnie. Mało tego, wnętrze zachęca do spędzania tu czasu i posiedzenia przy piwie nie tylko podczas obiadu.

ranking5

Targowa Craft Beer and Food

Piaskowa 17

facebook.com/targowawroclaw
Targowa - Craft Beer and Food Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Total 8 Votes
1

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments