4.1 C
Wrocław
wtorek, 5 marca, 2024

Wrocławscy Ulicożercy 2015 – zapowiedź festiwalu food trucków

Food truckowy sezon w stolicy Dolnego Śląska czas zacząć. W poprzednim roku pierwszy raz na ulicach Wrocławia gościliśmy zloty food trucków, od razu trzy, choć nie wszystkie do końca udane. Najlepszym ze wszystkich był ten, którego nazwa przywołuje same pozytywne odczucia – Wrocławscy Ulicożercy. Relację z tej imprezy możecie przeczytać tutaj. Na ten moment już do połowy 2015 roku zaplanowano tyle festiwali, ile w całym poprzednim roku. Wielbiciele ulicznego jedzenia na brak wrażeń narzekać nie będą mogli.

15894_360645457458961_4620478743005580666_n

Festiwal food trucków i zacnego piwa, bo tak dokładnie brzmi cała nazwa imprezy, rozpocznie się już o godzinie 11.00 21 marca na terenie Browaru Mieszczańskiego, czyli dokładnie tam, gdzie w roku ubiegłym. Ostatnio sporo było narzekań na długie kolejki, co po części rozumiem, bo sam w nich stałem, ale z drugiej strony, przy ograniczonej ilości aut oraz miejsca, swoje odstać trzeba. Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to jeśli nie nastawiacie się na jedno konkretne danie, a zamierzacie spróbować przynajmniej kilku, zamawiajcie w jednym miejscu, po czym udajcie się do kolejki przy innym aucie. W międzyczasie zdążycie odebrać jedzenie i zamówić kolejne. Oczywiście taka strategia zadziała najlepiej, jeśli na festiwal wybierzecie się w kilka osób.

W festiwalu udział weźmie 30 aut, w tym kilka nowych, nieznanych we Wrocławiu.

Zapraszam na przegląd wszystkich, wraz z krótkim opisem, rozpoczynając oczywiście od tych wrocławskich, o których możecie poczytać także w tym miejscu.

Happy Little Truck

happy-little-4

Jeden z moich ulubionych wrocławskich food trucków, w którym można zjeść świetną pizzę z pieca opalanego drewnem, znajdującego się wewnątrz auta. Pozycja zdecydowanie godna polecenia. Co ważne, menu HLT uległo powiększeniu od zeszłego roku.

Relację z Happy Little Truck możecie przeczytać tutaj.

Taho Cafe

Foto - Facebook Taho Cafe
Foto – Facebook Taho Cafe

Jeśli w trakcie oczekiwania na kolejne dania lekko przymknie się wam oko, idźcie do Taho Cafe na wzmacniającą, aromatyczną kawę i orzeźwiającą lemoniadę.

Pasibus

Foto - Facebook Pasibus
Foto – Facebook Pasibus

Wrocławscy wyjadacze, prekursorzy streetfoodu w naszym mieście. Burgery z ich foodtrucka to klasa sama w sobie, więc na pewno warto rozważyć odwiedzenie ich podczas Wrocławskich Ulicożerców, zwłaszcza, że są jedną z ekip, która najlepiej radzi sobie z tłumami podczas zlotów.

Relację z Pasibusa przeczytacie w tym miejscu.

Bratwursty

10464381_775853345769000_7989318220223368466_n-745x345

Na rynku znajdują się zaledwie od roku, ale we Wrocławiu osiągnęli już niemal status legendy. Mistrzowie kiełbasek w bułce i genialnego sera smażonego.

Więcej pisać nie trzeba, lepiej przeczytajcie relacje tutaj i tutaj.

Bud-K Mobilna naleśnikarnia

10398068_1389869121254525_1866337168726676158_n

Naleśniki w każdej odsłonie, na słodko i słono. Podczas festiwalu na pewno znajdą swoich wielbicieli. Uważajcie jednak na długie oczekiwanie.

Shakewave

10805690_675957939191602_4629274301065330060_n

Shake-bar na kółkach, w którym znajdziecie przyjemną osłodę po całodniowym obżarstwie.

Good Luck Grill Food Truck

Foto - Facebook Good Luck Grill Food Truck
Foto – Facebook Good Luck Grill Food Truck

Truck zagadka, do którego jeszcze nie trafiłem. W menu znajdziemy grillowaną kiełbasę, ale podawaną nietypowo, bo po teksańsku, zawiniętą w tortillę, a daniem popisowym jest wieprzowina po portugalsku, czyli Casoila.

Byczy Burger

strefa-3

Kolejny food truck, który powstał na fali burgerowej mody. Ciekawie rozwijająca się ekipa, serwująca może nie najlepsze, ale bardzo przyzwoite, uczciwe burgery.

W tym miejscu moja relacja z Byczego Burgera.

Mobile Burgers Wrocław

wroclove-burger-mobile-5

Największe rozczarowanie poprzedniego roku, o czym możecie poczytać tutaj. Podobno od tego sezonu zmienili sposób działania i bułkę do burgerów. Postaram się o tym przekonać.

Nienażarty

Foto - Facebook Nienażarty
Foto – Facebook Nienażarty

Kolejna burgerowa ekipa ze standardowym menu. Do tej pory nie próbowałem niczego z ich menu, więc póki co stanowią zagadkę.

Foodszak

strefa-41

Standardowe naleśniki z bardzo niestandardowego auta. Jak dla mnie ceny nieco za wysokie, ale smakowo w porządku, o czym więcej w relacji.

osiem misek

1462548_1560716634164634_4871634426512599168_o

Specjaliści od makaronów, którzy do tej pory niezbyt chętnie pojawiali się na wrocławskich ulicach. W tym roku ma się to zmienić, i dobrze, bo z chęcią spróbuję ich past z owocami morza.

Bagiety z Furgonety

Foto - Facebook Bagiety z Furgonety
Foto – Facebook Bagiety z Furgonety

Najmłodszy z wrocławskich mobilnych barów, kierujący swoją ofertę do miłośników kanapek. W Furgonecie zjecie bagietki ze świeżymi dodatkami, zarówno na ciepło, jak i zimno.

Naan – Tandoori&Grill

10590560_1413268205646105_6589905152939159461_n

Kompletni debiutanci, dla których Wrocławscy Ulicożercy będą pierwszą obsługiwana imprezą. Menu jest innowacyjne jak na kuchnię uliczną, bo w Naan Tandoori&Grill zjemy chlebki z naan z oryginalnymi dodatkami. Jako miłośnik kuchni indyjskiej, nie mogę się doczekać.

4 Kółka i Bułka

10628289_304267906427602_6495807684557579402_n

Jeśli lubicie m.in. poliki i ozory wołowe, to 4 Kółka i Bułka jest miejscem dla was. Tylko spieszcie się, bo takie specjały szybko znikają. Podobnie jak w roku 2014, kiedy bus ze stolicy zawitał do Wrocławia i zrobił furorę.

Kiełba w gębę

10636312_591932054275436_164597302731535380_n

Klasyka – kiełbasa, bułka, te klimaty, Jestem na tak.

The Beef Brothers

IMG_0269

Raciborski food truck to zdecydowana czołówka spośród wszystkich uczestników festiwalu. Genialne frytki, smażone na łoju wołowym, burgery i kanapki z wołowiną, klasa sama w sobie.

Moja relacja z The Beef Brothers do przeczytania w tym miejscu.

Momo-Smak Kuchnia Tybetańska

IMG_0280

W tym miejscu spodziewajcie się długich kolejek. Taką cenę płaci się za popularność. Momo to mistrzowie w przygotowywaniu pierożków tybetańskich na parze w bambusowych koszach. Więcej możecie przeczytać w naszej relacji.

POT SPOT Foodtruck

Foto - Facebook POT SPOT
Foto – Facebook POT SPOT

Klasycy dań jednogarnkowych i zup. Szykujcie się na spróbowanie Tajskiej wieprzowiny Chang Rai, Butter Chicken, węgierskiego gulaszu wołowego czy kremu z buraka.

B.B.Kings

IMG_02501

To już druga wizyta B.B.Kings we Wrocławiu. Z poprzednią wiązałem spore nadzieje, ale przyznam, że nie byłem do końca usatysfakcjonowany. Możecie o tym przeczytać tutaj. Łódzka ekipa ponownie zjawi się prawdopodobnie z najbardziej efektownym sprzętem całego zlotu. Wszystkie pozycje menu przygotowywane są w masywnym grillu, z którego dochodzą pyszne zapachy. W tym roku postaram sie im dać drugą szansę, a pulled porka zamówię na pewno.

American Food Truck

IMG_0243

Jeśli myślicie, że jedzenie w foodtruckach to głównie burgery czy hot-dogi, ekipa American Food Truck szybko wyprowadzi was z błędu. Zjecie u nich m.in. świeżutkie steki z sezonowanej argentyńskiej wołowiny. Więcej przeczytacie na streetfoodpolska.pl

Natural Born Grillers

Foto - Facebook Natural Born Grillers
Foto – Facebook Natural Born Grillers

Żeberka, karczek, wszystko dochodzi jak nasz grill wagon… powoli, ale konkretnie, marynowane w sosie BBQ, grillowane później na naszym ruszcie przez odpowiednio długi czas, aby nabrały miękkości, dopieszczane sosem w międzyczasie aby zachować jak najwięcej smaku i zachować soczystość mięsa – niech ta informacja z fanpage’a Natural Born Grillers wystarczy za komentarz. Miłośnicy grillowanego mięsa, szykujcie się.

Zapiekanki z Zapiekanki

Foto - Facebook Zapiekanki
Foto – Facebook Zapiekanki

Mój zdecydowany faworyt, zresztą pewnie nie tylko mój. Pamiętacie zapiekanki serwowane z klasycznej przyczepki Niewiadów w minionej epoce? Historia zakręciła koło. Po tylu latach znowu możemy ustawić się w kolejce po genialne, klimatyczne zapiekanki wprost z przyczepki ciągniętej przez Malucha.

Beef”N’Roll

Foto - Facebook Beef'N'Roll
Foto – Facebook Beef’N’Roll

Burgery, panie, burgery.

Slow Food eat good

Foto - Facebook Slow Food eat good
Foto – Facebook Slow Food eat good

Burgerownia, ale – przynajmniej teoretycznie – stawiająca przede wszystkim na jakość produktów. Za fanpag’em Slow Food: na pierwszym miejscu stawiany jest klient i jego zdrowie, o które staramy się dbać używając składników tylko od sprawdzonych dostawców.

Wurst Kiosk Foodtruck

Foto - Facebook Wurst Kiosk
Foto – Facebook Wurst Kiosk

Stołeczni rywale Bratwurstów. Będziemy mieli okazję przekonać się, które kiełbaski smakują lepiej.

Lubish Langosh

Foto - Facebook Lubish Langosh
Foto – Facebook Lubish Langosh

Słowackie langosze, czyli smażone placki drożdżowe, do których można dobrać przeróżne dodatki. Na słodko, słono i pikantnie. Nie wiem tylko, czy wrocławianie nie mają dość langoszy po grudniowym Jarmarku Bożonarodzeniowym.

Waffiezz

Foto - Facebook Waffiezz
Foto – Facebook Waffiezz

Kolejna ekipa  będąca gratką dla zwolenników słodkości. W food trucku Waffiezz zjecie holenderskie mini-naleśniki i wafle z karmelem Stroopwafle. Ciepłe, wypiekane świeżo na miejscu wafle z karmelem lub Nutellą, a także miękkie puszyste mini naleśniki podawane z różnymi dodatkami, takimi jak masło i cukier puder, świeże owoce, holenderski syrop, ciepłe wiśnie, masło orzechowe, śmietana.

Banda Kotleta

Foto - Facebook Banda Kotleta
Foto – Facebook Banda Kotleta

Mistrzowie dań z wieprzowiny. Jeśli myśleliście, że w bułce można zjeść tylko standardowego burgera lub hot-doga, to bardzo się zdziwicie. W menu Bandy znajdziecie mi.n taka pozycję jak Mortadel, a więc bułkę z trzema plastrami smakowitej mortadeli. Może być ciekawie, zresztą obszerną relację możecie przeczytać u znajomych na streetfoodpolska.pl

Bruno Bustaurant

Foto - Bruno Bustaurant
Foto – Bruno Bustaurant

Bez żadnych wątpliwości – najdłuższy z uczestników festiwalu. Na 20 miejscach siedzących ekipa Bruno będzie serwować ramen: z kurczakiem teriyaki i sezamem oraz bekonem i kimchi. Dla wegetarian będzie także opcja ze smażonym tofu i grillowanym porem.

Poza food truckami udział w festiwalu wezmą udział dobrze znane we Wrocławiu – ZUPA, Czajownia Wrocław i Sztuka Śledzia, które rozłożą swoje stoiska. Zwłaszcza dobrze znana we Wrocławiu ZUPA, wraz ze swoją drugą odsłoną, a więc LAS-em, mogą stanowić ważny punkt podczas całego festiwalu. Warto do nich zajrzeć, aby przed większym obżarstwem spróbować pysznych zup.

zupa-2

Moją relację z ZUPY możecie przeczytać tutaj.

Do dobrego jedzenia wypadałoby się napić przyzwoitego piwa, które zapewnią m.in. browary Pinta, Kormoran, Raduga, Perun, Wrężel, Soli Piwko i Birbant. Tylko uważajcie, bo przy takiej liczbie gości, złocisty napój rozchodzi się bardzo szybko.

Udanej zabawy.

 

Total 0 Votes
0

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

3 KOMENTARZE

  1. Już rozumiem, dlaczego do Mobile Burgers była tak mała kolejka w tym roku 😉
    Jako że nie czytałam wcześniej Twojego ich opisu, zdecydowaliśmy się właśnie na burgery z Mobile B. i nie zawiedliśmy się. Jako jedyni mieli w ofercie burgery z przysmażanym salami, co w zalewie trucków z takimi samymi potrawiami wyróżniało ich na plus. Muszę też przyznać, że jest to jedna z niewielu burgerowni, która faktycznie umie przysmażyć mięso odpowiednio – pierwszy raz udało mi się dostać kotleta 'rare’. Dla porównania w tak zachwalanej 'Soczewce’ średnio wysmażony = well done – tak suchego 'wkładu’ jeszcze nie próbowałam. Bułki lekko chrupiące, ale nie przesadzone, dzięki czemu dobrze utrzymywały mięso i dodatki w środku… Kotlet dobrze przyprawiony, świeże warzywa i sosik też zrobiły swoje. Według mnie zdecydowanie na plus!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły