4.1 C
Wrocław
wtorek, 5 marca, 2024

WROCŁAW RESTAURANT WEEK menu – My Corner

Przygotowania do WROCŁAW RESTAURANT WEEK wkraczają w decydujący moment. Wrocławskie Podróże Kulinarne objęły patronatem to wydarzenie, starając się przedstawić po kolei menu wszystkich 18 biorących udział w festiwalu restauracji. Propozycje AlykiPappatore, Le Chef, Mlekiem i Miodem, Patio, Olszewskiego 128, Dobrej KarmyCzaryMary i Nadodrze Cafe Restro Bar już znacie, dzisiaj pora na mieszczącą się przy Hotelu Scandic restaurację My Corner.

Talerz WrRW15 new

MENU JESIEŃ NA TALERZU

Przystawka

Jesienne Trio – zupa – krem w 3 odsłonach:
Krem z topinambura z chrupiącym jarmużem/ krem z dyni z chipsem z kiełbasy kresowej/ krem z pieczonych buraków z pianką chrzanową

Tasting przed Restaurant Week w restauracji My Corner
Foto – Łukasz Majchrowski

Danie główne

Polędwica z dzika/ purée z pasternaku/ konfitowana marchew/ mus z czerwonej kapusty/ sos z miodu lipowego z Pasieki Migoccy

Tasting przed Restaurant Week w restauracji My Corner
Foto – Łukasz Majchrowski

Deser

Owocowe tiramisu ze śliwką/ kawowe fettuccine/ zabajone Prosecco

Rezerwacji stolika na WROCŁAW RESTAURANT WEEK możecie dokonać na stronie www.restaurantweek.pl

Tematem przewodnim festiwalowego menu restauracji My Corner jest Jesień na talerzu, czyli produkty, które w tym momencie nas otaczają. Menu przygotowane na Restaurant Week to kompozycja składająca się pieczonych buraków, jarmużu, topinambura, lokalnej dziczyzny, które przy użyciu wielu technik kulinarnych nabrały niecodziennego wyglądu, smaku i charakteru.

My Corner Restaurant&Bar to niezwykle ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Wrocławia. Od ponad dwóch lat zapewnia swoim gościom wrażenia kulinarne na wysokim poziomie. Od kilku miesięcy restauracja nabrała nowego charakteru dzięki szefowi kuchni Łukaszowi Zaczyńskiemu, który od marca proponuje gościom dania z autorskiego menu.  Dania w karcie zmieniają się kilka razy w roku w zależności od sezonu i dostępności świeżych produktów. Oprócz sezonowości, podczas tworzenia karty każde danie dopracowane jest w najmniejszym szczególe po to by zadowolić najbardziej wymagających gości.

Szef kuchni Łukasz Zaczyński już od ponad 10 lat związany jest czynnie z gastronomią. Pierwsze doświadczenie zdobywał na Wyspach Brytyjskich, później rozwijał się w Kopenhadze, a następnie trafił do Wrocławia. Łukasz to niewątpliwie osoba dla której gotowanie to coś więcej niż tylko wykonywany zawód. Jak sam o sobie mówi w krótkim wywiadzie z nami – on nie żyję z gastronomii, on żyję dla gastronomii.

Jak to się stało, że wylądowałeś w kuchni? Większość chłopców marzy o zostaniu strażakiem lub piłkarzem.

Zgadza się, jako mały chłopak nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby zostać kucharzem. Chyba w ostatniej klasie szkoły podstawowej, kiedy pojechałem na kolonię i zobaczyłem kucharzy, którzy gotowali dla nas posiłki, to właśnie oni zainspirowali mnie, żeby pójść tą drogą. Wtedy zdecydowałem, że pójdę do szkoły gastronomicznej. Później studia w Poznaniu, staż w Irlandii i tak właśnie zaczęła się moja przygoda z gotowaniem, gastronomią, hotelami, restauracjami itd.

Kucharz – zawód czy powołanie, jak uważasz?

Na pewno jest to mój zawód i wyuczony, i wykonywany. Natomiast jest to zawód, w którym czuję się jak ryba w wodzie, jest to zawód, który sprawia mi przyjemność, pozwala robić to co naprawdę lubię i potrafię. Uważam, że jestem do tego stworzony i w bardzo umiejętny sposób połączyłem „przyjemne z pożytecznym”, często  też powtarzam trochę żartobliwie „ja nie żyję z gastronomii, ja żyję dla gastronomii”.

Czy możesz powiedzieć, że jako kucharz odniosłeś już jakiś znaczący sukces? Jeśli tak, to jaki, a może te największe dopiero przed Tobą?

Uważam, że dużo sukcesów jest jeszcze, przede mną. Natomiast dużo już odniosłem. Mogę nawet powiedzieć, że codziennie odnoszę sukcesy, kiedy moi goście wychodzą z restauracji zadowoleni z niezwykłymi  doznaniami kulinarnymi. Na pewno dużym sukcesem jest to, że przez wiele lat mogłem pracować i zdobywać bezcenne doświadczenie u boku wybitnych szefów kuchni w Polsce i za granicą.  Chociaż tak jak powiedziałem największą radość i satysfakcję sprawiają mi zadowoleni goście i puste talerze wracające z Sali restauracyjnej.

Wzorujesz się na kimś w kuchni czy raczej starasz się tworzyć swoje autorskie projekty?

Myślę, że po tylu latach w gastronomii mam swoje JA. Nie ukrywam jednak, że mam kilku kucharzy, których uważam za autorytet.  Często czerpię także inspirację z książek i czasopism gastronomicznych, jednak staram się żeby były to tylko inspiracje. Nigdy nie powielam gotowych dań.

Co sądzisz o idei festiwalu Restaurant Week, czy może zmienić coś w kulinarnej świadomości Polaków?

Uważam, że jest to świetne wydarzenie, które może pokazać ile topowych restauracji mamy w swoim mieście. Jak różnorodne potrawy możemy zjeść w tych miejscach.

Czym kierowałeś się podczas przygotowania menu na RW, skąd czerpałeś inspiracje?

Było kilka czynników, którymi się kierowałem podczas przygotowywania menu: na pewno sezonowość  – mówię o swoim menu „Jesień na Talerzu” Dobór lokalnych składników oraz połączenie ich w taki sposób, żeby powszechnie znane produkty nabrały całkiem nowego charakteru.

Podczas pracy na kuchni zdarzają się na pewno zarówno śmieszne sytuacje, jak i te mrożące krew w żyłach. Opowiesz nam jakąś?

Śmiesznych sytuacji jest w kuchni bardzo dużo, pierwsza jaka przyszła mi do głowy miała miejsce wiele lat temu, kiedy byłem jeszcze praktykantem. Razem z moim kolegom pracowaliśmy w pewnym lokalu, i nagle Szefowa Kuchni mówi do mojego kolegi – młody idź do magazynu i przynieś mi antrykot. Kolega poszedł, po chwili przychodzi z przynosi plastikową miskę bo nie wiedział, że antrykot to wołowina.

My Corner Restaurant&Bar

Piłsudskiego 49/57

facebook.com/mycorner.restaurant.and.bar

Total 0 Votes
0

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły