2.1 C
Wrocław
poniedziałek, 9 grudnia, 2024

Jedzenie na dowóz – Taormina

Wykańczanie nowego mieszkania zakończyło się sukcesem, ale pierwsze dni po przeprowadzce spędziliśmy jeszcze na kartonach, próbując dojść do tego, co, w którym było. Czasu na gotowanie specjalnie nie znaleźliśmy, więc korzystając z PizzaPortal.plzłożyliśmy zamówienie w znanej mi już wcześniej Taorminie.

Wybieram pizzę Bekon all italiana (29 zł), panino picante (8,50 zł) i arancini (8,50 zł). Przewidywany czas oczekiwania – 75 minut, a dostawa dociera do nas dosłownie dwie minuty przed tym terminem.

IMG_6585 IMG_6592 IMG_6597

O ile lubię pizzę z widocznymi przypalonymi rantami, bo dają one niepowtarzalny, lekko palony aromat, tak ta z Taorminy spędziła jednak w piecu kilka chwil za długo. A szkoda, bo to naprawdę niezła pizza z wyrazistą pancettą i nieprzesadną ilością sera. Egzamin zdaje także ciasto – momentami cienkie jak papier, a przy tym sztywne. Taormina w ogóle potwierdza, że co jak co, ale pizza w dowozie jest ich specjalnością. Zwłaszcza biorąc pod uwagę konkurencję, u której ciężko zamówić pizzę na tak cienkim cienkim cieście, aby dotarła pod drzwi w dobrym stanie.

IMG_6590IMG_6589

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do tej pory znałem arancini w formie niewielkich kulek. To z Taorminy to duża jak pięść kula wypełniona mieszanką ryżu, sosu pomidorowego, szynki i mozzarelli. Włoski specjał przyjemnie chrupie z zewnątrz, a w środku skrywa zwartą mieszankę z ryżem w roli głównej. Całkiem przyjemna przekąska o wyraźnie pomidorowym charakterze. Z kolei do panino piccante użyto zbyt suchej bułki, która podczas jedzenie nadmiernie się kruszy. Natomiast sam wkład jak najbardziej na plus. Pikantne plasterki salami zatopiły się w ciągnącym serze, a sałata dodała odpowiedniej lekkości.

Pomimo pewnych niedociągnięć, Taormina pozostaje jednym z pewniejszych miejsc dowożących jedzenie. Co ważne, nie zdarzyło mi się dotychczas, aby zamówienie nie dotarło na czas, a pizza była zimna.

Taormina

pizzaportal.pl/wroclaw/taormina-januszoicka

Wpis powstał we współpracy z marką PizzaPortal.pl w ramach akcji  „Jedzenie na dowóz”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Total 1 Votes
0

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

1 KOMENTARZ

  1. Arancino zawsze powinny być duże, takie z dodatkiem ziół, jak pod Etną, smakują wtedy rewelacyjnie 🙂
    Zjadłem wczoraj w lokalu na Januszowickiej pizzę Diavolo.
    Ciasto cienkie – w sam raz do zjedzenia po neapolitańsku – zwijasz trójkącik pizzy lekko w rulonik i nic ci ze środka nie wypadnie, sera mało, a pikantności chyba nie było albo moje wypalone kubki smakowe nie wyczuły.
    Minus – jak na włoskie klimaty to brak na stoliku oliwy, w menu była jakby dodatkowo płatna!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły