13.2 C
Wrocław
sobota, 26 kwietnia, 2025

Nowe restauracje we Wrocławiu – wrzesień 2017

19 nowych miejsc w tym miesiącu, a w sumie już 172 od początku roku.

2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017 | kwiecień 2017 | maj 2017 |  czerwiec 2017 | lipiec 2017 | sierpień 2017

Legal Cakes Wrocław – Wrocław jest drugim miejscem , który gości u siebie kultową w niektórych kręgach kawiarnię Legal Cakes, specjalizującą się m.in. w przygotowywaniu niskokalorycznych ciast i batonów, a także zdrowych śniadań.

Kościuszki 6 | FB

Plastrami – Krzysztof Matuszkiewicz stworzył swój pierwszy w pełni autorski projekt – kanapkownię, w której pierwszoplanową, choć niejedyną rolę odgrywa pastrami. W karcie znajdują się m.in. kanapki z pulled pork, pastrami, a także oryginalne, serwowane od ósmej śniadania

Wita Stwosza 44 | FB | relacja na WPK

Lviv – kawior, wódka i bliny – lokal otwarty już w sierpniu, ale w poprzednim zestawieniu o nim zapomniałem. Nadrabiam zaległości, bo to miejsce wyjątkowe. Cudowne ukraińskie dania, przygotowywane według domowych receptur właściciela. Hitem są bliny z kawiorem, genialne pielmieni czy placki ziemniaczane z ozorem. Świetne jedzenie, luźna atmosfera i bardzo przystępne ceny.

Legnicka 25 | FB | relacja na WPK

Modra Odra – nowa restauracja z kuchnią polską w nowoczesnym wydaniu, pięknym wystrojem i doświadczonym Krzysztofem Rugałą w roli Szefa Kuchni. Karta to spory przekrój po ciekawych częściach mięsa i rybach.

Odrzańska 24 | FB

Pici Pasta – niewielki bar na kilka stolików na odradzającej się ulicy Szczytnickiej. Domowe makarony, codziennie inna zupa i trzy propozycje śniadaniowe. Na pewno warte sprawdzenia.

Szczytnicka 38B | FB

Fabryka Spaghetti – zaraz obok mieście się otwarta chwilę wcześniej Fabryka Spaghetti, ewidentnie nastawiona na studentów, z cenami rozpoczynającymi się od kilku złotych za porcję makaronu.

Szczytnicka 54/1 B | FB

Wow-Barr Sokolnicza – streetfoodowy bar z azjatyckim jedzeniem dostępnym na miejscu i na dowóz.

Sokolnicza 7/17 | FB

ZjemBAO – co prawda BAO swój debiut zaliczyło na Wrocławskim Bazarze Smakoszy i Gastro Nockach, ale dopiero od września ich food truck stanął naprzeciwko Arkad, tuż przy pierwszym Pasibusie. Serwują parowane bułki bao w różnych kolorach i wersjach smakowych – z kurczakiem, kaczką i wieprzowiną, a niebawem także z kolejnymi rodzajami mięsa. Streetfoodowo, smacznie i szybko.

Powstańców Śląskich 5 | FB | relacja na WPK

Restauracja BAO BAO – wrocławianie na nadmiar chińskich restauracji narzekać nie mogą, więc cieszyć powinna obecność w tym zestawieniu właśnie BAO BAO. Ta niewielka restauracja na Kromera specjalizuje się w kilku daniach z chińskim rodowodem. Ciekawe są pierożki Guo Tie z wieprzowiną, aromatem urzekają tytułowe bao z karkówką, a w przyszłości pojawić się mają kolejne dania.

Kromera 25 D | FB | relacja na WPK

Przybij Piątaka – drugi bar tej marki, otwarty już w czerwcu na Kazimierza Wielkiego, ale wtedy ta informacja mi gdzieś umknęła.

Kazimierza Wielkiego 49 | FB

Chinkalnia Wyścigowa – trzeci lokal ukraińskiej sieci we Wrocławiu potwierdza, że Chinkalnia została bardzo dobrze przyjęta w stolicy Dolnego Śląska. Przystępne gruzińskie potrawy, bardzo dobre Chinkali i przyzwoite chaczapuri. Powinno się udać.

Wyścigowa 2 | FB

Ciepła Klucha – przykład na to, że chyba każdy może otworzyć food trucka, tak bez jakiegokolwiek wyczucia smaku. Kluski śląskie na poziomie tych z marketu. Zdecydowanie nie warto zawracać sobie nimi głowy.

FB

Kwiatowa – Plac Solny zyskał następne gastro miejsce. W Kwiatowej zjecie śniadanie czy lunch i napijecie się aromatycznej kawy przy stoliku z widokiem na miejscowe kwiaciarnie.

Pl. Solny 20 | FB

Różana Kukuczki – drugi punkt kawiarni z Ołtaszyna. Wypiekane na miejscu pieczywo, kawa, lunche i śniadania.

Kukuczki 7 | FB

DoubleDecker Bar – ogromny angielski autobus dwupiętrowy, w którym podczas zlotów można zjeść burgery czy fish&chips

FB

Umami Dumpling&pasta – Trzecia rynkowa restauracja właścicieli Bernarda i Soczewki. Umami zręcznie łączy w sobie włoskie i azjatyckie smaki, pierogi i makarony, piękny wystrój z luzem. Jak na Rynek, to pozycja obowiązkowa.

Rynek 60 | FB | relacja na WPK

Sushi TU – jeszcze jedna suszarnia w mieście, choć przynajmniej w teorii dość oryginalna, M.in. dzięki obecności w menu rolek z wędzonymi rybami z własnej wędzarni.

Armii Krajowej 8b/2 | FB

DEJA VU – kolejna restauracja na Rynku, choć ciężko stwierdzić o jakim charakterze, bo właściciele nie chcą się pochwalić swoim menu.

Rynek 51 | FB

Najedzenie – osiedlowy bar na Psim Polu, powstały w zastępstwie Pierogowa.

Litewska 2 a | FB

Total 8 Votes
2

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

6 KOMENTARZE

  1. W deja vu byłam, menu na każdym stole w ogródku, spróbowałam, bardzo dobra kaczka, rynek trzyma poziom. No i super obsługa 🙂

  2. Siemka, dobre wrażenie na mnie zrobiła knajpa Steak n roll, byliśmy tam z dziewczyną na dniach i atmosferkę mają bardzo sympatyczną, obsługa szybka, wygodne stoliki itp. Sama lokalizacja też na plus bo brakowało na rynku miejsca gdzie można zjeść prawdziwego wołowego steka, dobrze wysmażonego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły