24 C
Wrocław
poniedziałek, 5 czerwca, 2023

Nowe restauracje we Wrocławiu – wrzesień 2017

19 nowych miejsc w tym miesiącu, a w sumie już 172 od początku roku.

2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017 | kwiecień 2017 | maj 2017 |  czerwiec 2017 | lipiec 2017 | sierpień 2017

Legal Cakes Wrocław – Wrocław jest drugim miejscem , który gości u siebie kultową w niektórych kręgach kawiarnię Legal Cakes, specjalizującą się m.in. w przygotowywaniu niskokalorycznych ciast i batonów, a także zdrowych śniadań.

Kościuszki 6 | FB

Plastrami – Krzysztof Matuszkiewicz stworzył swój pierwszy w pełni autorski projekt – kanapkownię, w której pierwszoplanową, choć niejedyną rolę odgrywa pastrami. W karcie znajdują się m.in. kanapki z pulled pork, pastrami, a także oryginalne, serwowane od ósmej śniadania

Wita Stwosza 44 | FB | relacja na WPK

Lviv – kawior, wódka i bliny – lokal otwarty już w sierpniu, ale w poprzednim zestawieniu o nim zapomniałem. Nadrabiam zaległości, bo to miejsce wyjątkowe. Cudowne ukraińskie dania, przygotowywane według domowych receptur właściciela. Hitem są bliny z kawiorem, genialne pielmieni czy placki ziemniaczane z ozorem. Świetne jedzenie, luźna atmosfera i bardzo przystępne ceny.

Legnicka 25 | FB | relacja na WPK

Modra Odra – nowa restauracja z kuchnią polską w nowoczesnym wydaniu, pięknym wystrojem i doświadczonym Krzysztofem Rugałą w roli Szefa Kuchni. Karta to spory przekrój po ciekawych częściach mięsa i rybach.

Odrzańska 24 | FB

Pici Pasta – niewielki bar na kilka stolików na odradzającej się ulicy Szczytnickiej. Domowe makarony, codziennie inna zupa i trzy propozycje śniadaniowe. Na pewno warte sprawdzenia.

Szczytnicka 38B | FB

Fabryka Spaghetti – zaraz obok mieście się otwarta chwilę wcześniej Fabryka Spaghetti, ewidentnie nastawiona na studentów, z cenami rozpoczynającymi się od kilku złotych za porcję makaronu.

Szczytnicka 54/1 B | FB

Wow-Barr Sokolnicza – streetfoodowy bar z azjatyckim jedzeniem dostępnym na miejscu i na dowóz.

Sokolnicza 7/17 | FB

ZjemBAO – co prawda BAO swój debiut zaliczyło na Wrocławskim Bazarze Smakoszy i Gastro Nockach, ale dopiero od września ich food truck stanął naprzeciwko Arkad, tuż przy pierwszym Pasibusie. Serwują parowane bułki bao w różnych kolorach i wersjach smakowych – z kurczakiem, kaczką i wieprzowiną, a niebawem także z kolejnymi rodzajami mięsa. Streetfoodowo, smacznie i szybko.

Powstańców Śląskich 5 | FB | relacja na WPK

Restauracja BAO BAO – wrocławianie na nadmiar chińskich restauracji narzekać nie mogą, więc cieszyć powinna obecność w tym zestawieniu właśnie BAO BAO. Ta niewielka restauracja na Kromera specjalizuje się w kilku daniach z chińskim rodowodem. Ciekawe są pierożki Guo Tie z wieprzowiną, aromatem urzekają tytułowe bao z karkówką, a w przyszłości pojawić się mają kolejne dania.

Kromera 25 D | FB | relacja na WPK

Przybij Piątaka – drugi bar tej marki, otwarty już w czerwcu na Kazimierza Wielkiego, ale wtedy ta informacja mi gdzieś umknęła.

Kazimierza Wielkiego 49 | FB

Chinkalnia Wyścigowa – trzeci lokal ukraińskiej sieci we Wrocławiu potwierdza, że Chinkalnia została bardzo dobrze przyjęta w stolicy Dolnego Śląska. Przystępne gruzińskie potrawy, bardzo dobre Chinkali i przyzwoite chaczapuri. Powinno się udać.

Wyścigowa 2 | FB

Ciepła Klucha – przykład na to, że chyba każdy może otworzyć food trucka, tak bez jakiegokolwiek wyczucia smaku. Kluski śląskie na poziomie tych z marketu. Zdecydowanie nie warto zawracać sobie nimi głowy.

FB

Kwiatowa – Plac Solny zyskał następne gastro miejsce. W Kwiatowej zjecie śniadanie czy lunch i napijecie się aromatycznej kawy przy stoliku z widokiem na miejscowe kwiaciarnie.

Pl. Solny 20 | FB

Różana Kukuczki – drugi punkt kawiarni z Ołtaszyna. Wypiekane na miejscu pieczywo, kawa, lunche i śniadania.

Kukuczki 7 | FB

DoubleDecker Bar – ogromny angielski autobus dwupiętrowy, w którym podczas zlotów można zjeść burgery czy fish&chips

FB

Umami Dumpling&pasta – Trzecia rynkowa restauracja właścicieli Bernarda i Soczewki. Umami zręcznie łączy w sobie włoskie i azjatyckie smaki, pierogi i makarony, piękny wystrój z luzem. Jak na Rynek, to pozycja obowiązkowa.

Rynek 60 | FB | relacja na WPK

Sushi TU – jeszcze jedna suszarnia w mieście, choć przynajmniej w teorii dość oryginalna, M.in. dzięki obecności w menu rolek z wędzonymi rybami z własnej wędzarni.

Armii Krajowej 8b/2 | FB

DEJA VU – kolejna restauracja na Rynku, choć ciężko stwierdzić o jakim charakterze, bo właściciele nie chcą się pochwalić swoim menu.

Rynek 51 | FB

Najedzenie – osiedlowy bar na Psim Polu, powstały w zastępstwie Pierogowa.

Litewska 2 a | FB