19 nowych miejsc w tym miesiącu, a w sumie już 172 od początku roku.
2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015| kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015| sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017 | kwiecień 2017 | maj 2017 | czerwiec 2017 | lipiec 2017 | sierpień 2017
Legal Cakes Wrocław – Wrocław jest drugim miejscem , który gości u siebie kultową w niektórych kręgach kawiarnię Legal Cakes, specjalizującą się m.in. w przygotowywaniu niskokalorycznych ciast i batonów, a także zdrowych śniadań.
Kościuszki 6 | FB
Plastrami – Krzysztof Matuszkiewicz stworzył swój pierwszy w pełni autorski projekt – kanapkownię, w której pierwszoplanową, choć niejedyną rolę odgrywa pastrami. W karcie znajdują się m.in. kanapki z pulled pork, pastrami, a także oryginalne, serwowane od ósmej śniadania
Wita Stwosza 44 | FB | relacja na WPK
Lviv – kawior, wódka i bliny – lokal otwarty już w sierpniu, ale w poprzednim zestawieniu o nim zapomniałem. Nadrabiam zaległości, bo to miejsce wyjątkowe. Cudowne ukraińskie dania, przygotowywane według domowych receptur właściciela. Hitem są bliny z kawiorem, genialne pielmieni czy placki ziemniaczane z ozorem. Świetne jedzenie, luźna atmosfera i bardzo przystępne ceny.
Legnicka 25 | FB | relacja na WPK
Modra Odra – nowa restauracja z kuchnią polską w nowoczesnym wydaniu, pięknym wystrojem i doświadczonym Krzysztofem Rugałą w roli Szefa Kuchni. Karta to spory przekrój po ciekawych częściach mięsa i rybach.
Odrzańska 24 | FB
Pici Pasta – niewielki bar na kilka stolików na odradzającej się ulicy Szczytnickiej. Domowe makarony, codziennie inna zupa i trzy propozycje śniadaniowe. Na pewno warte sprawdzenia.
Szczytnicka 38B | FB
Fabryka Spaghetti – zaraz obok mieście się otwarta chwilę wcześniej Fabryka Spaghetti, ewidentnie nastawiona na studentów, z cenami rozpoczynającymi się od kilku złotych za porcję makaronu.
Szczytnicka 54/1 B | FB
Wow-Barr Sokolnicza – streetfoodowy bar z azjatyckim jedzeniem dostępnym na miejscu i na dowóz.
Sokolnicza 7/17 | FB
ZjemBAO – co prawda BAO swój debiut zaliczyło na Wrocławskim Bazarze Smakoszy i Gastro Nockach, ale dopiero od września ich food truck stanął naprzeciwko Arkad, tuż przy pierwszym Pasibusie. Serwują parowane bułki bao w różnych kolorach i wersjach smakowych – z kurczakiem, kaczką i wieprzowiną, a niebawem także z kolejnymi rodzajami mięsa. Streetfoodowo, smacznie i szybko.
Powstańców Śląskich 5 | FB | relacja na WPK
Restauracja BAO BAO – wrocławianie na nadmiar chińskich restauracji narzekać nie mogą, więc cieszyć powinna obecność w tym zestawieniu właśnie BAO BAO. Ta niewielka restauracja na Kromera specjalizuje się w kilku daniach z chińskim rodowodem. Ciekawe są pierożki Guo Tie z wieprzowiną, aromatem urzekają tytułowe bao z karkówką, a w przyszłości pojawić się mają kolejne dania.
Kromera 25 D | FB | relacja na WPK
Przybij Piątaka – drugi bar tej marki, otwarty już w czerwcu na Kazimierza Wielkiego, ale wtedy ta informacja mi gdzieś umknęła.
Kazimierza Wielkiego 49 | FB
Chinkalnia Wyścigowa – trzeci lokal ukraińskiej sieci we Wrocławiu potwierdza, że Chinkalnia została bardzo dobrze przyjęta w stolicy Dolnego Śląska. Przystępne gruzińskie potrawy, bardzo dobre Chinkali i przyzwoite chaczapuri. Powinno się udać.
Wyścigowa 2 | FB
Ciepła Klucha – przykład na to, że chyba każdy może otworzyć food trucka, tak bez jakiegokolwiek wyczucia smaku. Kluski śląskie na poziomie tych z marketu. Zdecydowanie nie warto zawracać sobie nimi głowy.
Kwiatowa – Plac Solny zyskał następne gastro miejsce. W Kwiatowej zjecie śniadanie czy lunch i napijecie się aromatycznej kawy przy stoliku z widokiem na miejscowe kwiaciarnie.
Pl. Solny 20 | FB
Różana Kukuczki – drugi punkt kawiarni z Ołtaszyna. Wypiekane na miejscu pieczywo, kawa, lunche i śniadania.
Kukuczki 7 | FB
DoubleDecker Bar – ogromny angielski autobus dwupiętrowy, w którym podczas zlotów można zjeść burgery czy fish&chips
Umami Dumpling&pasta – Trzecia rynkowa restauracja właścicieli Bernarda i Soczewki. Umami zręcznie łączy w sobie włoskie i azjatyckie smaki, pierogi i makarony, piękny wystrój z luzem. Jak na Rynek, to pozycja obowiązkowa.
Rynek 60 | FB | relacja na WPK
Sushi TU – jeszcze jedna suszarnia w mieście, choć przynajmniej w teorii dość oryginalna, M.in. dzięki obecności w menu rolek z wędzonymi rybami z własnej wędzarni.
Armii Krajowej 8b/2 | FB
DEJA VU – kolejna restauracja na Rynku, choć ciężko stwierdzić o jakim charakterze, bo właściciele nie chcą się pochwalić swoim menu.
Rynek 51 | FB
Najedzenie – osiedlowy bar na Psim Polu, powstały w zastępstwie Pierogowa.
Litewska 2 a | FB
Jak tego duuuużo 🙂
Brakuje Kukmania Port na osiedlu Olimpia Port 😉
Nie chcieli się na FB pochwalić czy otworzyli, więc znajdą się dopiero w październikowym zestawieniu
Ciasta w Legal Cakes niestety wcale takie niskokaloryczne nie są 🙁 Większość propozycji ma 500-600 kcal.
W deja vu byłam, menu na każdym stole w ogródku, spróbowałam, bardzo dobra kaczka, rynek trzyma poziom. No i super obsługa 🙂
Siemka, dobre wrażenie na mnie zrobiła knajpa Steak n roll, byliśmy tam z dziewczyną na dniach i atmosferkę mają bardzo sympatyczną, obsługa szybka, wygodne stoliki itp. Sama lokalizacja też na plus bo brakowało na rynku miejsca gdzie można zjeść prawdziwego wołowego steka, dobrze wysmażonego.