Nowe restauracje we Wrocławiu – maj 2017


Wśród nowych miejsc na wrocławskiej mapie gastronomicznej królują tym razem plaże miejskie, lodziarnie i food trucki, czyli w sumie zgodnie z porą roku, sezonem i trendami.

2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015| kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015| sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017 | kwiecień 2017

Basen Beach Bar – pierwsza z otwartych w tym sezonie miejskich plaż, położona tuż przy Moście Trzebnickim, z basenem, dobrze wyposażonym barem i pojawiającymi się food truckami. No i oczywiście umilającą wieczorami czas muzyką na żywo.

FB

Stara Odra Beach Bar – niemalże dokładnie na przeciwnym brzegu Odry rozlokowała się plaża Stara Odra, z drewnianym barem, piaskiem i podobnymi atrakcjami.

Zawalna | FB

Forma Płynna Beach Bar – dla odmiany, to plaża bez piasku. Jest trawa, są leżaki i hamaki, a także piwo, napoje chłodzące i shisha.

Wyspiańskiego | FB

PANda Sushi – młodsza siostra PANda Ramen z Białoskórniczej. Także na Szwedzkiej do menu trafiły rameny, ale tematem przewodnim jest jednak sushi. W karcie znalazły się także lunche w przyzwoitej cenie oraz omakasa, a więc danie, w którym to kucharz decyduje o tym, co zjecie. Okolice Nowego Dworu zyskały kolejne ciekawe miejsce.

Szwedzka 17 D | FB

HotSpot – jeszcze jedna, tym razem największa wrocławska plaża wystartowała tuż przy Moście Milenijnym. Na jej terenie znajdziecie m.in. dwa bary, plac zabaw dla dzieci, boiska do siatkówki, mnóstwo leżaków, a wieczorem z głośników popłynie muzyka na żywo.

Wejherowska 34 | FB

Drewnem Palone – moda na piece opalane drewnem ma się bardzo dobrze, czego dowodem kolejny food truck wyposażony w taki sprzęt. Drewnem Palone przystanął na Kamiennej, a w ich menu znajdziecie pizzę w pięciu odsłonach.

Kamienna 94 | FB

Proviant – Nowa jadłodajnia studencka na Wittigowie z daniami w okolicach 15-16 zł i sporym misz-maszem jeśli chodzi o ofertę. Dania domowe, domowe wersje pizzy, swobodne nawiązania do kuchni świata, a przede wszystkim duże porcje, czyli to, czego studenci oczekują najbardziej.

Wittiga 6 | FB

Siódma Rano – jak sama nazwa wskazuje, w tej piekarni połączonej z kawiarnią możecie kupić pieczywo od najwcześniejszych godzin rannych, a do tego napić się szybkiej kawy lub zjeść ciastko.

Przyjaźni 20 | FB

Hong Ha – następca owianej niezbyt dobrą sławą restauracji Ha Noi. Wnętrza te same, menu podobnie obszerne, choć na pierwszy rzut oka potrawy wyglądają korzystniej. Ktoś się skusi?

Legnicka 32 | FB

Wagonowa – restauracja zagadka, ponieważ ciężko dowiedzieć się o nich czegokolwiek. Przyjemne wnętrze i totalnie pomieszane menu, w którym jednego dnia znaleźć można m.in. minestrone z mielonymi czy burgery, gnocchi i szparagi. Profil niesprecyzowany. Jedna z tych restauracji zagadek, co to nie lubią się chwalić cenami.

Wagonowa 2 b | FB

Kulka lody naturalne – lody z Kulki na chwilę zniknęły z centrum, żeby od maja pojawić się na Św. Antoniego, niemalże naprzeciwko Szynkarni.

Św. Antoniego 16 | FB

Lody z mleka – jedna z najnowszych wrocławskich lodziarni, która po pierwszym lokalu na Baciarellego, otworzyła kolejny – na Nadodrzu. Lody słodkie, mleczne nie bardziej od wszystkich pozostałych.

Pomorska | FB

GastroKosmos – to musi być kulinarny kosmos. Hamburgery, knysza, kapsalon i gyros. Cały przekrój fastfoodowego badziewia.

Bulwar Ikara 27 | FB

QrQma – nowy food truck, parkujący na co dzień przed Halą Stulecia, specjalizujący się w klasykach kuchni indyjskiej.

Wystawowa 1 | FB

Kołowóz – Kurczaki w chrupiącej panierce z sezamem, awokado w panierce, domowe frytki, takie to specjały przyrządzają właściciele Kołowozu.

FB

ParaZgara – takim prostym pomysłom foodtruckowym przyklaskuję z całej siły. ParaZgara wyspecjalizowała się w parowanych ziemniakach, podawanych z przeróżnymi dodatkami, w tym m.in. z tradycyjnym gzikiem czy chorizo.

Legnicka 68 | FB

GDZIE ZJEŚĆ W NAJBLIŻSZYM MIESIĄCU?

W skrócie – mała ankieta dla Was, abyście mogli zdecydować o jednym z miejsc, z którego relacja znajdzie się na blogu. Wystarczy jedno kliknięcie (głosowanie trwa do 4 czerwca, do 23.59). Relacja z La Maddaleny, która zwyciężyła w poprzednim miesiącu, już niebawem.

Total 2 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments