-1.7 C
Wrocław
środa, 22 stycznia, 2025

Nowe restauracje we Wrocławiu – listopad ’17

Późna jesień to trudny okres dla gastronomii, choćby ze względu na fakt, że potencjalni gości zaczynają zastanawiać się bardziej nad wydaniem swoich pieniędzy na świąteczne prezenty, aniżeli w restauracjach. Widać to też po liczbie i rodzaju otwieranych w listopadzie nowych miejsc. W sumie naliczyłem jedynie 14 otwarć w ostatnim miesiącu, co daje liczbę 216 od początku roku.

2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017 | kwiecień 2017 | maj 2017 |  czerwiec 2017 | lipiec 2017 | sierpień 2017 | wrzesień 2017 | październik 2017

U Gruzina

Po lokalach na Grunwaldzie i Odrzańskiej, właściciele baru U Gruzina postanowili otworzyć trzeci lokal. Tym razem za cel wzięli sobie podbicie popularnego ostatnio kierunku – pod nasypem na ulicy Bogusławskiego, na tyłach Teatru Polskiego. Poza standardowymi plackami chaczapuri, do menu nowego Gruzina weszły także pierożki chinkali i gruzińskie wina.

Bogusławskiego 35 | FB

Panczo

Pozytywna ekipa texmexowych entuzjastów znanych dotychczas głównie z food trucka, zdecydowała się na odważniejszy krok, a więc otwarcie swojego pierwszego w pełni samodzielnego lokalu we Wrocławiu. Po wyjściu z multitapu 4hops, gdzie stanowili atrakcję i dodatek dla piwa, rozpoczynają nowy rozdział na obleganej ostatnio ulicy Św. Antoniego. W menu oczywiście klasyki – burrito, tacos, quesadilla, a do tego sporo koktajli na bazie tequilli oraz piwa z Browaru Stu Mostów.

Św. Antoniego 35/1 A | FB

SeaFood Bar&Market

Na początku roku przewidywałem, że owoce morza mogą okazać się nowym trendem w miejscowej gastronomii, i może nie powstało dużo nowych miejsc, ale jednak coś się w tej materii ruszyło. SeaFood Bar&Market to połączenie streetfodoowej knajpki w morskim klimacie i marketu, gdzie kupić można świeże owoce morza w bardzo przystępnych cenach. W karcie uwagę na siebie zwracają m.in. kanapka z ośmiornicą, mule, czy standardowe fish&chips.

Św. Mikołaja 12 | FB

ZjemBAO

najpierw wystartował BAO food truck na Powstańców, a od niedawna funkcjonuje także stacjonarna, choć równie streetfoodowa miejscówka z parowanymi bułeczkami przy ulicy Tęczowej. Codziennie do wyboru kilka kolorowych bułek, zarówno w wersji mięsnej, jak i wege.

Tęczowa 3 | FB

L’Isola Sweet & Salty

Proste dania prosto z Włoch, ciasta, desery, kawa i śniadania – brzmi ciekawie, wygląda interesująco. Na pewno do sprawdzenia.

Św. Jadwigi 10/1 a | FB

Amarone

Kolejna włoska restauracja, kładąca duży nacisk na pizzę oczywiście. Chwalą się, że jako jedyni przygotowują ciasto na zakwasie, z miodem, ale bez drożdży. Poza tym w karcie wielkich niespodzianek nie ma.

Piłsudskiego 104 | FB

Bite a donut

Jeśli znudziły się Wam już wszystkie wrocławskie pączkarnie, macie okazję spróbować przysmaku uwielbianego w Nowym Jorku. Donuty, czyli pączki bez nadzienia, a właściwie z nadzieniem znajdującym się na zewnątrz,  jednocześnie zdobiącym całość. Codziennie inne, nowe smaki, codziennie dużo słodkości dla miłośników cukru.

Św. Mikołaja 43/1 | FB

8 1/2

Podziwiam kolejnych odważnych, wchodzących na zapełniony rynek pizzy we Wrocławiu. 8 1/2 to nowy lokal w samym sercu miasta, schowany przed turystami z dość wiadomym zestawem – pizza i makarony.

Przejście Garncarskie 8 | FB

Botan Kebab

Żadnego śladu po nich w internecie nie znalazłem. Wiem tylko, że istnieją.

Ruska

Zjedz Pieroga

Jakiś czas temu objawili się w swoim food trucku, a od listopada działają pod dawną nazwą na Ruskiej, w lokalu zajętym po barze z zapiekankami Pół Metra. W niewielkim wnętrzu główną rolę grają pierogi – w cenach od 10 do 12 zł, codziennie dwie różne zupy za 5 zł oraz naleśniki.

Ruska 49 | FB

Panierka

Panierka przejęła lokal bo niezbyt udanej burgerowni Burger Ikara, przejęła także fanpage, który w dalszym ciągu nosi nazwę poprzedników. W menu jak to w osiedlowej knajpce – schabowy w kilku odsłonach, pierś z kurczaka, pierogi, burgery i zupa dnia.

Bulwar Ikara 29a | FB

Paninoteca

Jeszcze jedna próba aktywizacji malutkiego lokaliku tuż przy wejściu do Manany. Zamiast słabiutkiego SmaczneGo, mamy teraz Paninotekę. Oferta opiera się na panini lub piadinach z różnorodnymi dodatkami – kurczakiem kimchi, wołowiną czy kozim serem. Od 7.30 można zjeść także opcje śniadaniowe w bajglach.

Św. Mikołaja 12 | FB

Manufaktura Pączków

Stara pączkarnia dorobiła się naśladowców na Oławskiej, ale i pod Pasażem Grunwaldzkim. Produkt podobny, ale większych sukcesów bym nie przewidywał.

Oławska 17

Western Burger

Burger, wiecie. Western.

Krynicka 1/4a | FB

Ważniejsze zamknięcia:

Le Chef

Burger Love

Senso del Gusto, Kiełczowska

Breadway

Dalat II

Total 13 Votes
4

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

2 KOMENTARZE

  1. na jana pawła jest nowy burger w podziemiu dokładnie… szczycą się tym, że są lepsi niż Pasibus. Problem jest w tym, że Pani właścicielka nigdy nie jadła w Pasibusie 🙂 wiadomość z rozmowy o pracę 😉

  2. Botan powiem Ci że nawet niezły, chociaż ta lokalizacja to jakaś czarna dziura, martwy punkt.. nic tam nie przeżyło. A kebab niezły, duże porcje no i tylko 10zł, także serio nie jest źle

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły