Nowe restauracje we Wrocławiu – październik ’17


Październikowe szaleństwo. Chyba tylko tak określić można 30 nowych otwartych punktów w trakcie dziesiątego miesiąca 2017 roku. Tym samym liczba nowych lokali i food trucków od początku roku wynosi już 202.

2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017 | kwiecień 2017 | maj 2017 |  czerwiec 2017 | lipiec 2017 | sierpień 2017 | wrzesień 2017

Orientuj się – chińska kuchnia do tej pory nie mogła przebić się we Wrocławiu, ale niewielki bar Orientuj się ma szansę zmienić ten niekorzystny trend. W menu znajduje się przede wszystkim kaczka po pekińsku, podawana tradycyjnie z naleśnikami i warzywami, noodle czy smażony ryż.

Św. Mikołaja 14 | FB | relacja na WPK

Wyłowione – owoce morza to zawsze wdzięczny temat, tym bardziej w takim mieście jak Wrocław, gdzie cierpimy na niedobór dobrych miejscówek opartych na rybach. Wnętrze jest nieduże, klimat barowy, ale menu wygląda całkiem ciekawie – do wyboru chowder i zupa rakowa, grillowane krewetki, kanapka z gładzicą, mule czy makaron.

Ruska 47/48 | FB

Hola Burrito&Taco – przyczepka streetfoodowa z tex-mexem w pobliżu zagłębia szkół prywatnych na Wagonowej. W ofercie znajdują się burrito i taco w kilku odsłonach – mięsnych i wege.

Wagonowa 5 | FB | relacja na WPK

W oparach dim sum – pragnienie azjatyckich pierożków na parze było we Wrocławiu wielkie. W końcu otworzył się punkt dedykowany właśnie im, choć same farsze w pierogach nie zawsze są wykonywane zgodnie z kanonem.

Hubska 72 | FB

I Love Sushi – po Strońskiej i Grabiszyńskiej, w październiku wystartował trzeci lokal I Love Sushi. Najbliżej centrum, tuż obok Teatru Polskiego, gdzie można zjeść oczywiście przygotowywane codziennie lunche, a także inne pozycje z menu, m.in. zupy, w tym ramen czy tom yum, przystawki, a także zestawy dla większej ilości osób.

Zapolskiej 1 | FB

Iggy Pizza – pizza neapolitańska przeżywa ogromny rozkwit popularności we Wrocławiu w ostatnich czasach, a otwarcie Iggy Pizza jest tego doskonałym przykładem. Dobra pizza, dokładnie dopracowane ciasto, niezłe składniki i ogromny lokal, który trzeba zapełnić.

Kuźnicza 10 | FB | relacja na WPK

Krowarzywa – miesiąc bez otwartej burgerowni, miesiącem straconym. Stop, to wegańska burgerownia, dobrze znana choćby ze stolicy.

Rzeźnicza 34 | FB

Sisi Partynicka – austro-węgierskie klimaty w kuchni. Tego jeszcze we Wrocławiu nie było, więc póki co należy traktować jako ciekawostkę. Niestety nie udało mi się zdobyć informacji na temat tego, kiedy restauracja ruszyła. Facebooka brak, a jedynym znakiem jest reklama umieszczona na Pierogarni na Krzyckiej, co chyba nie jest przypadkiem i wszystko wskazuje na to, że oba lokale prowadzą ci sami ludzie.

Partynicka 14u/2

Sushi Takai – chyba nikt nie spodziewał się, że po zamknięciu lokalu na Rzeźniczej, Sushi Takai powróci tak szybko. Po niespełna dwóch miesiącach ruszył lokal na Pułaskiego.

Pułaskiego 42c | FB

Bistro Kamienna – bistro przy Uniwersytecie Ekonomicznym, gdzie od rana można zaopatrzyć się w gotowe kanapki i napić kawy, a popołudniu zjeść lunchowe dania i codziennie inną zupę.

Kamienna 57/59 | FB

Lviv Zatorska – cudownie prawdziwa kuchnia ukraińska zawitała na Zakrzów. Pierwszy lokal Lviv na Legnickiej okazał się wielkim sukcesem, dlatego właściciele poszli za ciosem i ruszyli na podbój innych okolic miasta. Genialne pielmieni, świetle placki z ozorami, no i oczywiście barszcz ukraiński.

Zatorska 60 A | FB | relacja na WPK

Włoska Robota – ekipa odpowiadająca za placki w ZaZoo Beach Bar otworzyła lokal na Igielnej.

Igielna 14/15 | FB

Kukmania Olimpia Port – jeszcze jeden przykład, że niektóre miejsca we Wrocławiu zyskują swoje drugie wcielenia. Znana z Ołtaszyna Kukmania, wystartowała na rozrastającym się osiedlu Olimpia Port. Menu jest klasycznym przykładem tego, co jada się w osiedlowych knajpkach – polędwiczki wieprzowe, krewetki, sałatki, spaghetti i grillowany kurczak.

Magellana 21 a | FB

Port Cafe – po drugiej stronie tego samego osiedla otworzyła się kawiarnia w sam raz na kawę i dobre ciastko.

Marca Polo 23 | FB

Mania Smaku Food Truck – jedna z moich ulubionych pizzerii we Wrocłąwiu zrobiła kolejny krok do przodu. Po dwóch lokalach stacjonarnych, od października działa food truck z piecem opalanym drewnem, które docelowo od początku listopada stanie w Quattro Forum na Legnickiej.

FB | relacja na WPK

Imone – niepozorny bar z koreańskim jedzeniem, gdzie możecie przez chwilę poczuć się jak w Azji. Po polsku nie mówi tu nikt, za to jedzenie smakuje świetnie. Oryginalna koreańska kuchnia, choć momentami w abstrakcyjnie wysokich cenach.

Wawrzyniaka 9 | relacja na WPK

Tatin Bistro – ciekawie zapowiadające się miejsce w okolicach Nadodrza, w którym zjemy codziennie od ósmej śniadania oraz popołudniowe lunche

Plac Strzelecki 24 | FB

Bubble Waffle Cafe – gofry bąbelkowe to hit ostatniego lata, a od października można je zjeść także na Szewskiej. Wcześniej mieściła się tam burgerownia Rock Burger, a od teraz przygotowywane są obłędnie wyglądające słodkości.

Szewska 27 a | FB

Juice Concept – jeszcze jeden koncept, w którym główną rolę odgrywają w 100% naturalne soki

Wałbrzyska 2 | FB

Alpaka Cafe – osiedlowa kawiarnia z kawą, ciastami i lodami

Oliwkowa 14 | FB

Soup Culture – okienko z wegetariańskimi i wegańskimi zupami w jadalnych miseczkach. Codziennie dostępne są trzy podstawowe zupy – serowa, pomidorowa i dyniowa oraz jedna zmienna.

Świdnicka 43 | FB

Promenady Smaku – makarony, sałatki, burgery, polędwiczki wieprzowe, wiecie, rozumiecie. Oprócz sporego menu standardowego w lokalu dostępne są także dania z bemarów.

Zakładowa 7c | FB

Paczka Smaków – pizza, pizza z gyrosem, musaka, spaghetti alla carbonara, pierogi, sałatka z tuńczykiem – rozstrzał w menu jest ogromny i ciężko zrozumieć , jaki charakter ma nowa restauracja na Obornickiej.

Obornicka 86 A | FB

Express Pizza – trzecia, tym razem rynkowa odsłona znanej już dobrze we Wrocławiu pizzy amerykańskiej na grubym cieście. Express Pizza na Więziennej powstała w miejscu kawiarni Franz Kawka, oferuje swoje klasyczne pizze, a także możliwość napicia się piwa na miejscu.

Więzienna 1 | FB

Pizza Pany – drugie wcielenie popularnego od poprzedniego roku miejsca pod chmurką Odra Pany. Pizza Pany serwuje pizzę, która pojawiała się na miejskiej plaży, ale teraz już w stałym miejscu, tuż obok Mewy i Tacos Locos. Karta obejmuje jedynie kilkanaście różnych wariantów pizzy.

Cybulskiego 1 a | FB

Od Koochni Bistronomia – trzecie wcielenie działającego od 2012 roku bistro od koochni. Nowe jest miejsce, ale koncepcja wraca do początkowych założeń – w tygodniu podawane są lunche w postaci dań do wyboru – wege, mięsnego,zupy i deseru, a w weekend do głosu dochodzi kreatywność kucharzy, w karcie pojawia się więcej pozycji, a na sali kelnerzy. Bardzo fajna, uczciwa i prosta, ale przyzwoicie wykonana kuchnia.

Cybulskiego 17/1 A | FB | relacja na WPK

Zdrowo Nadziane – kontener z tym logo początkowo ustawiał się na Robotniczej obok Domaru, a od jakiegoś czasu działa tuż przy Arenie na Komandorskiej. W ofercie – zapiekanki, tosty i gofry.

Komandorska 66 | FB

Gasi Gastro – sąsiedzi Zdrowo Nadziane z Komandorskiej, których nazwa przywołuje mi od razu na myśl Gastrofazę.  tą różnicą, że motywem przewodnim w tym food trucku jest wypiekana w piecu elektrycznym pizza.

Komandorska 66 | FB

Bułka z Masłem – Bułka numer trzy we Wrocławiu. Nie ma co prawda klimatycznego ogrodu Bułki z Włodkowica, ale za to sporo drinków na bazie ginu, burgery, sałatki i flatbready.

Rzeźnicza 34 | FB

Pinta Piwa – połączenie sklepu  z piwem, multitapu i przekąskowni. Na miejscu można napić się piwa, kupić w butelce, przekąsić coś i wziąć piwo na wynos w plastikowym pecie.

Jedności Narodowej 101/1 B | FB

Wroclavia – w samej Wroclavii powstało kilkanaście różnych miejsc w strefie gastronomicznej Grand Kitchen. Poświęciłem temu osobny wpis, który możecie przeczytać tutaj.

Ważniejsze lokale, które się zamknęły w październiku:

Restauracja Pod Gryfami – obecna na wrocławskim Rynku od 24 lat restauracja została zamknięta pod koniec października. Przechodzi remont i za około pół roku ma powrócić na wrocławską mapę gastronomiczną.

Mexico Bar – jeden z pierwszych tex-mexowych projektów we Wrocławiu, w ostatnich latach będący potworkiem i absolutnym zaprzeczeniem całej gastronomicznej rewolucji, jaka odbywa się od kilku lat.

Lizing – najpierw zamknięcie lokalu na Świdnickiej, teraz na Włodkowica

Ciekawsze zapowiadane otwarcia w listopadzie:

Grana Padano – włoska restauracja na Grunwaldzie

Shrimp House – istnieje szansa, że drugi wrocławski lokal krewetkowni, na ulicy Wrocławczyka, zostanie otwarty już w listopadzie

 

 

Total 6 Votes
1

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments