Chociaż i tak sporo się w tej materii zmieniło, Wrocław – na tle choćby Warszawy – ciągle jest pustynią jeśli chodzi o zloty tak popularnych ostatnio foodtrucków. W 2014 roku przeżyliśmy dwa zloty aut z jedzeniem, obu sporo brakowało do ideału, ale przynajmniej coś ruszyło do przodu. Kiedy wydawało się, że obecny sezon foodtruckowy został zakończony, miłą niespodziankę sprawili organizatorzy Wrocławskiego Bazaru Smakoszy, którzy zorganizowali Wrocławski Festiwal Foodtrucków i Zacnego Piwa o przyjaznej dla wszystkich fanów ulicznego jedzenia nazwie – Wrocławscy Ulicożercy.
Festiwal odbędzie się w sobotę 11. października na terenie Browaru Mieszczańskiego. Start imprezy zaplanowany jest na 11.00, a koniec, kiedy… zjecie wszystkie zapasy foodtrucków. Wrocławscy Ulicożercy to wydarzenie wyjątkowe jak na Wrocław chociażby ze względu na rozmach i ilość uczestniczących aut. Będzie ich w sumie aż 29, a więc więcej niż na dwóch poprzednich zlotach razem.
Chcielibyśmy wam po krótce przedstawić każdego z uczestników Wrocławskich Ulicożerców. Na początek, nie może być inaczej, wrocławskie akcenty.
TAHO Cafe

Taho Cafe zapewni nam na festiwalu niezbędną przy długim biesiadowaniu kawę oraz wypróbowaną już wielokrotnie bardzo smaczna lemoniadę.
PASIBUS

Najbardziej znany z wrocławskich foodtrucków, serwujący już od ponad roku jedne z najlepszych burgerów we Wrocławiu. Pasibusa sprawdzaliśmy już niejednokrotnie, właściwie nigdy się nie zawiedliśmy. Najdłuższych kolejek możecie spodziewać się właśnie u chłopaków z Pasibusa.
Tutaj możecie przeczytać naszą relację z Pasibusa.
HAPPY LITTLE TRUCK

Ekipa z Happy Little Truck specjalizuje się podawaniu świetnej pizzy na cieniutkim cieście z pieca opalanego drewnem.
Tutaj możecie przeczytać naszą relację z Happy Little Truck.
SEZONOWO

Sezonowo, czyli miejsce da osób, które pojawią się na festiwalu, ale dbają o to, aby jeść bardzo zdrowo.
GOOD LUCK GRILL FOOD TRUCK

W Good Luck Grill zjecie grillowaną kiełbasę, ale nietypowo, bo po teksańsku, zawiniętą w tortillę, a daniem popisowym jest wieprzowina po portugalsku, czyli Casoila.
66 AMERICAN BURGER

66 American Burger, czyli jeden z niewielu burgerów, których jeszcze nie próbowaliśmy. Za każdym razem się rozmijamy, a kiedy już spotkaliśmy się na poprzednim zlocie, kolejki były tak duże, że niestety nie załapaliśmy się.
BYCZY BURGER
Kolejna wrocławska ekipa specjalizująca się w burgerach. Byczy Burger pojawił się na rynku stosunkowo niedawno, ale zdążył już wyrobić sobie przyzwoitą markę.
Tutaj możecie przeczytać naszą relację z Byczego Burgera.
SHAKEWAVE

Shakawave to shake bar, który ma także swój stacjonarny lokal w centrum miasta. Po skosztowaniu wszystkich burgerów, hot-dogów i zapiekanek, będziecie mogli się tutaj nieco osłodzić.
BRATWURSTY
Obok Pasibusa Bratwursty są naszym ulubionym wrocławskim foodtruckiem. Zjecie u nich zarówno pyszne wursty, jak i smażony ser w bułce i śledzia. Zdecydowanie polecamy.
Tutaj przeczytacie naszą relację z Bratwurstów.
BUD-K
Przyznamy, że to dla nas pewna nowość, nie mieliśmy jeszcze żadnego kontaktu z ekipą z Bud-ki. Wiemy jednak, że ich specjalnością są naleśniki, zarówno słodkie, jak i na słono.
MOBILE BURGERS WROCŁAW
Kolejny foodtruck, który wypłynął na fali mody na burgery. Niestety, nasze wspomnienia z tą ekipą nie są najlepsze.
Tutaj możecie przeczytać naszą relację z Mobile Burgers Wrocław.
FOODSZAK
Foodszak to truck, który będzie rywalizował o wielbicieli naleśników ze wspomnianą wyżej Bud-ką.
Tutaj możecie przeczytać naszą relację z Foodszak.
NIENAŻARTY

Najnowszy z wrocławskich foodtrucków, który w trakcie wakacji był na gościnnych występach w Jastarni. Co zjecie w Nienażartym? Tak, burgery.
Wrocławskich teamów zebrało się trzynaście, pora więc na gości, u których chcielibyśmy spróbować jak najwięcej.
PASTA MOBILE

Pasta Mobile, czyli idealny kierunek dla wielbicieli makaronów. Jeśli damy radę, na pewno zawitamy.
NATURAL BORN GRILLERS

Z Katowic dojadą specjaliści od BBQ, czyli Natural Born Grillers. Będziecie mogli skosztować burgerów, żeberek oraz karczu z grilla.
4 KÓŁKA I BUŁKA

Jeśli lubicie wołowinę, ale niekoniecznie w formie burgerów, powinniście wpaść do warszawskiego foodtrucka 4 Kółka i bułka. Będziecie mogli skosztować m.in. ozorów wołowych czy grillowanego antrykotu zamkniętych w bułce.
WHEEL MEAL

Burritos, tacos, chimichanga, czyli kuchnia którą uwielbiamy. Trochę brakuje nam we Wrocławiu naprawdę dobrego meksykańskiego jedzenia, więc warszawski truck Wheel Meal będzie jednym z pierwszych, do których się udamy.
THE BEEF BROTHERS

Chyba najbardziej wyczekiwany przez nas foodtruck. The Beef Brothers z Raciborza serwują burgery i kanapki z wołowiną oraz frytki smażone na łoju wołowym. Obecność obowiązkowa, tym bardziej po przeczytaniu recenzji Żorża ze streetfoodpolska.pl, któremu ufamy, jak mało komu.
MOMO-SMAK KUCHNIA TYBETAŃSKA

Dość egzotyczny foodtruck z kuchnią, jakiej we Wrocławiu raczej nie spotkamy. Momo-smak Kuchnia tybetańska to specjaliści w przygotowywaniu pierożków tybetańskich na parze w bambusowych koszach. Do wyboru będziecie mieli opcje mięsne i warzywne. Zresztą, zdajcie się na niezawodną recenzje na streetfoodpolska.pl
ZAPIEKSY WYBOROWE

Ekipa z Gliwic zawita do Wrocławia już drugi raz. Poprzednim razem mieliśmy okazję spróbować zapiekanki z foodtrucka Zapieksy Wyborowe i spokojnie możemy wam je polecić, klasyka.
WŁASNA ROBOTA

Również z Gliwic dojadą specjaliści od ciepłych kanapek Panini, a więc Własna Robota.
B.B.KINGS

Dla wszystkich kochających dania z grilla szykuje się prawdziwa gratka. Golonka, pulled pork, co tylko zechcecie. Kolejny raz zdajcie się na opinię streetfoodpolska.pl
PIZZA TRUCK

Łódzki odpowiednik Happy Little Truck, w którym będziecie mogli spróbować pizzy wypiekanej wewnątrz auta.
WURST KIOSK

Wurst Kiosk, czyli oryginalne niemieckie kiełbaski. Każdy będzie miał okazję przekonać się czy lepsze są te warszawskie, czy wrocławskie z Bratwurstów.
CIACHA

Na deser – Ciacha, zresztą już nie pierwszy raz we Wrocławiu. Bardzo smaczne węgierskie ciastka drożdżowe.
SLOW FOOD EAT GOOD

Slow Food Eat Good, czyli burgery przygotowywane z zegarmistrzowską precyzją, także w wersji wegetariańskiej.
BEEF’N’ROLL

Kolejni stołeczni specjaliści od wołowiny, a dokładniej mówiąc burgerów – Beef’n’roll. Poza burgerami możecie skosztować chili con carne.
AMERICAN FOOD TRUCK

Jeśli myślicie, że jedzenie w foodtruckach to głównie burgery czy hot-dogi, ekipa American Food Truck wyprowadzi was z błędu. Zjecie u nich m.in. świeżutkie steki z sezonowanej argentyńskiej wołowiny. Więcej przeczytacie na streetfoodpolska.pl
KIEŁBA W GĘBĘ

Kiełba w gębę, czyli jeszcze jeden warszawski foodtruck, tym razem z kiełbaskami z grilla. Co ważne, kiełbaskami wytwarzanymi przez samych właścicieli.
Sporo tego, ciężko będzie nam obskoczyć wszystkich, więc jeśli macie ochotę opisać jakąś potrawę, której spróbujecie podczas festiwalu, piszcie śmiało na wroclawskiejedzenie@wp.pl lub na Facebooku. Postaramy się spróbować jak najwięcej potraw, aby je wam później opisać.
Dobre jedzenie ciężko jednak przetrawić bez dobrego piwa. Odpowiednie piwo do każdej potrawy pomogą wam dobrać specjaliści z Beer O’Clock – Piwny ten świat.
Do zobaczenia w Browarze Mieszczańskim i, jeśli korzystacie z instagramu, pamiętajcie o oznaczaniu swoich fotek tagiem #wroclawskiejedzenie
Będę!
Takie festwiale przydalyby sie na malowniczej dolnoslaskiej prowincji. Gdyby jeszcze muzyke dolozyc 😉