11.1 C
Wrocław
środa, 28 września, 2022

Jedzenie na dowóz – Ristorante benePosto

Od dawien dawna poszukuję miejsc, dowożących jedzenie, które nie traci zbyt wiele na jakości w porównaniu do tego serwowanego w restauracji. Nie ma co ukrywać, nie jest to łatwe zadanie, większa część jedzenia dociera po prostu w stanie niespecjalnie jadalnym. Z pomocą PizzaPortal.pl szukam jednak dalej i wydaje mi się, że znalazłem światełko w tunelu.

Akurat traf chciał, że miałem spotkanie ze znajomymi w okolicach ulicy Grabiszyńskiej, dokąd dociera dostawca Ristorante benePosto z Wałbrzyskiej. Z restauracji, z której zamówienie jedzenia z dowozem do mojej standardowej lokalizacji jest niemożliwe ze względu na konieczność pokonania zbyt długiej drogi. Menu jest dość zróżnicowane, w pewnym sensie idzie w stronę klimatów włoskich, ale co i rusz skręca, a to w stronę polskich dań, a to greckich, ale clue programu stanowią makarony i pizza. Skoro tak, wybieram po jednym reprezentancie każdej z tych opcji. Zamawiam pizzę pikantną pepperoni (23 zł) oraz makaron z leśnymi grzybami i kurczakiem (27 zł).

3caeb28b-c87b-49dd-a3b4-fcc2305d1dc2

Po otrzymaniu ciepłych potraw jemy dość szybko, bo do omówienia zostało sporo ważnych tematów. Na dobry początek mój makaron – tagliatelle z kurczakiem i grzybami. Początkowo trochę wkurzam się, że całość została z wierzchniej strony oprószona żółtym serem, tworzącym rodzaj swoistej skorupy. Na szczęście jest go tak mało, że przechodzi właściwie niezauważony w smaku, a główną tego zasługą jest niezwykle aromatyczny, kremowy i gładki sos, który co prawda do najlżejszych nie należy, ale za to smakuje bardzo dobrze. Pojawia się las, pojawiają się lekkie grzyby i na dokładkę poprawnie ugotowany makaron oraz kawałki soczystego kurczaka. Muszę przyznać, że dawno nie jadłem tak poprawnego dania zamówionego z dowozem.

984294af-8700-472e-ab4c-fd172416f600

Znajomi zajadają się pizzą zamówioną na pół. Pikantne pepperoni to cieniutkie plastry kiełbasy salami, pokrojone w plasterki jalapeno, piórka cebuli i oczywiście ser. Całość, to kompozycja, którą z kolei ja zamawiam bardzo często. Osobiście wolę bardziej przypieczone salami, ale do pizzy jako całości, ciężko się przyczepić. Ciasto jest dosyć sztywne, dobrze podpieczone, a pomidorowy sos nienachalny, leciutki, nieco słodki, dobrze komponujący się ze składnikami o pikantnej charakterystyce.

d1494bc4-8eee-4e84-9ebc-1f3f28944dd3 a9a7e8e4-fa26-4d3d-a774-4f4b6abfb2fc

Ristorante benePosto pozytywnie mnie zaskakuje i jeśli następnym razem będę zmuszony do zamówienia jedzenia z dowozem, z chęcią przetestuję ich inne makarony, a i pizzą raczej nie wzgardzę. Co ważne, zamówienie było sprawne, jedzenie ciepłe, a przede wszystkim sprawiło nam radość, dobrze wpisując się w koncepcję szybkiego jedzenia.

Ristorante benePosto

pizzaportal.pl/benePosto
Wpis powstał we współpracy z marką PizzaPortal.pl w ramach akcji  „Jedzenie na dowóz”. 

88309

Total 1 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

2 KOMENTARZE

  1. Ach, dlaczego na dowóz. Warto zjeść na miejscu. Stołuję się tam regularnie praktycznie od momentu kiedy restauracja powstała i absolutnie nigdy się nie zawiodłem. To jedno z niewielu miejsc, do których wracam bardzo chętnie. Trochę pewnie przez fakt, że mam blisko, bo mieszkam zaraz obok 😉

    Wybrałeś chyba dwa najlepsze (wg mnie) dania. Tego kurczaka z grzybami i makaronem mogę jeść za każdym razem. Ciekawe bo, w wersji w lokalu nigdy nie było skorupy na górze. Ser jest poprószony na talerzu tuż po upieczeniu całości. W smaku genialne.

    Pizze też mają wyborne. Szczególnie ich ciasto bardzo mi podchodzi. Jak będziesz miał ochote na coś mniej klasycznego to polecam „Madziarrę”. No i dania sezonowe, których latem jest szeroki wybór. Pizza ze szparagami, chłodniki, jakieś „potężniejsze” mięsko, robią robotę. Praktycznie każdego tygodnia pojawiają się jakieś niestandardowe ciekawostki.

    Jeśli miałbym się w Bene Posto do czegoś przyczepić to trochę szkoda, że tak często zmienia się tam obsługa. O ile na kuchni raczej ciągle znajome twarze, o tyle, kelnerki od jakiegoś czasu, mam wrażenie, zmieniają się z każda wizytą. Możliwe, że za rzadko bywam, rotacja personelu w gastronomii jest raczej dość powszechna.

  2. My zamówiliśmy 2 pizze: z pieczonym bakłażanem i wypróbowane przez Ciebie pikantne pepperoni. Pierwsza to bajka, jak na dowóz to najlepsza pizza jaka jedliśmy. W drugiej faktycznie salami trochę nie przypieczone i trochę za grube piórka cebuli. Mała uwaga o zamawianiu w pizzaportal – restauratorzy mogą tam podać czas oczekiwania 75 min. W naszym wypadku pani tak zrobiła po czym zadzwoniła powiedzieć że to faktycznie 120min i czy chcemy czekać. Trochę sztuczne ograniczenie ze strony portalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły