Od dawien dawna poszukuję miejsc, dowożących jedzenie, które nie traci zbyt wiele na jakości w porównaniu do tego serwowanego w restauracji. Nie ma co ukrywać, nie jest to łatwe zadanie, większa część jedzenia dociera po prostu w stanie niespecjalnie jadalnym. Z pomocą PizzaPortal.pl szukam jednak dalej i wydaje mi się, że znalazłem światełko w tunelu.
Akurat traf chciał, że miałem spotkanie ze znajomymi w okolicach ulicy Grabiszyńskiej, dokąd dociera dostawca Ristorante benePosto z Wałbrzyskiej. Z restauracji, z której zamówienie jedzenia z dowozem do mojej standardowej lokalizacji jest niemożliwe ze względu na konieczność pokonania zbyt długiej drogi. Menu jest dość zróżnicowane, w pewnym sensie idzie w stronę klimatów włoskich, ale co i rusz skręca, a to w stronę polskich dań, a to greckich, ale clue programu stanowią makarony i pizza. Skoro tak, wybieram po jednym reprezentancie każdej z tych opcji. Zamawiam pizzę pikantną pepperoni (23 zł) oraz makaron z leśnymi grzybami i kurczakiem (27 zł).
Po otrzymaniu ciepłych potraw jemy dość szybko, bo do omówienia zostało sporo ważnych tematów. Na dobry początek mój makaron – tagliatelle z kurczakiem i grzybami. Początkowo trochę wkurzam się, że całość została z wierzchniej strony oprószona żółtym serem, tworzącym rodzaj swoistej skorupy. Na szczęście jest go tak mało, że przechodzi właściwie niezauważony w smaku, a główną tego zasługą jest niezwykle aromatyczny, kremowy i gładki sos, który co prawda do najlżejszych nie należy, ale za to smakuje bardzo dobrze. Pojawia się las, pojawiają się lekkie grzyby i na dokładkę poprawnie ugotowany makaron oraz kawałki soczystego kurczaka. Muszę przyznać, że dawno nie jadłem tak poprawnego dania zamówionego z dowozem.
Znajomi zajadają się pizzą zamówioną na pół. Pikantne pepperoni to cieniutkie plastry kiełbasy salami, pokrojone w plasterki jalapeno, piórka cebuli i oczywiście ser. Całość, to kompozycja, którą z kolei ja zamawiam bardzo często. Osobiście wolę bardziej przypieczone salami, ale do pizzy jako całości, ciężko się przyczepić. Ciasto jest dosyć sztywne, dobrze podpieczone, a pomidorowy sos nienachalny, leciutki, nieco słodki, dobrze komponujący się ze składnikami o pikantnej charakterystyce.
Ristorante benePosto pozytywnie mnie zaskakuje i jeśli następnym razem będę zmuszony do zamówienia jedzenia z dowozem, z chęcią przetestuję ich inne makarony, a i pizzą raczej nie wzgardzę. Co ważne, zamówienie było sprawne, jedzenie ciepłe, a przede wszystkim sprawiło nam radość, dobrze wpisując się w koncepcję szybkiego jedzenia.
Ristorante benePosto
pizzaportal.pl/benePosto
Wpis powstał we współpracy z marką PizzaPortal.pl w ramach akcji „Jedzenie na dowóz”.
Ach, dlaczego na dowóz. Warto zjeść na miejscu. Stołuję się tam regularnie praktycznie od momentu kiedy restauracja powstała i absolutnie nigdy się nie zawiodłem. To jedno z niewielu miejsc, do których wracam bardzo chętnie. Trochę pewnie przez fakt, że mam blisko, bo mieszkam zaraz obok 😉
Wybrałeś chyba dwa najlepsze (wg mnie) dania. Tego kurczaka z grzybami i makaronem mogę jeść za każdym razem. Ciekawe bo, w wersji w lokalu nigdy nie było skorupy na górze. Ser jest poprószony na talerzu tuż po upieczeniu całości. W smaku genialne.
Pizze też mają wyborne. Szczególnie ich ciasto bardzo mi podchodzi. Jak będziesz miał ochote na coś mniej klasycznego to polecam „Madziarrę”. No i dania sezonowe, których latem jest szeroki wybór. Pizza ze szparagami, chłodniki, jakieś „potężniejsze” mięsko, robią robotę. Praktycznie każdego tygodnia pojawiają się jakieś niestandardowe ciekawostki.
Jeśli miałbym się w Bene Posto do czegoś przyczepić to trochę szkoda, że tak często zmienia się tam obsługa. O ile na kuchni raczej ciągle znajome twarze, o tyle, kelnerki od jakiegoś czasu, mam wrażenie, zmieniają się z każda wizytą. Możliwe, że za rzadko bywam, rotacja personelu w gastronomii jest raczej dość powszechna.
My zamówiliśmy 2 pizze: z pieczonym bakłażanem i wypróbowane przez Ciebie pikantne pepperoni. Pierwsza to bajka, jak na dowóz to najlepsza pizza jaka jedliśmy. W drugiej faktycznie salami trochę nie przypieczone i trochę za grube piórka cebuli. Mała uwaga o zamawianiu w pizzaportal – restauratorzy mogą tam podać czas oczekiwania 75 min. W naszym wypadku pani tak zrobiła po czym zadzwoniła powiedzieć że to faktycznie 120min i czy chcemy czekać. Trochę sztuczne ograniczenie ze strony portalu.