Po 231 nowych miejscach w 2016 roku, kolejne 12 miesięcy rozpoczynamy od 22 debiutujących lokali w styczniu 2017. Czyli zgodnie z moimi przewidywaniami, wrocławska gastronomia się nie zatrzymuje, pędzi ciągle do przodu, a my mamy szansę poznawać coraz to nowe smaki. Nie zamierzamy się smucić.
2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015| kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015| sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016
Menu Motto – autorska restauracja Beaty Śniechowskiej, gdzie za menu odpowiada zarówno sama zwyciężczyni MasterChefa oraz Szef Kuchni Piotr Grzyb. Menu to przekrój polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu, z ciekawymi międzynarodowymi wstawkami. Naprawdę smaczne jedzenie.
Hubska 54 FB | relacja na WPK
Mango Mama Rynek – drugi lokal właścicieli restauracji z Jedności Narodowej. Mango Mama to cały przekrój indyjskiej kuchni w całej okazałości. Smacznie, w stosunkowo przyzwoitych cenach, a przede wszystkim to kolejne miejsce, w którym można znaleść coś jadalnego w samym Rynku.
Św. Mikołaja 78 | FB
CAMPO – jedno z najbardziej oczekiwanych otwarć we wrocławskiej gastronomii ostatnich lat. Szef Kuchni Paweł Suwała, z doświadczeniem m.in. w warszawskim Butchery&Wine, prezentuje ciekawe mięsne menu, oparte w dużej mierze na argentyńskiej wołowinie. Jeśli na steki we Wrocławiu, to najpewniej do CAMPO.
Podwale 83 | FB
Chimney Cake Bakery – czyli kurtoszkołacze w wielu odsłonach – przede wszystkim na słodko, ale i słono, w samym centrum miasta.
Oławska 4 | FB
Sorrir – to pierwsza w Polsce, a właściwie druga, bo pierwszy lokal Sorrir powstał w Poznaniu, kawiarnia super food, w której zjecie wartościowe jedzenie bez: cukru, konserwantów, glutenu i ulepszaczy, które wykonane jest tylko z naturalnych składników
Kotlarska 25 | FB
Burger Ltd. – burgerownia, która do tej pory cisnęła się w małym lokaliku na Ruskiej, a od połowy stycznia przejęła miejsce po SztrassBurgerze.
Psie Budy 7/9 | FB
Il Ristorante Italiano – na Więziennej ciągle myślą, że nazwa Włoski Pasaż robi na kimś wrażenie. Tym razem Tralalala zastąpiło Il Ristorante, podbierając nawet fanpage na Facebooku. Może udałoby się to pięć lat temu, ale nie teraz, sorry.
Więzienna 21 | FB
Pita&Pita – grecki streetfood w bardzo przystępnym wydaniu, w przyzwoitej cenie i z niezłej jakości produktami.
CH Borek | FB | relacja na WPK
Doctor’s Bar – lokal patronacki wywodzącego się z Wrocławia kontraktowego browaru Doctor Brew. Na miejscu napijecie się piw rzemieślniczych oraz zjecie coś na szybko oraz konkretne dania, pasujące do piwa.
Św. Mikołaja 9 | FB
Cuda na Kiju – kolejne interesujące miejsce pod nasypem na Bogusławskiego, z szaszłykami w kilku odsłonach – z baraniną, kurczakiem czy krewetkami oraz ośmioma kranami z piwem – czeskim i polskim.
Bogusławskiego 69 | FB
Bistro Garage – bistro, które się otworzyło, sądząc po nazwie, serwuje dania wzorowane na szybkiej kuchni amerykańskiej, ale nie chce się pochwalić tym, co też skrywa w swoim menu.
Pl. Solny 11 | FB
Stara Pączkarnia Ruska – tak, jeszcze jeden lokal sieciowej pączkarni…
Ruska | FB
Like It – to pierwsza we Wrocławiu restauracja, w której menu znajdą się cronut, na punkcie których oszaleli nowojorczycy. Cronut to tzw. hybryda, połączenie klasycznego amerykańskiego donuta z francuskim rogalikiem maślanym.
Szczytnicka 36A | FB
Long Yen – następny „chińczyk” we Wrocławiu, tym razem z centrum handlowym.
Bardzka 1 A | FB
Mamita Burritos – streetfoodowa przyczepa z tex-mexowym jedzeniem, a dokładniej burritos, wypchanym po brzegi mięsem. Niezłe smaki, przyzwoite ceny, warto spróbować.
Strońska 1 | FB
Pierogi Vegan – dziewczyny od wegańskich pierogów, stacjonujące dotychczas tylko na Bazarze Smakoszy, rozwinęły swoją działalność i otworzyły lokal stacjonarny w Pasażu Zielińskiego, gdzie możecie zarówno zjeść na miejscu, jak i zabrać pierogi na wynos.
Swobodna 37 | FB
Oh Crepe – lokal stacjonarny ekipy od Lodowej Wyspy przy Wyspie Słodowej. Na miejscu zjecie naleśniki – na słodko i słono – w kilkunastu odsłonach.
Curie Skłodowskiej 43 | FB
Gruziński Chleb – kolejne miejsce skrzętnie ukrywające się przed światem. Gruzińskie specjały, zwłaszcza chaczapuri, wydawane z okienka na Nowym Dworze.
Strzegomska
DNA Bistro – bistro w samym sercu miasta, połączone z małą galerią sztuki, gdzie możecie zjeść na szybko dania mięsne i wegetariańskie, a wieczorem napić się wina w klimatycznym, choć niewielkim lokalu.
Przejście Garncarskie 8 | FB
Parlament Cafe – kawiarnia na Szczytnickiej, z ciastkiem i kawą w menu, która powstała w miejscu sklepu z akcesoriami snowboardowymi o tej samej nazwie.
Szczytnicka 28 | FB
Kaffeleon – nowe miejsce na Przedmieściu Oławskim, ze śniadaniami od ósmej i lunchami w bardzo przystępnych cenach.
Walońska 9 | FB
Głodny Wilk – miesiąc bez kebaba, miesiącem straconym. Głodny Wilk ruszył na Psim-Polu.
Poleska 5/1 | FB
Kawa i Makaronik – jedno z pierwszych miejsc we Wrocławiu, gdzie można zjeść na miejscu lub zabrać ze sobą, mieniące się w różnych kolorach francuskie makaroniki.
Uniwersytecka 19/20 | FB